Policy Briefs

Μελόνι: Παίζει το χαρτί Τραμπ για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη

Μελόνι: Παίζει το χαρτί Τραμπ για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Τυχόν επικράτηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της στην Ευρώπη.

Όπως τονίζει Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται να ποντάρει στην επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο αλλά και στην αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ώστε να αναδειχθεί στο κυρίαρχο πρόσωπο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Politico.

Οπως επισημαίνεται, δύο χρόνια μετά την ανάδειξή της στην ηγεσία της Ιταλίας, η ακροδεξιάς προέλευσης κα Μελόνι έχει καταφέρει να πείσει Ευρωπαίους και διεθνείς ηγέτες ότι διαθέτει αρκετή μετριοπάθεια για να συνεργάζεται αποτελεσματικά μαζί τους, όπως στη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά και ικανή πυγμή για να έχει υπό έλεγχο τι ακροδεξιές τάσεις στη χώρα της που εκφράζονται κυρίως στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Ετσι έχει αποκομίσει και την εύνοια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία, καθώς και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, θα ταξιδέψουν την Κυριακή στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Κεντρικός στόχος

Το κατόρθωμα της ισορροπημένης ηγεσίας εντός και εκτός Ιταλίας που έχει επιτύχει η κα Μελόνι δεν αποτελεί τον προορισμό της. Στόχος της, κατά την έγκυρη επιθεώρηση, είναι να αναδειχθεί σε κεντρική προσωπικότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλέον επίπεδο.

Τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν σε εκλογές σε εκλογές που είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα διευρυμένο δεξιό μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να γίνει ο πνευματικός ηγέτης αυτού του μπλοκ, ωθώντας τις Βρυξέλλες προς τα δεξιά σε όλα, από τη μεταναστευτική πολιτική μέχρι την Πράσινη Συμφωνία, ένα φιλόδοξο πακέτο νομοθεσίας για το κλίμα που έχει γίνει σάκος του μποξ για τους συντηρητικούς πολιτικούς, κατά το Politico.

Τον Νοέμβριο, οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ θα επιλέξουν μεταξύ του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην, Ντόναλντ Τραμπ. Εάν επικρατήσει ο πρώτος, η κα Μελόνι μπορεί κάλλιστα να προωθήσει μια σχέση που τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το γραφείο της ορίζουν ως «θετική». Αν είναι νικητής ο Τραμπ, θα μπορούσε να επωφεληθεί από μήνες διακριτικών προσπαθειών για να προσελκύσει τους υπερσυντηρητικούς του κινήματος MAGA (Make America Great Again), να γίνει ένας Ευρωπαίος σύμμαχος λιγότερο τοξικός από τον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας – κάτι σαν Μάργκαρετ Θάτσερ με Ρόναλντ Ρίγκαν.

«Είναι μακράν στην Ιταλία η πιο κοντινή πολιτικός στον Τραμπ», λέει ο Μάρκο Νταμιλάνο, Ιταλός πολιτικός αναλυτής. «Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνησή της θα ήταν η καλύτερη θέση» για να οικοδομήσει δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.

Προς το παρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανή στην εφαρμογή της ιταλικής διπλωματικής παράδοσης να παίζει και από τις δύο πλευρές. Αντί να γίνει ένας Ευρωπαίος μπαμπούλας στιλ Ορμπαν, η κα Μελόνι παρέμεινε εντός πλαισίου ενώ ασκούσε αυξανόμενη επιρροή στην πολιτική της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια.

«Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ θα νικήσει»

Το ερώτημα είναι τώρα, προσθέτει το Politico και αναπαράγει η “Καθημερινή”, τι θα κάνει με το πολιτικό της κεφάλαιο και κατά πόσο θα παραμείνει πιστή υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και αυτή καταστεί «Αρχιέρεια της Ευρωπαϊκής Δεξιάς».

Ερωτηθείς να περιγράψει το αποτέλεσμα που προτιμά για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Νικόλα Προκατσίνι, ο οποίος ηγείται της παράταξης της κας Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε: «Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ θα κερδίσει», αν και έσπευσε να ακολουθήσει αυτή τη δήλωση με μια διευκρίνιση: «Αλλά προφανώς η Τζόρτζια είναι και ηγέτης της ιταλικής κυβέρνησης και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στα δεξιά του οποίου βρίσκεται η παράταξη Μελόνι στην Ευρωβουλή, η Ιταλίδα ηγέτις θέλει να κυριαρχήσει απόλυτα στον χώρο εκείνο και κατόπιν αυτού να γίνει κεντρική παίκτρια στην πανευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

«Θα παρουσιαστεί ως η άτυπη ηγέτης όλων στα δεξιά του ΕΛΚ — αυτό είναι το όνειρό της», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments