Οδηγός

ΟΠΕΚΑ πληρωμές δώρο Πάσχα: Ξεκινά μπαράζ πληρωμών για ανέργους, μισθωτούς, συνταξιούχους

ΟΠΕΚΑ πληρωμές δώρο Πάσχα: Ξεκινά μπαράζ πληρωμών για ανέργους, μισθωτούς, συνταξιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Αναλυτικά τις προσεχές 15 μέρες θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους και ανέργους ΔΥΠΑ, το επίδομα μητρότητας αλλά και το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικά τις προσεχές 15 μέρες θα πληρωθεί το δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους και ανέργους ΔΥΠΑ, το επίδομα μητρότητας αλλά και το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Αναλυτικότερα:

1.ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ: Αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα περίπου 560.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ στα 830 ευρώ. Κι αυτό διότι το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Το δώρο Πάσχα είναι 415 ευρώ και υπολογίζεται πάνω σε όλον τον νέο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ. Τονίζεται ότι το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, φέτος δηλαδή την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

2. ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ Αίτηση στην πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr, θα πρέπει να υποβάλουν εντός των επόμενων ημερών οι μη μισθωτές εργαζόμενες για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ.

Παράλληλα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν. Υπενθυμίζεται πως οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες για να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες για να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

3.ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΠΑ: Νωρίτερα θα γίνει η καταβολή του Δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη ΔΥΠΑ.Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 22-26 Απριλίου, ενώ τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η προπληρωμή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο της τακτικής επιδότησης δικαιούνται:

-με 1 μήνα τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και -με 2 μήνες τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. -Αύξηση κατώτατου μισθού – επιδομάτων

4.ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τον Απρίλιο αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ στα 510 ευρώ, από 479 ευρώ που ήταν.

Αυξημένο επίδομα μητρότητας αναμένεται να λάβουν τέλος Μαΐου οι νέες μητέρες

Αυξημένο επίδομα μητρότητας αναμένεται να λάβουν στο τέλος Μαΐου οι νέες μητέρες, καθώς από την Τετάρτη θα εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr).

Όσο για τις μητέρες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα, θα δουν την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους αναδρομικές αυξήσεις από το επίδομα γέννησης του 2023 και του 2024.

Πρόκειται περίπου για 10.000 νέες μητέρες που γέννησαν φέτος και θα πάρουν το νέο αυξημένο επίδομα (από 2.400 έως 3.500 ευρώ ανάλογα με τα παιδιά που ήδη έχουν) και 63.900 μητέρες που γέννησαν εντός του 2023 οι οποίες θα λάβουν συμπληρωματικά ποσά από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ.

Συντάξεις Μαΐου 2024: Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους [vid]

Κύριες συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ:

  • Πέμπτη 25 Απριλίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
  • Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 24/4

ΙΚΑ, Δημόσιο, Τράπεζες, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ,  ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ:

  • Δευτέρα 29 Απριλίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
  • Κατάθεση: Απόγευμα Παρασκευής 26/4

Επικουρικές συντάξεις Μισθωτοί (Ιδιωτικού τομέα) & Μη μισθωτοί:

  • Πέμπτη 25 Απριλίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
  • Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 24/4

Μισθωτοί Δημοσίου:

  • Δευτέρα 29 Απριλίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
  • Κατάθεση: Απόγευμα Παρασκευής 26/4

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments