Ελλάδα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Από τη γρίπη οι περισσότερες πιθανότητες να έρθει μια νέα πανδημία στο μέλλον

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Από τη γρίπη οι περισσότερες πιθανότητες να έρθει μια νέα πανδημία στο μέλλον

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Οι λεπτομέρειες της έρευνας -στην οποία συμμετείχαν συνολικά 187 κορυφαίοι επιστήμονες- θα αποκαλυφθούν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) στη Βαρκελώνη.

Σήμα κινδύνου στέλνουν κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, τονίζοντας ότι ο ιός της γρίπης έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φέρει μια νέα πανδημία στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guadian, διεθνής έρευνα που θα δημοσιευθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, αποκαλύπτει ότι το 57% των κορυφαίων επιστημόνων σε θέματα ασθενειών πιστεύει πλέον ότι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης παγκόσμιας επιδημίας θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας.

Η εν λόγω πεποίθηση βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες που δείχνουν ότι ο ιός της γρίπης εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας -στην οποία συμμετείχαν συνολικά 187 κορυφαίοι επιστήμονες- θα αποκαλυφθούν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) στη Βαρκελώνη.

Κορωνοϊός: Παραμένει απειλή στη λίστα των αιτιών πρόκλησης μιας νέας πανδημίας

Η επόμενη πιο πιθανή αιτία πρόκλησης μιας πανδημίας, μετά τη γρίπη, είναι πιθανό να είναι ένας ιός -που ονομάστηκε Νόσος X- ο οποίος είναι ακόμη άγνωστος στην επιστήμη, σύμφωνα με το 21% των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι ίδιοι, πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από έναν μικροοργανισμό που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και θα εμφανιστεί «από το πουθενά», όπως ακριβώς έκανε ο ιός Sars-CoV-2, η αιτία του Covid-19, όταν άρχισε να μολύνει ανθρώπους το 2019.

Σημειώνεται ότι, ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Sars-CoV-2 παραμένει απειλή, με το 15% αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη να τον χαρακτηρίζουν ως την πιο πιθανή αιτία πρόκλησης μιας πανδημίας στο άμεσο μέλλον.

Άλλοι θανατηφόροι μικροοργανισμοί -όπως οι ιοί Lassa, Nipah, Ebola και Zika- αξιολογήθηκαν ως σοβαρές παγκόσμιες απειλές μόνο από το 1% έως 2% των ερωτηθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε φόβους για την ανησυχητική εξάπλωση του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης που προκαλεί εκατομμύρια κρούσματα γρίπης των πτηνών σε όλο τον κόσμο. Το ξέσπασμα αυτό ξεκίνησε το 2020 και έχει οδηγήσει στο θάνατο ή τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών, ενώ έχει εξοντώσει και εκατομμύρια άγρια πτηνά.

Πιο πρόσφατα, ο ιός εξαπλώθηκε σε είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των οικόσιτων βοοειδών που έχουν πλέον μολυνθεί σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω τους φόβους για τους κινδύνους για τον άνθρωπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments