Γεωπολιτικά

Στο πένθος βυθισμένη η ρωσική κοινωνία – 140 οι νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Crocus City Hall

Στο πένθος βυθισμένη η ρωσική κοινωνία – 140 οι νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Crocus City Hall

Πηγή Φωτογραφίας: The funeral of a Russian soldier killed in the war in Ukraine, in Russia's Leningrad region, in June 2023. © Anton Vaganov, Reuters

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το μακελειό που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Crocus City Hall ανερχόταν σε 143 μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ άλλοι 360 άνθρωποι είχαν καταγραφεί ως τραυματίες.

Οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει περισσότερες από 140 αναφορές για αγνοούμενους μετά τη φονική επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το μακελειό που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Crocus City Hall ανερχόταν σε 143 μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ άλλοι 360 άνθρωποι είχαν καταγραφεί ως τραυματίες. Ο προηγούμενος απολογισμός του ρωσικού υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για 140 νεκρούς. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 80 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών. Τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε.

Η αρμόδια επιτροπή ερευνών της Ρωσίας δήλωσε ότι έλαβε 143 αναφορές για αγνοούμενους. Οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιήσει 84 σορούς, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών, δήλωσε η επιτροπή. Η ταυτότητα των υπόλοιπων θυμάτων εξακριβώνεται μέσω γενετικών εξετάσεων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, το ειδησεογραφικό μέσο Baza δήλωσε ότι 95 ακόμη άτομα φέρεται να αναζητούνται από τους συγγενείς τους.

«Αυτοί οι κατάλογοι περιλαμβάνουν ανθρώπους με τους οποίους οι συγγενείς δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή μετά την τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους των τραυματιών και των νεκρών», δήλωσε. «Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν, αλλά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί».

Πάνω από 500 σφαίρες στον τόπο του εγκλήματος Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τέσσερις δράστες που χρησιμοποιούσαν αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ. Περισσότερες από 500 φυσίγγια βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος.

Οι πυροβολισμοί άρχισαν λίγο πριν το συγκρότημα «Picnic» παίξει μπροστά σε 6.200 άτομα. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι βρίσκονταν στο φλεγόμενο κτίριο λίγα λεπτά πριν καταρρεύσει η οροφή, ανέφερε το Baza το Σάββατο, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που εξέτασαν υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Χιλιάδες είναι οι εκκλήσεις ανθρώπων στα social media μετά την επίθεση, οι οποίοι ζητούν βοήθεια να βρουν θύματα. Στην ομάδα στο Telegram με το όνομα «Crocus. Help Centre», φίλοι και συγγενείς αγνοούμενων θεατών μοιράζονται ονόματα και προσφέρουν στήριξη ο ένας στον άλλο.

«Υπήρχε κάποιος στη λίστα με το όνομα Ιγκόρ Βαλεντίνοβιτς Κλιμεσένκο;», έγραψε ένας χρήστης το βράδυ του Σαββάτου. «Μπορεί κάποιος να στείλει τη λίστα με τα θύματα;».

Το όνομα Κλιμεσένκο δεν υπήρχε στον κατάλογο των επιβεβαιωμένων νεκρών που δημοσίευσε το αρμόδιο υπουργείο της Ρωσίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στην περιοχή Μπριάνσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, ανέφεραν ότι μια γυναίκα εξακολουθεί να αναζητά τον γιο της, τον Ντμίτρι Μπασλίκοφ, δάσκαλο στη Μόσχα, που είχε πάει στη συναυλία με έναν φίλο του, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Το όνομα του Μπασλίκοφ δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο του υπουργείου.

Νεκρός ο 15χρονος Αρσένι που αγνοούταν μετά το μακελειό Άνθρωποι που αγνοούνταν επιβεβαιώθηκαν έκτοτε πως είχαν σκοτωθεί, όπως ο 15χρονος Αρσένι, ο οποίος πήγε στη συναυλία μαζί με τη μητέρα του Ιρίνα Βεντενέγιεβα.

Το δίκτυο SHOT στο Telegram δημοσίευσε την Κυριακή μια φωτογραφία του Αρσένι που, όπως ανέφερε, έστειλε στη γιαγιά του λίγο πριν αρχίσει η συναυλία, μαζί με τις εκκλήσεις της «πενθούσας συνταξιούχου» για να τη βοηθήσουν να τον βρει. Η μητέρα του είχε ήδη επιβεβαιωθεί ως νεκρή, ανέφερε το SHOT.

Στη φωτογραφία, ο Αρσένι στέκεται με ένα μαύρο φούτερ με κουκούλα μπροστά από μια αφίσα των Picnic, που σύμφωνα με το SHOT ήταν το αγαπημένο του συγκρότημα. Τη Δευτέρα, το κανάλι έγραψε ότι η σορός του 15χρονου βρέθηκε και αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του.

Με πληροφορίες από The Moscow Times, Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments