Γεωπολιτικά

Συνάντηση Κισίντα και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Συνάντηση Κισίντα και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
Θα τον ευχαριστήσει για την αλλαγή των κανόνων που επιτρέπουν στο Τόκιο να εξάγει περισσότερα όπλα και για την αγορά 400 αμερικανικών πυραύλων Tomahawk. 

Την Τετάρτη, ο Φουμίο Κισίντα συναντά τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, αλλά μαζί τους θα υπάρχει και ένας… ελέφαντας στο δωμάτιο: η περίπλοκη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ιαπωνία είναι από τις στενότερες και σημαντικότερες συμμάχους των ΗΠΑ, ένα ολοένα και πιο σημαντικό προπύργιο πολιτικής επιρροής και στρατιωτικής δύναμης απέναντι στην ανερχόμενη δύναμη της Κίνας. Την ίδια στιγμή όμως, αντιμετωπίζεται από τους Αμερικανούς με δυσπιστία. Όπως σημειώνουν οι Times, κατά τη συνάντησή τους, ο αμερικανός πρόεδρος θα επαινέσει τον ιάπωνα πρωθυπουργό για την υπόσχεσή του να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες, συμβολίζοντας την απομάκρυνση της Ιαπωνίας από την ειρηνιστική μεταπολεμική της θέση.

Θα τον ευχαριστήσει για την αλλαγή των κανόνων που επιτρέπουν στο Τόκιο να εξάγει περισσότερα όπλα και για την αγορά 400 αμερικανικών πυραύλων Tomahawk. 

«Η Ιαπωνία εξελίσσεται σε έναν πλήρη εταίρο ασφαλείας στον πυρήνα της στρατηγικής των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, Ραμ Εμάνουελ. «Οταν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο κ. Κισίντα συναντηθούν, θα σηματοδοτήσουν μια βαθιά μεταμόρφωση στις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις». Παρόλα αυτά, όταν η ιαπωνική Nippon Steel προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της US Steel, στο Πίτσμπουργκ, που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αυτή απορρίφθηκε από τον Μπάιντεν και η προτεινόμενη πώληση πρόκειται να εξεταστεί εξονυχιστικά για τις επιπτώσεις της στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Γιατί, μπορεί να αναρωτηθεί ο Κισίντα, μας εμπιστεύονται να αντιμετωπίσουμε την Κίνα με τους πυραύλους τους, αλλά όχι να λειτουργήσουμε ένα εργοστάσιο στην Πενσιλβάνια; Η απάντηση, φυσικά, βρίσκεται στις ισχυρές δυνάμεις που πιέζουν τον Μπάιντεν το 2024, μία εκλογική χρονιά, επισημαίνουν οι Times.

Σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια μακροχρόνια πρόκληση από την Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίζεται αποφασισμένος ότι η Κίνα όχι μόνο θα ευδοκιμήσει, αλλά και θα κυριαρχήσει στον πλανήτη. Σε αυτή τη μάχη ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, η Ιαπωνία είναι ένας έμπιστος φίλος των ΗΠΑ. Αλλά βραχυπρόθεσμα, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια εκλογική αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία παίζουν ρόλο θέματα ξένης επιρροής και προστασίας των αμερικανικών θέσεων εργασίας, εξ ου και η ευαισθησία για την ιδιοκτησία μιας χαλυβουργικής σε μια κρίσιμη πολιτεία. Ο Κισίντα, η επιβίωση του οποίου ως πρωθυπουργού απειλείται από τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις και τα σκάνδαλα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματός του, θα καταλάβει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Μπάιντεν.

Κατά κάποιον τρόπο, ο Τραμπ θα είναι η αόρατη τρίτη παρουσία στη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον. Ο Κισίντα γνωρίζει πολύ καλά ότι σε έναν χρόνο θα μπορούσε εύκολα να είναι και πάλι αυτός πρόεδρος. Για αυτό και ένας από τους «ανομολόγητους» σκοπούς της συνάντησης της Τετάρτης είναι να κλειδώσει σημαντικά στοιχεία της σχέσης Ιαπωνίας – ΗΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο δύσκολο για μια νέα κυβέρνηση να κάνει δραστικές αλλαγές. Αν και δεν τις έκανε ποτέ πράξη κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη Συμφωνία Ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της οποίας 54.000 αμερικανοί στρατιώτες, εκατοντάδες στρατιωτικά αεροσκάφη και ο Εβδομος Στόλος εδρεύουν στην Ιαπωνία. Οι ιάπωνες διπλωμάτες καθησυχάζουν τους εαυτούς τους με την σκέψη ότι, όποιος κι αν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, τα αμερικανικά συμφέροντα δεν θα αλλάξουν -και ότι σε μια εποχή κινεζικής ανάκαμψης, μια ισχυρή σχέση με την Ιαπωνία είναι δεδομένη. Ο Τραμπ όμως, είναι απρόβλεπτος και ασταθής και εκτιμούν ότι θα απαιτήσει από την Ιαπωνία μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην προστασία των ΗΠΑ, ανέφεραν οι Times. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από ιάπωνα πρωθυπουργό μετά τον Σίνζο Αμπε το 2015, αλλά δεν είναι σαφές ποια θα είναι τα αποτελέσματά της. Ο Κισίντα θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και θα συμμετάσχει σε τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν και τον Φερντινάντ Μάρκος, τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, ο οποίος πιέζεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο διεκδικεί έναν στρατηγικό ύφαλο που κατέχει η Μανίλα.

Οι τρεις ηγέτες είναι πιθανό να προβούν σε μια ισχυρή δήλωση προειδοποιώντας τον Σι για τις συνέπειες οποιασδήποτε προσπάθειας κατάληψης εδαφών με τη βία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν επίσης για την πραγματοποίηση αλλαγών στη δομή της αμερικανικής διοίκησης στην Ιαπωνία, ενόψει μελλοντικής σύγκρουσης. Αυτή τη στιγμή, ο ανώτερος αμερικανός αξιωματικός στην Ιαπωνία είναι ένας αντιστράτηγος, ο οποίος πρέπει να λαμβάνει διαταγές από τους ανωτέρους του στη Διοίκηση Ασίας-Ειρηνικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Χαβάη. Η Ιαπωνία επιθυμεί την αναβάθμιση της θέσης σε στρατηγό, ο οποίος μπορεί να λαμβάνει στρατηγικές αποφάσεις επί τόπου, αν και η αλλαγή των ρυθμίσεων είναι απίθανο να γίνει αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Θα γίνει επίσης συζήτηση για την AUKUS, την τριμερή συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Κύριος στόχος της είναι η παροχή πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, αλλά αναπτύσσεται και ένας δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, ο οποίος θα αναπτύσσει από κοινού στρατιωτική τεχνολογία, όπως τα υπερηχητικά όπλα, ο κυβερνοπόλεμος και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς η Ιαπωνία να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της, αν και υπάρχει απροθυμία στην Καμπέρα, η οποία θέλει η έμφαση να παραμείνει προς το παρόν στα δικά της υποβρύχια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments