Γεωπολιτικά

Γάζα και Ισραήλ: «Σύντομα θα βιώσει πλήρους κλίμακας λιμό»

Γάζα και Ισραήλ: «Σύντομα θα βιώσει πλήρους κλίμακας λιμό»

Πηγή Φωτογραφίας: WFP Palestine has partnered with women-led cooperatives and NGO Rebuilding Alliance in Gaza to prepare hot meals that are distributed to internally displaced people in UN shelters and across distribution points. WFP provides them with food (chickpeas, salt, wheat flour and other as requested) and they prepare the food. The cooking is done using wood and without cooking stoves due to the lack of gas.

Προειδοποιήσεις για έλλειψη τροφίμων

Νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητά εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ενώ καλεί το Τελ Αβίβ να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

O Λευκός Οίκος προχώρησε στην πιο σκληρή ανακοίνωση μέχρι σήμερα για τη στάση του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα μετά την επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Ισραήλ να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα για να αυξηθεί «θεαματικά» η βοήθεια στη Γάζα ανοίγοντας περισσότερα περάσματα.

Στο Κάιρο αναμένεται ο επικεφαλής της CIA για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ αυξάνεται η διεθνής πίεση για κατάπαυση πυρός.

Σήμερα Παρασκευή οι αρχές του Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα-απάντηση στο Ιράν μετά από προειδοποίηση των ΗΠΑ.

07:00 «Οι Ισραηλινοί συνήθως πυροβολούν και μετά κάνουν ερωτήσεις» Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρώην διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα προέτρεψε το Ισραήλ να κάνει «ορισμένα πραγματικά και συγκεκριμένα βήματα» για να «βελτιώσει» τους όρους των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα προκειμένου ν’ αποτρέψει περισσότερες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας.

«Πρέπει να είστε σε θέση να επαληθεύσετε, να αφιερώσετε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες που λαμβάνετε είναι ακριβείς σε σχέση με τους στόχους. Και πρέπει να σας πω ότι στο παρελθόν, τουλάχιστον από την εμπειρία μου, οι Ισραηλινοί συνήθως πυροβολούν και μετά κάνουν ερωτήσεις», είπε το πρώην αφεντικό της CIA.

Ο Πανέτα, ο οποίος υπηρέτησε επίσης ως υπουργός Αμυνας υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι εάν το Ισραήλ δεν λάβει αυτά τα μέτρα ή «δεν κάνει τα πρώτα βήματα ώστε ν’ αντιμετωπίσει το ζήτημα», οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής όρων για την παροχή όπλων στον πλησιέστερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή.

Ο Πανέτα επισήμανε ότι «η φήμη του Ισραήλ έχει πληγεί άσχημα» για τη στρατιωτική του συμπεριφορά εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

06:00 «Ανεπαρκείς» οι πληροφορίες του Ισραήλ για τη δολοφονία Οι πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ για τον θάνατο αυστραλής εργαζόμενης στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK) σε πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ανεπαρκείς», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ.

Υστερα από επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές, η Αυστραλία «δήλωσε σαφώς ότι λάβαμε ανεπαρκείς πληροφορίες για ν’ ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας», σημείωσε η Γουόνγκ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μετά τον θάνατο της Λαλζαούμι Φράνκομ, της αυστραλής εργαζόμενης στην ανθρωπιστική οργάνωση που σκοτώθηκε τη Δευτέρα μαζί με άλλους έξι εργαζόμενους της WCK σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα.

05:00 Γκουτέρες: Νεκροί ή τραυματίες πάνω από 107.000 Παλαιστίνιοι Σηματοδοτώντας έξι μήνες πολέμου από την «αποτρόπαιη» επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που προέκυψε από τη σύγκρουση είναι άνευ προηγουμένου, με περισσότερος από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους «να αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα».

Περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα ως «απόλυτα απελπιστική» και προέτρεψε το Ισραήλ ν’ αυξήσει γρήγορα τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι τελευταίοι έξι μήνες της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ προκάλεσαν επίσης «ανελέητο θάνατο και καταστροφή στους Παλαιστίνιους», με πάνω από 107.000 άτομα ν’ αναφέρονται νεκροί ή τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά.

«Οι ζωές έχουν κομματιαστεί. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει κουρελιαστεί», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδικάζοντας επίσης την επίθεση της Χαμάς.

03:59 Μπάιντεν: Το Ισραήλ κάνει αυτά που ζήτησε η Ουάσινγκτον σε σχέση με τη βοήθεια στη Γάζα Το Ισραήλ ολοκληρώνει τα μέτρα που ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την αύξηση της μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν ρωτήθηκε εάν απείλησε ότι θα σταματήσει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο: «Τους ζήτησα να κάνουν αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή».

03:33 Σε ύψιστο συναγερμό οι ΗΠΑ μετά τις απειλές του Ιράν Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και προετοιμάζονται για μια πιθανή επίθεση του Ιράν με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, σε απάντηση του ισραηλινού χτυπήματος στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο.

«Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα του CNN που έκανε ανάλογους ισχυρισμούς.

Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί αντίποινα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό, από τις οποίες σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Προειδοποιούμε ότι καμία ενέργεια από οποιονδήποτε εχθρό που αφορά το ιερό μας κατεστημένο [την Ισλαμική Δημοκρατία] δεν θα μείνει αναπάντητη», δήλωσε ο Χοσεΐν Σαλαμί σε συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στην Τεχεράνη την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments