Γεωπολιτικά

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ: Η Κίνα παρέχει δορυφορικές στρατιωτικές πληροφορίες στη Ρωσία

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ: Η Κίνα παρέχει δορυφορικές στρατιωτικές πληροφορίες στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία περιλαμβάνει επίσης οπτικά κατασκοπευτικά συστήματα, προωθητικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους και αυξημένη συνεργασία στο διαστημικό τομέα, είπε ένας από τους ανθρώπους αυτούς.

Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία περιλαμβάνει επίσης οπτικά κατασκοπευτικά συστήματα, προωθητικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους και αυξημένη συνεργασία στο διαστημικό τομέα, είπε ένας από τους ανθρώπους αυτούς.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους συμμάχους τους ότι η Κίνα ενισχύει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, παρέχοντας μεταξύ των άλλων και πληροφορίες γεωχωρικού τύπου, που βοηθούν τη Μόσχα στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία.

Εν μέσω ενδείξεων συνεχιζόμενης στρατιωτικής ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο κρατών, η Κίνα παρείχε στη Ρωσία δορυφορικές εικόνες για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και μικροηλεκτρονικά συστήματα και εργαλειομηχανές για την παραγωγή τεθωρακισμένων, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία περιλαμβάνει επίσης οπτικά κατασκοπευτικά συστήματα, προωθητικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε πυραύλους και αυξημένη συνεργασία στο διαστημικό τομέα, είπε ένας από τους ανθρώπους αυτούς.

Επί του θέματος, εκτεταμένη και σε βάθος ενημέρωση των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε, προσθέτει δημοσίευμα των Financail Times.

Σε ανησυχητική κλίμακα η συνεργασία

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε τους ομολόγους του, αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι μαρτυρίες  τριών προσώπων που ήταν παρόντα στις συνομιλίες, ότι το Πεκίνο βοηθάει τη Μόσχα “σε ανησυχητική κλίμακα” και παρέχει εργαλεία, πληροφορίες και τεχνογνωσία”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας προς την βιομηχανική βάση της ρωσικής πολεμικής μηχανής, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην προμήθεια εργαλειομηχανών, οπτικών κατασκοπευτικών συστημάτων, νιτροκυτταρίνης, μικροηλεκτρονικών και  κινητήρων για μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον.

Η Κίνα προσπαθεί να προβάλει ως μία επί το πλείστον ουδέτερη χώρα απέναντι στην πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, ωστόσο έχει χτίσει μια ισχυρή συμμαχία με τη Μόσχα την οποία μάλιστα ο πρόεδρος Σι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν αποκαλέσει “φιλία χωρίς όρια”, σε συνάντησή τους ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.  Η Κίνα πλέον για τη Ρωσία έχει καταστεί ο προμηθευτής της για όλα, εξάγοντας της από ρούχα μέχρι μηχανήματα και αυτοκίνητα μετά από την έξοδο των δυτικών εταιρειών από τη χώρα.  Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει ενισχύσει τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων  στην Κίνα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο.

Πύλη πρόσβασης της Μόσχας σε τεχνολογίες με περιορισμούς

Το σημαντικότερο είναι για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός  ότι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν καταστεί βασικές πύλες πρόσβασης της Μόσχας σε τεχνολογίες με περιορισμούς στην πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων τσιπ και των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που χρησιμοποιούνται σε διάφορα οπλικά συστήματα ή χρειάζονται για την κατασκευή τους.

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε επίσης κυρώσεις σε μια κινεζική εταιρεία για την παροχή δορυφορικών εικόνων σε μια ρωσική εταιρεία τεχνολογίας, η οποία με τη σειρά της τις παρείχε στη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments