Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Φθορά της κυβέρνησης – Περιορισμένα κέρδη της αντιπολίτευσης

Δημοσκοπήσεις: Φθορά της κυβέρνησης – Περιορισμένα κέρδη της αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Φθορά για το κυβερνών κόμμα εξακολουθούν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς η ΝΔ μπορεί να μένει «πρώτο κόμμα» αλλά όπως φαίνεται το 41% έχει κάνει φτερά και το δεύτερο κατώφλι, το 33% -που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές – πλέον απειλείται σοβαρά.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Τα αντιπολιτευτικά κόμματα δεν εισπράττουν την κυβερνητική φθορά.

Φθορά για το κυβερνών κόμμα εξακολουθούν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς η ΝΔ μπορεί να μένει «πρώτο κόμμα» αλλά όπως φαίνεται το 41% έχει κάνει φτερά και το δεύτερο κατώφλι, το 33% -που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές – πλέον απειλείται σοβαρά.

Τα ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές πέφτουν συνεχώς, όπως καθοδική είναι η πορεία και για τη δημοφιλία Μητσοτάκη, ενώ ο “Κανένας” «χτυπάει» κορυφή, ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, στις μετρήσεις μετά και την τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει κατηγορίες για “εγκληματική συγκάλυψη” με το θέμα των Τεμπών, το οποίο αδυνατεί να αφαιρέσει από την ατζέντα της προεκλογικής περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ “κλειδώνει” στις δημοσκοπήσεις και παρουσιάζει ανοδική τάση, η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό “Open”, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει το 31,3% (36,2%) των  ψήφων στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πτώση 4,9 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 15,9% (από 11,4%) και το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με μόλις 0,9% (από 12,5%) στο 13,4%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 9,9%, μπροστά από το ΚΚΕ με 8,1%, την Ελευθερία με 4,3% και τη Νέα Αριστερά με 3,8%, γεγονός που έρχεται να υπογραμμίσει πως τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα δεν καταγράφουν την αναμενόμενη άνοδο στα ποσοστά τους.

Σημειώνεται επίσης ότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο ήταν 24,8%, ενώ τώρα είναι 15,9%, δηλαδή η “ψαλίδα” έχει μειωθεί κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέχει πολύ από το να θεωρηθεί εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 25% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,7%, το ΠΑΣΟΚ με 10,7%, η Ελληνική Λύση με 7,9%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελευθερία Ελευθερίας με 3,4% και η Νέα Αριστερά με 3%.

Ωστόσο, ο αριθμός των ψηφοφόρων που δήλωσαν αναποφάσιστοι, μαζί με εκείνους που δήλωσαν λευκό/άκυρο/αποχή, ανήλθε στο 20%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15% και το ΠΑΣΟΚ 12,5%, ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση 9%, το ΚΚΕ 8,5%, η Νίκη και η Πρίζα Ελευθερίας 3,5% και οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά 3%. Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου φθάνουν στο 1,8%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο “Κανένας” συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό για την πρωθυπουργία με 29,9% και ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,5%.

Η πλειοψηφία των πολιτών (51,3%) πιστεύει επίσης ότι το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε πολιτικά μετά την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (82,2%) πιστεύει ότι το πολιτικό κομμάτι του μοιραίου δυστυχήματος των Τεμπών δεν τελείωσε με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, αλλά θα συνεχιστεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Pulse, η κοινή γνώμη επιθυμεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ειδικότερα, η πλειοψηφία του 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, θέση που υιοθετούν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (Pulse) πρωτιά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, εξακολουθεί να έχει η ακρίβεια και ακολουθούν με χαμηλά ποσοστά, η εγκληματικότητα, η υγεία και η δικαιοσύνη.

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο