Διεθνή

Ευρωεκλογές: Η άκρα δεξιά με αντίπαλο τον κακό εαυτό της

Ευρωεκλογές: Η άκρα δεξιά με αντίπαλο τον κακό εαυτό της

Πηγή Φωτογραφίας: Ballottaggio Francia, il colpo basso della Meloni a Le Pen/nicolaporro.it

Ο κατακερματισμός των ακροδεξιών δυνάμεων εξελίσσεται σε πολιτικό "πονοκέφαλο".

Όταν Γάλλος υπουργός συνέκρινε την Τζόρτζια Μελόνι με την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς πέρυσι, η Ιταλίδα εθνικίστρια πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να διαμαρτυρηθεί.

Η Μελόνι εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε ο Μακρόν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να στείλει διπλωμάτη του στη Ρώμη για να την κατευνάσει, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το Reuters.

Το μήνυμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού προς τον Μακρόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ότι δεν αντιπροσώπευε την ιταλική εκδοχή της Μαρίν Λεπέν.

Ο εκνευρισμός της Μελόνι καταδεικνύει το βάθος των διαιρέσεων στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής εθνικιστικής Δεξιάς. Αυτές οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειές της να ασκήσει εξουσία σε επίπεδο Ε.Ε., παρά την υποστήριξη-ρεκόρ που αναμένεται να διασφαλίσει στις ευρωκάλπες του Ιουνίου.

Τα ευρωπαϊκά εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν ποσοστά ρεκόρ τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα για την αποτυχία τους να προστατεύσουν την κοινωνική πλειοψηφία από τον υψηλό πληθωρισμό, να περιορίσουν τη μετανάστευση και να παράσχουν αξιοπρεπή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη.

Μια έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR, πολιτική δεξαμενή σκέψης) που βασίστηκε σε δημοσκοπικά στοιχεία από χώρες της ΕΕ προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι ένας λαϊκιστικός δεξιός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, συντηρητικών και ακροδεξιών κομμάτων θα μπορούσε θεωρητικά να κερδίσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οι προοπτικές ενός ενιαίου και ισχυρού ακροδεξιού μπλοκ είναι ελάχιστες, δεδομένων των σφοδρών διαφωνιών μεταξύ της Μελόνι και της Λεπέν, των δύο ηγετών των δύο κομμάτων.

Η Τζόρτζια Μελόνι ηγείται των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ενός de facto σκληροπυρηνικού μπλοκ στο Κοινοβούλιο, ενώ η Γαλλίδα Λε Πεν είναι η κινητήρια δύναμη της αντιευρωπαϊκής ομάδας της Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID).

Μια συγχώνευση των δύο ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά απίθανη. Οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μόλις αναλάβει την εξουσία, η στρατηγική της Μελόνι είναι να μεγιστοποιήσει την επιρροή της Ιταλίας στην Ευρώπη, συνεργαζόμενος με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αντί να τα πολεμά.

Αντίθετα, η Λεπέν είναι αποφασισμένη να αποδείξει ότι η “Ευρώπη του Μακρόν”, όπως την αποκαλεί, αποτυγχάνει στους στόχους της για τον “απλό άνθρωπο”, για τον μέσο πολίτη.

«Αυτό που πραγματικά θέλει η Μελόνι είναι να σχηματίσει ένα συνασπισμό της Δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να βρεθεί σε θέση ρυθμιστή», δήλωσε στο Reuters ο Νικολά Μπέι, Γάλλος ευρωβουλευτής. Το κόμμα του, το Reconquete, γαλλικό ακροδεξιό αντίπαλον δέος της Λεπέν, σύναψε συμμαχία με τη Μελόνι τον περασμένο μήνα.

Η έλλειψη μιας ενιαίας, συνεκτικής πολιτικής πλατφόρμας αποδυναμώνει την επιρροή της ακροδεξιάς σε θέματα που κυμαίνονται από τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα έως την απάντηση της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολιτική για το κλίμα και τη μετανάστευση.

Η επιρροή εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο διχασμένο και αβέβαιο από ποτέ, με τα κυρίαρχα κόμματα να χάνουν σημαντικό αριθμό εδρών την τελευταία δεκαετία.

Οι ακροδεξιές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία, η Λεπέν προηγείται με δώδεκα μονάδες έναντι του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, ενώ στη Γερμανία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ το Τσέγκα της Πορτογαλίας τετραπλασίασε τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών της αυτόν τον μήνα.

Το Τσέγκα, το Κόμμα Ελευθερίας και το AfD ανήκουν στην ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), όπου κυριαρχεί το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μπλοκ είναι τρίτο στην πρόθεση ψήφου πίσω από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την κεντροαριστερή Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments