Πολιτική

Μπελέρης: Τα σενάρια σε περίπτωση εκλογής

Μπελέρης: Τα σενάρια σε περίπτωση εκλογής

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Με την επιλογή του Μπελέρη, η ΝΔ έχει ένα ισχυρό χαρτί να παίξει στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Με μια κίνηση που δικαιώνει τον αγώνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και της προσπάθειας για την προστασία των δικαιωμάτων τους και στην Χειμάρρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται στις αλβανικές φυλακές ως υποψήφιο στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις για την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη για την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ από τις αρχές Μαρτίου, όταν απορρίφθηκε η προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο και η υπόθεση του Δήμου Χειμάρρας βρισκόταν σε αδιέξοδο. Από εκείνη τη στιγμή, η συζήτηση συνεχίστηκε, καθώς η εκλογή Μπελέρη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ σήμαινε ότι θεωρητικά θα εξακολουθούσε να είναι φυλακισμένος στις αλβανικές φυλακές την ημέρα των εκλογών.

Ωστόσο, η τολμηρή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν εύκολη. Ενώ εκφράστηκαν αντιδράσεις από αρκετούς παράγοντες που πίστευαν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για τις εικασίες που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες από το περιβάλλον του Αλβανού πρωθυπουργού ότι έχει στοιχεία εναντίον του ανθρώπου που εξελέγη δήμαρχος της Χιμάρας.

Με την επιλογή του Μπελέρη, η ΝΔ έχει ένα ισχυρό χαρτί να παίξει στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί απευθύνεται όχι μόνο στους Βορειοηπειρώτες που ζουν και ψηφίζουν στην Ελλάδα, αλλά και σε ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα της βορειοηπειρωτικής μειονότητας. Η προσπάθεια του Αλβανού πρωθυπουργού να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα στον συγκεκριμένο δήμο δημιούργησε σοβαρή κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Ο κατηγορούμενος, Φρέντι Μπέλερι, θα αφεθεί ελεύθερος στις 12 Σεπτεμβρίου, αν δεν αλλάξει η ετυμηγορία. Αυτό συμβαίνει διότι, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, μια ημέρα προφυλάκισης μετράει ως μιάμιση ημέρα. Ωστόσο, η αλβανική κυβέρνηση είναι πιθανό να δώσει εντολή στο Δικαστήριο να μειώσει την ποινή και να του επιτρέψει να αποφυλακιστεί αμέσως μετά, κατά την εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 25 Μαΐου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις από τη διατήρηση ενός εκλεγμένου ευρωβουλευτή στη φυλακή.

Η εκλογή του Μπελέρη στο ευρωκοινοβούλιο θα δώσει φωνή στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και φυσικά με τον νέο ρόλο του ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας θα αποτελέσει ένα μεγάλο «αγκάθι» για τις μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού και στην Χειμάρρα άλλα και σε ότι αφορά το Κράτος Δικαίου.

Η επιτυχία στις ευρωεκλογές θα είναι ένα θετικό μήνυμα για τον συνδυασμό που θα κερδίσει τις εκλογές στη Χιμάλα και θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά τον συγκεκριμένο δήμο με άλλον υποψήφιο στις επαναληπτικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments