Πολιτική

Προεκλογική περίοδος στη σκιά του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Προεκλογική περίοδος στη σκιά του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: [368837] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με όρους σταθερότητας προσεγγίζει η κυβέρνηση την προεκλογική περίοδο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε εγρήγορση την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα, που στο εσωτερικό εξελίσσεται η προεκλογική «μάχη» ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου.

Ήδη, άλλωστε, τα στοιχεία από την Ευρώπη καταδεικνύουν ότι η ανησυχία, που προκαλεί η τροπή των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, κινητοποιεί περαιτέρω, εκτός από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 81% των Ευρωπαίων, αλλά και το 81% των Ελλήνων πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης, ενώ το 60% ενδιαφέρεται για τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, η οποία καταδικάζει σαφώς την ιρανική επιθετικότητα κατά του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η θέση της Αθήνας στέλνει μήνυμα προς όλες τις πλευρές, όπως σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και καλεί όλους να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες.  Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι «την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».

Στην ημερήσια διάταξη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων περιλαμβάνονται η κατάσταση στην Ουκρανία και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Στη συζήτηση για την Τουρκία, η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή υπέρ της αμοιβαιότητας, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρέχουσα κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των θετικών μέτρων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείξει διάθεση συνεργασίας.

Η παρουσία της Ελλάδας στο κέντρο των διεθνών σχέσεων είναι ένας από τους ρόλους που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας, η προεκλογική “μάχη” μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη περιγράψει τα “δίπολά” του. Κυβερνητικά στελέχη πάνε πίσω στο χρόνο και φέρνουν στη συζήτηση τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, μιλώντας αυτή τη φορά για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το δίλημμα των ευρωεκλογών με όρους πολιτικής σταθερότητας και αστάθειας και το συγκρίνει ευθέως με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Οι εκλογές έχουν τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή διάσταση, αλλά η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι, ενώ οι ευρωεκλογές αποτελούν σημαντικό σταυροδρόμι για τη σταθερότητα της χώρας, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια από σήμερα, το 2027. Τα στοιχεία των ευρωεκλογών του 2019, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 33,1% των ψήφων, παραμένουν το σημείο αναφοράς για το κυβερνητικό επιτελείο.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, το ποσοστό δεν είναι το μόνο, καθώς κομβική θεωρείται η διατήρηση της μεγάλης διαφοράς από το δεύτερο κόμμα. «Ένα καθαρό μήνυμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας, μια αποτύπωση συσχετισμών ξεκάθαρη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη δημοσκόπηση, η οποία αναμένεται να αποτυπώσει τον αντίκτυπο του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments