EDITOR'S PICK

Πώς το χάπι για το αδυνάτισμα Ozempic αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Πώς το χάπι για το αδυνάτισμα Ozempic αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η... αναπάντεχη ωφέλεια από την ουσία που χρησιμοποιούν χιλιάδες γυναίκες - Τι συστήνουν οι ειδικοί, ποιοι οι κίνδυνοι

Χιλιάδες άνθρωποι που παίρνουν Ozempic για να χάσουν βάρος ορκίζονται για την αποτελεσματικότητά του, για πολλές γυναίκες όμως αποδεικνύεται ότι έχει και μια απρόσμενη ωφέλεια.

Τις βοήθησε, ενώ έπαιρναν το χάπι για το αδυνάτισμα, να μείνουν έγκυες, ακόμη και όταν δεν το περίμεναν.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες, αναφέρει η Daily Mail, είχαν χρόνια ζητήματα με τη γονιμότητά τους.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει την περίπτωση γυναίκας από τη Φλόριντα που προσπαθούσε να μείνει έγκυος για τρία χρόνια. Λίγο πριν καταφύγει στη λύση των εξωσωματικών, πήρε Mounjaro (παρόμοιας δράσης με το Ozempic) για να κρατήσει το βάρος και το σάκχαρο της σε χαμηλά επίπεδα. Το αποτέλεσμα: Κατάφερε να συλλάβει και πλέον έχει ένα κοριτσάκι επτά μηνών.

Γιατί όμως η λήψη του φαρμάκου μπορεί να οδηγήσει σε μια εγκυμοσύνη;

Το κλειδί είναι στη σχέση του σωματικού βάρους, άρα του λίπους, και της γονιμότητας.

Πολλές υπέρβαρες γυναίκες έχουν μειωμένη γονιμότητα, λένε οι ειδικοί που τονίζουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ωορρηξίας. Ο κίνδυνος για υπογονιμότητα για τις υπέρβαρες γυναίκες είναι μάλιστα μέχρι και τριπλάσιος σε σχέση με όσες έχουν κανονικό βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα, τα οποία επηρεάζουν τον κύκλο και την ωορρηξία.

Δεν είναι, φυσικά, η μόνη αιτία. Υπάρχουν γιατροί στις ΗΠΑ που συστήνουν το Ozempic και σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο είναι μία από τις βασικές αιτίας υπογονιμότητας σε γυναίκες.

Πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, η σεμαγλουτίδη, η δραστική ουσία στο Ozempic, μπορεί να επηρεάσει τη δράση των αντισυλληπτικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments