Διεθνή

Η “μάχη” της Κωνσταντινούπολης – Κάλεσμα Ιμάμογλου στους νέους

Η “μάχη” της Κωνσταντινούπολης – Κάλεσμα Ιμάμογλου στους νέους

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Νέες δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία, την ίδια ώρα που υποψήφιός του για τις Δημοτικές Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη δείχνει να μην εξασφαλίζει ευρεία στήριξη.

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, στις 31 Μαρτίου να αποτελέσουν το κύκνειο άσμα για τον ιδιαιτέρως αγαπητό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου;

Η Τουρκία έχει μπει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές που θα μπορούσε να καθορίσει την πολιτική μοίρα του Ιμάμογλου. ήταν ένας ελάχιστα γνωστός ηγέτης της περιφέρειας, όταν έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από πέντε χρόνια. Πλέον ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ροκ σταρ.

Οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύθηκαν για για την προθυμία του να αμφισβητήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Όπως ο Ερντογάν και πολλοί ηγέτες του AKP, ο Ιμάμογλου κατάγεται από τη συντηρητική περιοχή του Πόντου και είναι η προσωποποίηση ενός έξυπνου γάμου μεταξύ παραδοσιακού και εγκόσμιου, ενός σταθερού οικογενειάρχη με μεγάλα σχέδια για την πιο σημαντική πόλη της Τουρκίας.

Μετά βίας υπερκέρασε το εμπόδιο του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ (του ανθρώπου μαριονέτα που δέχτηκε να ανταλλάξει θέσεις με τον Ερντογάν, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή συντάγματος και ο Ερντογάν να γίνει ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας) στον πρώτο γύρο των εκλογών για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2019, και στη συνέχεια κέρδισε εύκολα στην επανάληψη, ενισχύοντας τον θρίαμβο του CHP στις δημοτικές εκλογές, κόντρα στην απόπειρα του καθεστώτος να «κλέψει» τις εκλογές. Στη συνέχεια, ο Ιμάμογλου χαιρετίστηκε ως το μέλλον της αντιπολίτευσης, ακόμη και της τουρκικής πολιτικής – η πρωτοπορία μιας νέας γενιάς ηγετών με παγκόσμια σκέψη.

Τα προβλήματα για τον Ιμάμογλου πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία Πλέον όμως υπάρχει η πιθανότητα ο πύργος να γέρνει, με έναν «άκαπνο» πρόεδρο των κεμαλιστών, τον Οζγκιούρ Οζέλ, να πασχίζει να πείσει ότι δεν είναι απλώς το δεξί χέρι του πρώην ηγέτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά είναι καλύτερος όλων. Επιπλέον, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα υψηλά ενοίκια, η υποτίμηση της λίρας και οι λίγες ευκαιρίες έχουν ωθήσει τα τελευταία χρόνια πολλούς πιθανούς υποστηρικτές του CHP να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Αυτό περιλαμβάνει νεότερους ψηφοφόρους. Μια έκθεση του Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αποφοίτων των κορυφαίων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κωνσταντινούπολης που φοιτούν σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Το 2020, μόλις το 3% των αποφοίτων του Γαλατασαράι, ενός κορυφαίου σχολείου στην κεντρική Κωνσταντινούπολη, σπούδασαν στο εξωτερικό. Σήμερα είναι πάνω από το ένα τρίτο.

Τα τερτίπια Ερντογάν εν όψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία Το AKP επέλεξε τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ ως υποψήφιό του στην Κωνσταντινούπολη, μια σκόπιμα ασυνήθιστη επιλογή που είχε σκοπό να δημιουργήσει μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιμάμογλου και του προέδρου της Τουρκίας, σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια Σερέν Κενάρ. Ο Ερντογάν φάνηκε να κλίνει σε αυτήν την ιδέα όταν ανακοίνωσε ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν οι τελευταίες του.

Μερικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο 70χρονος πρόεδρος έχει εκφράσει ιδιωτικά σχέδια να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες γενικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2028, επομένως αυτό μπορεί να ήταν κυρίως μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και την εκλογική υποστήριξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments