Τεχνολογία

Έκλειψη ηλίου: Πού θα είναι ορατή και ποιες ώρες στο Βόρειο ημισφαίριο

Έκλειψη ηλίου: Πού θα είναι ορατή και ποιες ώρες στο Βόρειο ημισφαίριο

Πηγή Φωτογραφίας: SCREEN/ Euronews World News

Στις 8 Απριλίου η έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αμερική και μέρος της Ευρώπης - Ο «χάρτης» της έκλειψης

Στις 8 Απριλίου θα συμβεί έκλειψη ηλίου και θα είναι ορατή από μεγάλες περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Ολική έκλειψη ηλίου, αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο που συμβαίνει σχετικά σπάνια, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιστήμονες και παρατηρητές στη Βόρεια Αμερική, σε μια πορεία που θα ξεκινήσει από τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό ωκεανό και θα διασχίσει διαγώνια τις ΗΠΑ, μέχρι τις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να παρακολουθήσει ο κόσμος την ολική έκλειψη ηλίου θα είναι η περιοχή του Νιαγάρα, στους διάσημους καταρράκτες από την καναδική πλευρά. Καθώς οι αρχές περιμένουν δεκάδες χιλιάδες κόσμου εκείνη την ημέρα, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μερική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή σχεδόν σε όλες τις ΗΠΑ, κάποια στιγμή, καιρού επιτρέποντος.

Η NASA έχει δημοσιεύσει τον «χάρτη της έκλεψης», αποτυπώνοντας το «μονοπάτι» όπου θα είναι ορατή ανά τις ΗΠΑ. Σε αυτό βρίσκονται μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σαν Αντόνιο, το Όστιν, το Ντάλλας, το Λιτλ Ροκ, η Ιντιανάπολις, το Κλίβελαντ, το Μπάφαλο και το Μόντρεαλ του Καναδά.

Μερική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου, όμως, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και πολίτες στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως ανακοίνωσε ο λογαριασμός UK Weather Updates στο Χ (πρώην Twitter), παρατηρητές στο Δουβλίνο, το Μπέλφαστ, το Λοντοντέρι, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν θα μπορέσουν να δουν μερική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα.

«Η έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα και για πολύ λίγα λεπτά», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση. Η μερική έκλειψη πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει στις 19:52 BST στο Hevda Stack, στα νησιά Shetland και θα ολοκληρωθεί στο Rockall, μια ακατοίκητη νησίδα στον Βόρειο Ατλαντικό, στις 20:51 BST.

Έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα από τον ήλιο και τη Γη, ρίχνοντας τη σκιά της στον πλανήτη. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη έκλειψη στις 8 Απριλίου, το φεγγάρι θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη, που ονομάζεται απόγειο κι έτσι δεν θα κρύψει εντελώς τον ήλιο – αφήνοντας ένα φωτεινό «διαμαντένιο δαχτυλίδι» να φαίνεται – θα έχουμε δηλαδή δακτυλιοδοειδή έκλειψη ηλίου. Ωστόσο, αυτό το «στεφάνι» θα είναι ορατό μόνο σε όσους βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη σκιά του φεγγαριού. Για όλους όσοι βρίσκονται στις άκρες της «διαδρομής» της έκλειψης, που περιλαμβάνει τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, οι παρατηρητές θα δουν τον ήλιο να καλύπτεται μόνο ελαφρώς.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments