Nέα της αγοράς

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις εταιρειών στη Γερμανία

Αυξάνονται οι πτωχεύσεις εταιρειών στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Retail and fashion brands have closed stores indefinitely due to the health crisis.WWD.COM

Σε σύγκριση πάντως με το 2019 πριν από τον κορωνοϊό, υπήρξαν πέρυσι 5% λιγότερες χρεοκοπίες

Η οικονομική επιβράδυνση, ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού προκάλεσαν πέρυσι αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων εταιρειών στη Γερμανία.

Ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων αυξήθηκε το 2023 κατά 22,1% σε 17.814, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τοπικές δικαστικές αρχές υπολογίζουν σε 26,6 δισ. ευρώ τις απαιτήσεις των πιστωτών από τις εταιρικές πτωχεύσεις που αναφέρθηκαν πέρυσι. Ένα ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το 2022, που είχε ανέλθει σε περίπου 14,8 δισ. ευρώ.

Χρεοκοπίες γνωστών εταιρειών, ειδικά στον κλάδο του λιανικού εμπορίου μόδας, έγιναν πρωτοσέλιδα: Peek & Cloppenburg, Gerry Weber, Reno, Salamander, Görtz και Signa Sports United.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, καταγράφηκαν 138 μεγάλες πτωχεύσεις με απαιτήσεις τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ – 38% περισσότερες από το 2022.

Σε σύγκριση πάντως με το 2019 πριν από τον κορωνοϊό, υπήρξαν πέρυσι 5% λιγότερες χρεοκοπίες. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2009, επίσης, οι πτωχεύσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες, φθάνοντας τις 32.687.

Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) αναμένει και φέτος περισσότερες χρεοκοπίες. «Οι μεγάλες οικονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις στη Γερμανία επηρεάζουν την οικονομία», δήλωσε ο ειδικός στις μεσαίες επιχειρήσεις του DIHK, Μαρκ Εβερς. «Δυστυχώς, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων τους επόμενους μήνες».

Όλο και περισσότερες εταιρείες αναφέρουν ότι οι πελάτες τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής. Μια έρευνα του DIHK έδειξε ότι το ποσοστό των εταιρειών που επηρεάζονται από την αύξηση των επισφαλειών έχει πλέον αυξηθεί κατά 25%, ιδίως στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών ή στις πωλήσεις και επισκευές οχημάτων.

Η τρέχουσα εξέλιξη στον αριθμό των πτωχεύσεων που κατατέθηκαν υποδηλώνει επίσης μια άλλη δύσκολη χρονιά. Αυξήθηκαν κατά 18,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, μετά από αύξηση 26,2% τον Ιανουάριο. «Από τον Ιούνιο του 2023, έχουν παρατηρηθεί διψήφιοι ρυθμοί αύξησης των πτωχεύσεων από έτος σε έτος», ανέφεραν οι στατιστικολόγοι.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% πέρυσι – καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους λόγω του πληθωρισμού 5,9%. Τα δάνεια έγιναν επίσης αισθητά ακριβότερα λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments