Διεθνή

Πληθαίνουν οι φωνές για αποκλιμάκωση – Τα τρία σενάρια

Πληθαίνουν οι φωνές για αποκλιμάκωση – Τα τρία σενάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Συνεδριάζει, αυτή την ώρα, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η σύσκεψη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ώστε να αποφασιστεί η απάντηση στον Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης με εκατοντάδες drones και πυράυλους που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε πέντε ώρες.

Όπως ανακοινώθηκε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα σκάφη (drone) και πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το ιρανικό έδαφος προς το Ισραήλ, με την εκτίμηση των ζημιών στο εσωτερικό της χώρας να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι διεθνείς φωνές, οι οποίες καλούν σε αυτοσυγκράτηση και από την πλευρά του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ τόνισαν διά στόματος Τζο Μπάιντεν «την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ» ωστόσο, αυτό που επιθυμούν είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αφού επανέλαβε με τη σειρά του τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ καταδικάζοντας τις ιρανικές εκτοξεύσεις «με τον πιο έντονο τρόπο», αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν κλιμάκωση». «Θα διαβουλεύομαι με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε.

Αποκλιμάκωση της κατάστασης ζήτησε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν αφού καταδίκασε την επίθεση. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ισραηλινό λαό και τη δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, των εταίρων μας και την περιφερειακή σταθερότητα. Η Γαλλία εργάζεται για την αποκλιμάκωση με τους εταίρους της και καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυνε και η Μόσχα. «Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Τα πιθανά σενάρια

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποια θα είναι η απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη μετά τη «βροχή» από 300 drones και πυραύλους. Οι Ισραηλινές Αρχές είχαν άλλωστε ορκιστεί το τελευταίο διάστημα ότι θα προβούν σε αντίποινα σε οιαδήποτε άμεση επίθεση από το Ιράν και το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε στη διάρκεια της νύχτας για να συζητήσει της εξελίξεις με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκαλάντ και του Μπένι Γκαντς, αντιπάλου του Νετανάχιου, που εντάχθηκε στην κυβέρνησή του ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ, τα οποία ουσιαστικά διαφέρουν ως προς την κλίμακα.

Το πρώτο σενάριο, αυτό που προσπαθεί να προωθήσει η διεθνής κοινότητα, είναι ότι το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο που αναχαίτισε το 99% των πυραύλων της επίθεσης. Είναι ενδεικτικό ότι και ο Τζο Μπάιντεν, στη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, μίλησε για νίκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συζήτηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, “του είπα ότι το Ισραήλ έχει επιδείξει μια εκπληκτική ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις.”.

Περνώντας στο δεύτερο σενάριο, το πρώτο στάδιο της κλιμάκωσης αρχίζει με την στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Το τρίτο σενάριο είναι ακόμη πιο “επιθετικό”, με το Ισραήλ να θέλει να προχωρήσει παραπέρα από τις βάσεις εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να επιτεθεί σε μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και σε κέντρα εκπαίδευσης της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο από τα δύο τελευταία σενάρια, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για άμεσα αντίποινα από το Ιράν. Ενδεικτικό είναι πως ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά”»από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments