Οικονομία

S&P: Ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης μείωσης των επιτοκίων λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

S&P: Ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης μείωσης των επιτοκίων λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η S&P τονίζει πως θα παρακολουθεί στενά τέσσερις βασικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες: την περαιτέρω αντίδραση του Ισραήλ, τη στάση των ΗΠΑ, την διάθεση για ρίσκο του Ιράν και την εξέλιξη γύρω από τα choke points ( τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης) που επηρεάζουν το εμπόριο

Η S&P τονίζει πως θα παρακολουθεί στενά τέσσερις βασικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες: την περαιτέρω αντίδραση του Ισραήλ, τη στάση των ΗΠΑ, την διάθεση για ρίσκο του Ιράν και την εξέλιξη γύρω από τα choke points ( τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης) που επηρεάζουν το εμπόριο

Το πώς η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ επηρεάζει τις πιστωτικές συνθήκες και τις αξιολογήσεις των κρατών εξετάζει σε νέα ανάλυση του ο οίκος αξιολόγησης S&P, εκτιμώντας πως μία περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιστωτικές συνθήκες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.

Όπως σημειώνει η S&P, στην έκθεσή της για την αξιολόγηση των κορυφαίων κινδύνων για τις παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες το τρέχον τρίμηνο, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος — και τώρα με τη Μέση Ανατολή να είναι ευάλωτη σε περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, ο οίκος πιστεύει ότι οι κίνδυνοι επιδεινώνονται.

Η S&P τονίζει πως θα παρακολουθεί στενά τέσσερις βασικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες: την περαιτέρω αντίδραση του Ισραήλ, τη στάση των ΗΠΑ, την διάθεση για ρίσκο του Ιράν και την εξέλιξη γύρω από τα choke points ( τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης) που επηρεάζουν το εμπόριο.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να παρακολουθεί τα βασικά κανάλια μετάδοσης (συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας, των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών και των ανανεωμένων πληθωριστικών πιέσεων) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες εάν η σύγκρουση διευρυνθεί σημαντικά.

S&P: Ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων

Ενώ τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σηματοδοτούν σημαντική αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, το βασικό σενάριο για τον οίκο παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο: Αναμένει ότι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα συνεχιστεί φέτος, με τη Γάζα να παραμένει στο επίκεντρο και το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του να ασκούν πίεση στο Ισραήλ.

Από μακροοικονομική άποψη, η επίθεση με πυραύλους και drone δεν αλλάζει ακόμη τις παγκόσμιες βασικές εκτιμήσεις της S&P για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες παρουσιάζουν ανθεκτική, αλλά βραδύτερη ανάπτυξη.Συνολικά, η μακροοικονομική “απάντηση” στα υψηλότερα-για-μεγάλο διάστημα επιτόκια, εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, με επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και πτώση των πληθωριστικών πιέσεων.

Από άποψη πιστωτικών συνθηκών, η S&P υποστηρίζει ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες και τα υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι οι δύο ορατοί κίνδυνοι που είναι πιο πιθανό να εκτροχιάσουν τις βασικές προσδοκίες για τις παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες.

Σε ότι αφορά τις κρατικές αξιολογήσεις, μια ευρύτερη και παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους αξιολόγησης για τα κράτη της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Η S&P πιστεύει ότι η εξέλιξη της άμεσης κρίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και το μέγεθος της αντίδρασης του Ισραήλ—και ο κίνδυνος λανθασμένων τακτικών υπολογισμών και άλλων αρνητικών σεναρίων έχει αυξηθεί. Κατά την άποψη του οίκου ένα διαρκές, ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό που χαρακτηρίζεται από σποραδική κλιμάκωση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών είναι πιθανό να παραμείνει μία πραγματικότητα για την περιοχή.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει

Μια πραγματική ανησυχία, όπως τονίζει ο οίκος, είναι ότι ένας δρόμος αποκλιμάκωσης μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα γεμίζει με όλο και περισσότερα εμπόδια, που περιπλέκονται από την πρόσφατη επίθεση. Οι πολιτικές φατρίες στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και το Ιράν κινδυνεύουν να εδραιωθούν περισσότερο στις πολωμένες απόψεις τους – δημιουργώντας πιθανές συνέπειες για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό αυξάνει επίσης τους κινδύνους για έναν αγώνα στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις τρέχουσες εποικοδομητικές συνθήκες της πιστωτικής αγοράς—προκαλώντας τη φυγή σε ασφαλή καταφύγια. μείωση της διάθεση για ρίσκο, της εμπιστοσύνης και της ζήτησης· και τη δυνατότητα για υψηλότερες τιμές ενέργειας, τονίζει η S&P. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι κεντρικές τράπεζες την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, και κυρίως η Fed και η EKT.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου σε σχετικά υψηλά επίπεδα, βλάπτοντας τις χώρες που είναι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας, όπως προσθέτει ο οίκος. Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Κόλπου θα μπορούσαν να δουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις τους στην εξαγωγή των υδρογονανθράκων να αντισταθμίζουν τα οφέλη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εάν η σύγκρουση διευρυνθεί ή διαρκέσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις ανάγκες τους σε δαπάνες και να βλάψει τις ροές κεφαλαίων, το κόστος χρηματοδότησης και την οικονομική ανάπτυξη.

Η S&P καταλήγει προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να λάβει μέτρα αρνητικής αξιολόγησης για κάποιες χώρες εάν η σύγκρουση εξελιχθεί σε σημείο που βλέπει όλο και πιο δυσμενείς μακροοικονομικές επιπτώσεις για το εμπόριο, τις χρηματοοικονομικές ροές και τον τουρισμό. Μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση μεταξύ κρατών θα ήταν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αποσταθεροποιητική για ολόκληρη την περιοχή και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πηγή: capital.gr//Ελευθερία Κούρταλη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments