Διεθνή

Σε αυξημένη επιφυλακή η Ευρώπη μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα

Σε αυξημένη επιφυλακή η Ευρώπη μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα
Το Παρίσι είναι ιδιαίτερη περίπτωση διότι τον Ιούλιο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη και κυρίως σε χώρες που έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν στο στόχαστρο ισλαμιστών.

Γαλλία

Χθες το βράδυ η Γαλλία αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο, αποφασίζοντας να βάλει επιπλέον περιπολίες ακόμη και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε αεροδρόμια, σταθμούς, συναγωγές και άλλα «ευάλωτα» σημεία.

Ο Μακρόν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που φανερώνουν ότι τρομοκράτες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

Η Γαλλία είναι ιδιαίτερη περίπτωση διότι τον Ιούλιο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλοί αναφέρουν ότι υπάρχει φόβος για την εναρκτήρια εκδήλωση όπου είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει απόλυτος έλεγχος ασφάλειας.

Κάποιοι που εμπλέκονται στη διοργάνωση λένε μάλιστα ότι πρόκειται για τους δυσκολότερους αγώνες που έχουν γίνει ποτέ σε θέματα ασφαλείας.

Ιταλία

Σήμερα, ήταν η σειρά της Ιταλίας να πάρει αντίστοιχα μέτρα. Το υπουργείο Εσωτερικών τόνισε πως η αστυνομία βρίσκεται σε «επαγρύπνηση» εν όψει και του Πάσχα των Καθολικών την επόμενη εβδομάδα.

Αποφασίστηκε να υπάρχει «μεγάλη επιτήρηση» από τις Αρχές σε «ευαίσθητους χώρους», όπως ανακοίνωσαν, εννοώντας αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων, συναγωγές, αλλά και οπουδήποτε υπάρχουν ή αναμένεται να υπάρχουν λόγω του Πάσχα, μεγάλες συναθροίσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιταλού Υπουργού Άμυνας ότι ο κίνδυνος της ισλαμικής τρομοκρατίας παραμένει υψηλός στην Ευρώπη.

«Η επίθεση στη Ρωσία δείχνει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν ακόμα να βασίζονται σε πραγματικά τάγματα εφόδου».

Γερμανία

Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Κορνέλιους Φούνκε είπε ότι η απειλή από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές «παραμένει έντονη», αλλά η εκτίμηση κινδύνου των Αρχών δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής.

Η υπ. Εσωτερικών ωστόσο, Νάνσι Φέζερ, σημείωσε πως η μεγαλύτερη ισλαμιστική απειλή και στη Γερμανία αυτή τη στιγμή προέρχεται από το παρακλάδι του ISIS (IS-K ή ISPK), το οποίο χτύπησε στη Μόσχα. Είναι το ίδιο παρακλάδι που τα Χριστούγεννα σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε καθεδρικό ναό στην Κολωνία, ωστόσο οι Αρχές το απέτρεψαν.

Στη Σερβία, αξιωματικοί της μυστικής αστυνομίας εθεάθησαν με πολυβόλα να περιπολούν τους δρόμους του Βελιγραδίου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι αυτοί και αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα θα παρακολουθούν αθλητικούς χώρους και εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα.

Σε εγρήγορση είναι και η Σουηδία, η οποία ήταν στόχος τρομοκρατών προ εβδομάδας (και μάλιστα στόχος τους ήταν το Κοινοβούλιο), ωστόσο συνελήφθησαν μετά από πληροφορίες στη Θουριγγία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments