Οικονομία

Φόβοι για πληθωρισμό και ράλι πετρελαίου – Πώς κινείται η κυβέρνηση

Φόβοι για πληθωρισμό και ράλι πετρελαίου – Πώς κινείται η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού και μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ποτέ άλλοτε το Ιράν δεν είχε χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, πάντα το έκανε δια αντιπροσώπων είτε μέσω Λιβάνου είτε Υεμένης. Όταν το έκανε την Κυριακή τα ξημερώματα, ήταν σαν να «ξύπνησε» αγορές και αναλυτές που έως χθες επέλεγαν να αγνοούν τον ορατό κατά τα λοιπά κίνδυνο.

Και μαζί με τις αγορές «ξύπνησαν» και κάποιοι από τους χειρότερους εφιάλτες τους που στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνουν τη μορφή της τριψήφιας τιμής στην τιμή του πετρελαίου. Το ότι οι αγορές αντιμετώπιζαν την Ιρανική απειλή ελαφρά τη καρδία δεν είναι υπερβολή. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές σε μεγάλα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρουν ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν είχε αποτιμηθεί στις τιμές του πετρελαίου από τα τέλη Νοεμβρίου. Για την ακρίβεια από την τωρινή τιμή των 90$/βαρέλι, λείπουν 10$. Και τώρα ήρθε η ώρα για τα 100$/βαρέλι.

Κάθε εμπλοκή του Ιράν σε τέτοιου είδους γεωπολιτικές εντάσεις ισοδυναμεί με κίνδυνο διαταραχής του εφοδιασμού. Όσο μεγαλύτερη η εμπλοκή τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος της διαταραχής και τόσο ψηλότερα και η τιμή του μαύρου χρυσού.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις είναι οι βασικές πηγές ανησυχίας. Πρώτον η επίπτωση στον πληθωρισμό καθώς εκτός από πιθανή αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου υπάρχει και το ζήτημα περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών διακίνησης των προϊόντων μέσω των θαλάσσιων οδών. Δεύτερον πιθανές συνέπειες στον τουρισμό δεδομένου ότι πλέον βρισκόμαστε εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Πιθανή κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή – κάτι που απεύχονται όλοι – θα έχει επιπτώσεις στις αεροπορικές μεταφορές αλλά και στον αριθμό των επισκεπτών σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Η τρίτη εστία ανησυχίας είναι η πιθανή επίπτωση στις αγορές άρα και στις αποφάσεις για την προώθηση των επενδύσεων. Ακριβώς στις επενδύσεις έχει ποντάρει πολλά η Ελλάδα για να στηρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή άνω του 2% σε ετήσια βάση.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στο εγγύς μέλλον από το κυβερνητικό επιτελείο είναι εάν η αγορά έχει συνυπολογίσει την πιθανότητα κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή σε διεθνείς τιμές πετρελαίου και εάν το πρόβλημα της τιμής του πετρελαίου θα γίνει πιο σοβαρό, μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

Το κόστος του πετρελαίου και των μεταφορών σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό και, εάν η κρίση συνεχιστεί, υπονομεύει τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων για τη στήριξη μιας ήδη αδύναμης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επί του παρόντος, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και σκέπτεται να υποβάλει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο σταθεροποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέποντας χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024 εν σχέσει προς τους στόχους (περίπου 2,5% για φέτος και για του χρόνου, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα) αλλά και έναν πληθωρισμό στη ζώνη του 3% για το σύνολο της χρονιάς.

Αυτές οι εκτιμήσεις δεν πρόκειται να τροποποιηθούν, αφού, έτσι και αλλιώς, κανένας δεν ξέρει με σιγουριά ποια μορφή θα λάβουν οι εξελίξεις κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments