Πολιτική

Χατζηδάκης: Η λέξη-κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

Χατζηδάκης: Η λέξη-κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου //Ο υπουργός παρουσίασε την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ως προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη μείωση του Δημοσίου χρέους

Ο υπουργός παρουσίασε την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ως προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη μείωση του Δημοσίου χρέους

Συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά δίκτυα του Bloomberg και του CNBC παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο υπουργός παρουσίασε την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ως προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη μείωση του Δημοσίου χρέους, σημείωσε τις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα καθώς και την επιτυχία των διαδικασιών αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες ενώ υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την Ευρώπη: Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη. Η λέξη κλειδί είναι η «ανταγωνιστικότητα». Για το λόγο αυτό θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την έκθεση Λέτα, την έκθεση Nτράγκι που θα δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες, να προχωρήσουμε με τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς της ενιαίας αγοράς και να εξετάσουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς που αφορούν σε κοινές προμήθειες σε συγκεκριμένους τομείς προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ. Αυτό φυσικά θα ήταν ωφέλιμο και για την Ελλάδα καθώς αποτελεί κράτος – μέλος της ΕΕ. Εντούτοις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, εμείς θα συνεχίσουμε με το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς αυτό είναι το μυστικό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Pfizer, JP Morgan, Sisco, Google, Amazon, Microsoft αποφάσισαν μετά από πολλά χρόνια να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα ή να επενδύσουν για πρώτη φορά στη χώρα.

Για τις τράπεζες: Οι τράπεζές μας πλήρωσαν στο παρελθόν τα λάθη του κράτους αλλά πλέον προχωρούν μπροστά. Πρόσφατα είχαμε τέσσερις διαδικασίες αποεπένδυσης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας που ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία. Ήταν ψήφος εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές και την αγορά στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Για τις αμυντικές δαπάνες: Η Ελλάδα δαπανά ήδη το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, μετά την Πολωνία. Άρα έχουμε πιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί και θεωρώ ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.

Για το ενδεχόμενο επανεκλογής του κ. Τραμπ: Ως Ευρώπη δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Θα σεβαστούμε την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων και θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πιστεύω πραγματικά ότι, δεδομένων των διεθνών αναταράξεων, ΕΕ και ΗΠΑ είναι «καταδικασμένες» να συνεργαστούν. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, δεν το υποτιμώ, ωστόσο έχουμε πολλά κοινά, κοινές αξίες και σε ένα βαθμό και τα ίδια συμφέροντα. Άρα πρέπει να συνεργαστούμε και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments