Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Μέχρι πότε θα πρέπει να πληρωθεί η 1η από τις 11 δόσεις για φέτος

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ,  καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Κατά τιw επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου» τις εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ υπενθυμίζεται ότι από φέτος αν τα ακίνητά είχαν ασφαλιστεί το 2023 έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά) τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης έως 10%. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην  εφαρμογή  «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» θα μπορούν να δουν το νέο εκκαθαριστικό τους.

Οι 11 δόσεις που θα γίνουν 12 το 2025

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του φόρου, αλλά και ο προγραμματισμός των φορολογουμένων, ενώ παραμένει η πρόβλεψη ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι παραμένει η αδικία στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης πληρώσει εφάπαξ τον φόρο ακινήτων καθώς εξακολουθεί ο νομοθέτης να μην προβλέπει καμία έκπτωση φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, εφόσον ο φορολογούμενος το επιθυμεί μπορεί να τον πληρώσει εφάπαξ στο τέλος της 1ης δόσης και να έχει έκπτωση φόρου 3%.

Πάντως, από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το αλαλούμ

Πάντως, συνεχίζει να επικρατεί αλαλούμ με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν το προνόμιο αυτό γιατί δεν έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και για τους τρεις κινδύνους από φυσικές καταστροφές, δηλαδή για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Στο υπουργείο Οικονομικών, τελικά, δεν έλαβαν υπόψη τα πολλά αιτήματα που δέχθηκαν ειδικά για εφέτος να υπάρχει μία εξαίρεση και η έκπτωση του 10% να αφορά και εκείνους που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για δύο από τους τρεις κινδύνους που ορίζει ο νόμος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι οι περίπου 500.000 είναι κάτοχοι ακινήτων χάνουν φέτος την έκπτωση του 10% αν και έχουν ασφαλισμένη την περιουσία τους, καθώς τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συνάψει δεν καλύπτουν και τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για φυσικές καταστροφές ή την ελάχιστη αξία (900 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζει ο νόμος.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικά για φέτος η Ομοσπονδία έχει ζητήσει να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσοι έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και: Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Οι επιβαρύνσεις

Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 όσοι:

-Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.

-Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.

-Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.

-Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%.

-Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο

Με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το 2023 θα επιβαρυνθούν εφέτος όσοι προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου και κατ΄ αυτό τον τρόπο μειώθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων.

Επίσης, όσοι ασφάλισαν το ακίνητό τους σωρευτικά, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για λιγότερους από 12 μήνες θα έχουν αναλογική έκπτωση για κάθε μήνα ασφάλισης. Από την άλλη, μηδενική έκπτωση θα έχει κάποιος που ναι μεν ασφάλισε πέρυσι το ακίνητό του αλλά η ασφάλιση αυτή δεν ξεπέρασε τους 3 μήνες.

Παράλληλα, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Ε9, έως τις 8 Μαρτίου, αλλά εάν έγιναν διορθώσεις και στα προηγούμενα έτη, τότε θα γίνει και επανυπολογισμός για τον φόρο κατοχής των προηγούμενων ετών και θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο οποίος θα είναι είτε υψηλότερος είτε χαμηλότερος, ανάλογα με τις μεταβολές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments