Πολιτική

Αγαπηδάκη: Θέλουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς

Αγαπηδάκη: Θέλουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικότατες ρυθμίσεις. Το μοντέλο που υπηρετούμε έχει μια συνολική αντίληψη και φιλοσοφία για τη δημόσια υγεία, ώστε να περάσουμε από το θεραπεύειν ασθένειες, στο διατηρούμε υγιείς τους πολίτες», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο μοντέλο για τη δημόσια υγεία

«Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικότατες ρυθμίσεις. Το μοντέλο που υπηρετούμε έχει μια συνολική αντίληψη και φιλοσοφία για τη δημόσια υγεία, ώστε να περάσουμε από το θεραπεύειν ασθένειες, στο διατηρούμε υγιείς τους πολίτες», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

«Επεκτείνουμε τις προληπτικές εξετάσεις, για τα ηλικιακά όρια 45-74 ετών. Δεν κόβονται οι εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ για τις νεότερες γυναίκες. Η χώρα αποκτά επιπλέον ένα πληθυσμιακό πρόγραμμα που δεν είχε ποτέ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, έχουμε πληθυσμιακά προγράμματα πρόληψης, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και αυτό αφορά πληθυσμιακά πρωτόκολλα τα οποία εκπονούνται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας και με βάση αυτά κάνουμε εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό, δωρεάν, είτε είναι οι πολίτες ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι», είπε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση: «δεν είναι δίκαιο μια φτωχή γυναίκα να μπορεί να κάνει δωρεάν τις εξετάσεις της, στη δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο, χωρίς να επιβαρύνεται; Δεν είναι δίκαιο ένας άνθρωπος να μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο του παχέος εντέρου, χωρίς να επιβαρύνεται; Ειλικρινά, δεν σας καταλαβαίνω. Δεν θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας ένα ισχυρό ξεκίνημα στη ζωή; Ερχόμαστε να κάνουμε μια δράση που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, να κάνουμε σοβαρή προαγωγή υγείας, πρόληψη».

Για τη στάση των κομμάτων στην επικείμενη ψηφοφορία, η αναπληρώτρια υπουργός είπε: «Πείτε μου ότι θα καταψηφίσετε την επέκταση του προγράμματος ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ότι θα καταψηφίσετε το πρόγραμμα για την προαγωγή υγείας του παιδιού, από όταν είναι βρέφος μέχρι την ενηλικίωση. Πείτε μου ότι θα καταψηφίσετε την αναβάθμιση του ΕΟΔΥ για να κάνει έγκαιρα εντοπισμό των ιογενών μικροξεσπασμάτων τοπικά, για να μην εξελίσσονται σε πανδημία. Πείτε μου ότι θα καταψηφίσετε την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες, που είναι ευάλωτοι, να μπορούν να δέχονται με τις ΚΟΜΥ ιατρική περίθαλψη κατ΄οίκον. Όλα αυτά αφορούν τους ανθρώπους που είναι σε οικονομική δυσκολία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση, τους ανθρώπους που είναι αόρατοι, και χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Και ακούμε ότι ‘δεν είναι σωστά, δεν είναι καλά, δεν είναι αρκετά’».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments