Οικονομία

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση, προβληματίζει το υψηλό κόστος

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση, προβληματίζει το υψηλό κόστος

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Το υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί, αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου, όταν τεθεί ενώπιόν του τεκμηριωμένο αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα».

Τη δέσμευση της Κύπρου στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι φυσικό να ζητά ορισμένες διασφαλίσεις, με δεδομένο και το υψηλό κόστος του έργου για τους φορολογούμενους της χώρας.

Παράλληλα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ορισμένες δηλώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί και δεν προέρχονται από εκπροσώπους του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις αποφάσεις και τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου σημειώνονται τα ακόλουθα: «Αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και σε συνέχεια συνεχών και επαναλαμβανόμενων δηλώσεων που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, από αυτόκλητους μη εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του υπουργού Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι, αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης Great Sea Interconnector, βρίσκεται εν ισχύ πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία αντιπροσωπεύει τα πραγματικά δεδομένα και θέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των συμφερόντων του φορολογούμενου πολίτη.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει υψηλό κόστος επένδυσης επηρεάζει ολιστικά τη στρατηγική ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση όλων των πτυχών του στη βάση ανεξάρτητων μελετών και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων προς όφελος του κύπριου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Διαρκείς, αυθαίρετες δηλώσεις δεν συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί, αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου, όταν τεθεί ενώπιόν του τεκμηριωμένο αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, κ. Μ. Μανουσάκης, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ στηρίζει τη διασύνδεση αλλά υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την Κύπρο. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου με εκπροσώπους των Διαχειριστών και Ρυθμιστών των δύο χωρών, επεσήμανε ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμη η επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός για το τμήμα του έργου Κύπρου – Κρήτης και τόνισε πως «θεωρείται απολύτως δεδομένο» για τον ΑΔΜΗΕ ότι τα αποτελέσματα της μελέτης «θα επιβεβαιώσουν τη μεγάλη ωφελιμότητα του έργου για την Κύπρο και θα διευκολύνουν την κυπριακή Κυβέρνηση να λάβει την τελική επενδυτική της απόφαση».

Αναφέρθηκε επίσης σε ενδιαφέρον του κρατικού αμερικανικού ταμείου DFC να συμμετάσχει ως επενδυτής στο όλο έργο, υπογραμμίζοντας ότι το πλέον σημαντικό για τον ΑΔΜΗΕ, πέραν του πότε θα μπει στο έργο η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι «η πολιτική στήριξη», κάτι που σημαίνει, όπως είπε, «η άμεση μεταφορά του έργου, από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης σε εμάς, από τη ΡΑΕΚ, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αναζήτηση μετόχων για το έργο».

Ανέφερε ότι αυτό το κρίσιμο θέμα είναι γνωστό στην κυπριακή κυβέρνηση και ζήτησε όπως επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία για να γίνει πιο εύκολο να μπουν περισσότεροι μέτοχοι και είναι κάτι που «θεωρείται ως προαπαιτούμενο για να έχουμε πρόσβαση σε δανειοδότηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments