Πολιτική

“Μετωπική” κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σήμερα για τα Τέμπη

“Μετωπική” κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σήμερα για τα Τέμπη

Πηγή Φωτογραφίας: [367976] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

41 βουλευτές αναμένεται να λάβουν το λόγο για το τραγικό δυστύχημα.

Σε ολοήμερη σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, με φόντο το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών,  αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της. Το πολιτικό βάρος για την κυβέρνηση θα το σηκώσουν κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που θα είναι στα κυβερνητικά έδρανα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης που θα πάρει πρώτος τον λόγο, με το σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των συγγενών τους, αλλά και στις όποιες αποφάσεις λάβει τελικά η δικαιοσύνη, να διατρέχουν τις τοποθετήσεις τους. Θα ασκήσουν επίσης κριτική στην κομματική εργαλειοποίηση του δυστυχήματος αυτού και στη στάση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών.

Επισημαίνεται πως η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου αποφάσισε η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και η συζήτηση επί του πορίσματος να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους.

Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει υπουργός ο οποίος θα οριστεί εάν και η όλη διαδικασία αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοβουλία.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Η βασική λογική με την οποία αντιμετωπίζει επί του παρόντος το θλιβερό δυστύχημα το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ειδικά δε των σιδηροδρόμων, που ήταν το πιο προβληματικό κομμάτι των παλιών δημόσιων οργανισμών.

«Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Έχουμε πει ότι υπάρχει σεβασμός στον πόνο, στην οργή, στην αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει συγκάλυψη. Η αντιπολίτευση το κάνει γιατί στις πλάτες των ανθρώπων χτίζει πολιτικό αφήγημα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε ότι «είναι αναμενόμενο ο κ. Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του. (…) Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».

Για συγκάλυψη μιλούν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

«Η Νέα Δημοκρατία ήθελε να θάψει την όποια διερεύνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, αυτό προσπάθησε στην εξεταστική επιτροπή. Το ότι μιλάμε για πόρισμα οφείλεται στο ΚΚΕ» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. (…) Ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments