Ειδήσεις

Η άκρα δεξιά ωθεί τον Σάντσεθ σε παραίτηση

Η άκρα δεξιά ωθεί τον Σάντσεθ σε παραίτηση

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Τρόπους για την πολιτική του επιβίωση μηχανεύεται ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Sánchez θα μπορούσε να παραιτηθεί μετά από ακροδεξιές επιθέσεις στη σύζυγό του και να προσπαθήσει να τον «σκοτώσει πολιτικά». Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποφασίσει για το μέλλον του, αλλά κάποιοι λένε ότι είναι κόλπο για να επιβιώσει.

Τη Δευτέρα, ο Pedro Sánchez, ο μεγάλος και απρόβλεπτος επιζών της ισπανικής πολιτικής, και ένας ηγέτης που έχει ξεπεράσει το μερίδιο αντιπάλων του, επικριτών και αντιπάλων, θα αποκαλύψει εάν σκοπεύει ή όχι να συνεχίσει ως πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση θα γίνει πέντε ημέρες αφότου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός συγκλόνισε την Ισπανία δημοσιεύοντας μια τετρασέλιδη cri de coeur στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία είπε ότι η συνεχιζόμενη «επιχείρηση παρενόχλησης και εκφοβισμού» που διεξάγεται εναντίον του και της συζύγου του από την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης του. Οι αντίπαλοι τον οδήγησαν να ακυρώσει τα δημόσια καθήκοντά του για την υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ σκεφτόταν το μέλλον του.

Ώρες νωρίτερα, ένα δικαστήριο της Μαδρίτης είχε δηλώσει ότι άνοιξε μια προκαταρκτική έρευνα για τη σύζυγο του Σάντσες, Begoña Gómez, «για το φερόμενο αδίκημα της διαπραγμάτευσης επιρροής και της διαφθοράς». Η έρευνα ακολούθησε καταγγελία από την ομάδα πίεσης Μάνος Λιμπιάς (Καθαρά Χέρια), μια αυτοαποκαλούμενη συνδικαλιστική οργάνωση με ακροδεξιούς δεσμούς που έχει μακρά και οικεία ιστορία στη χρήση των δικαστηρίων για τη δίωξη όσων θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για το δημοκρατικό σύστημα της Ισπανίας. τα ενδιαφέροντα.

«Τώρα που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, η ερώτηση που εύλογα θέτω στον εαυτό μου είναι: αξίζει όλο αυτό; Ειλικρινά δεν ξέρω», έγραψε στην επιστολή του ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να σταματήσω και να το σκεφτώ».

Ο Σάντσες επέμεινε στην αθωότητα της συζύγου του και κατηγόρησε ανοιχτά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό κόμμα Vox για συνεννόηση με τον Μάνο Λιμπιά και εχθρικά τμήματα των μέσων ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να επιφέρουν την «προσωπική και πολιτική του κατάρρευση» επιτιθέμενες γυναίκα.

Η επιστολή του Sánchez – την οποία θεωρείται ότι έγραψε ο ίδιος και χωρίς να συμβουλευτεί τους συμβούλους του – έχει περιγραφεί από τους συμμάχους του ως ένα βαθιά προσωπικό μέτρο έσχατης ανάγκης από έναν άνδρα άρρωστο από τις επιθέσεις στη γυναίκα του, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Pedro Sanchez και η Begona Gomez χειροκροτούν καθώς απευθύνεται σε υποστηρικτές κατά τη διάρκεια της γενικής εκλογικής εκστρατείας, στη Μαδρίτη, 23 Ιουλίου 2023: στέκονται και οι δύο μπροστά σε ένα πλήθος σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα πίσω από μεταλλικά κιγκλιδώματα. Έχει σηκώσει τα χέρια της και φορά ένα έντονο κόκκινο φόρεμα και ψηλά, σφηνοτάκουνα πέδιλα. χτυπάει παλαμάκια και φοράει ένα casual μπλε πουκάμισο και ένα τζιν. Οι άνθρωποι κυματίζουν κόκκινες σημαίες.

«Συχνά ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι πίσω από πολιτικούς», έγραψε. «Δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι ένας άντρας που είναι βαθιά ερωτευμένος με τη σύζυγό του και που πρέπει να ζει με την αδυναμία να βλέπει όλη τη λάσπη που της πέφτει κάθε μέρα».

Η λάσπη μπορεί να είναι μια ευγενική επιλογή λέξεων. Ανάμεσα στις φήμες που προσπάθησαν να διαδώσουν δεξιοί και ακροδεξιοί τύποι για την Γκόμεζ είναι ότι είναι τρανς γυναίκα, ότι εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών στο Μαρόκο και ότι η οικογένειά της διευθύνει κύκλωμα πορνείας.

Την Παρασκευή, δύο ισπανικές εφημερίδες – La Vanguardia και ElDiario.es – δημοσίευσαν ηχητικά και απομαγνητοφωνημένα κείμενα μιας συνάντησης του 2014 μεταξύ ενός ανώτερου υπουργού του PP και του José Manuel Villarejo, ενός πρώην αστυνομικού επιθεωρητή που κατηγορείται για κατασκοπεία και δυσφήμιση ορισμένων από τους πιο ισπανικούς πολιτικούς υψηλού προφίλ. Στις ηχογραφήσεις, οι δύο άντρες συζητούν σχέδια κατασκοπείας του πατέρα του Γκόμεζ προκειμένου να «σκοτώσουν πολιτικά» τον Σάντσες. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Βιγιαρέχο αναφέρει επίσης ότι «κατευθύνει» τις δραστηριότητες του Μάνου Λιμπιά.

Ο ίδιος ο Sánchez είναι καλά συνηθισμένος στο χονδροειδές κόψιμο και ώθηση της ισπανικής πολιτικής, μιας αδίστακτης αρένας της οποίας η γλώσσα και οι προσωπικές ατάκες θα ξεπερνούσαν πολύ τα χλωμά στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ξέρει επίσης να δίνει όσο καλύτερα παίρνει.

Αλλά η εξάρτησή του από την υποστήριξη στο Κογκρέσο των Βάσκων και Καταλανών εθνικιστών – για να μην αναφέρουμε τη βαθιά αμφιλεγόμενη και διχαστική συμφωνία καταλανικής αμνηστίας που τον επανέφερε στην εξουσία μετά τις ατελέσφορες γενικές εκλογές του περασμένου έτους – τον έκανε εύκολο και ακαταμάχητο στόχο για τους αντιπάλους του». υβρεολόγιο.

Ο πρώην ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάντο χρησιμοποίησε μια σειρά από μη κολακευτικές περιγραφές για τον Σάντσες, αποκαλώντας τον «προδότη», «έγκλημα», «καταναγκαστικό ψεύτη», «καταληψία» και «καταστροφή».

Άλλοι ήταν εξίσου ειλικρινείς. Ένας δικαστής χαρακτήρισε τον Sánchez «ψυχοπαθή χωρίς ηθικά όρια», ενώ ο ηγέτης του Vox, Santiago Abascal, έχει μουρμουρίσει σκοτεινά για την ημέρα που οι Ισπανοί θα ήθελαν να δουν τον πρωθυπουργό «στριμωγμένο στα πόδια του».

Η πιο χαζή από όλα, όπως ποτέ, ήταν η Isabel Díaz Ayuso, η λαϊκίστρια πρόεδρος του PP της περιοχής της Μαδρίτης και αφοσιωμένος εχθρός του πρωθυπουργού, που τον κατηγόρησε ότι θέσπισε ένα «ολοκληρωτικό» σχέδιο και εγκαινίασε «μια δικτατορία από την πίσω πόρτα “.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του περασμένου Νοέμβρη για την επένδυση, η Ayuso εξαιρέθηκε από ένα ξέσπασμα που έκανε η Sánchez για την οικογένειά της – δηλαδή, τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές συναλλαγές του αδερφού της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid – και ήταν περίπου θα έπρεπε στην κάμερα να αποκαλεί τον πρωθυπουργό «hijo de puta», που ευγενικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως γιο της σκύλας.

Λίγους μήνες αφότου έγινε πρωθυπουργός το 2018, ο Sánchez αστειεύτηκε για το πώς τον έβλεπε το PP. «Ξέρω ότι πιστεύεις ότι είμαι ένας επικίνδυνος, ακραίος αριστερός που προσπαθεί να διαλύσει την Ισπανία», είπε. «Ξέρω ότι ό,τι κάνω, και ό,τι κάνει η κυβέρνησή μου, είναι παράνομο, ανήθικο και ακόμη και παχυντικό».

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, η διάθεση είναι πολύ πιο άσχημη και τα γέλια σε μικρότερη ποσότητα. Η καταλανική συμφωνία αμνηστίας έχει εξοργίσει στοιχεία της δεξιάς και της ακροδεξιάς και υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών ταραχών και φασιστών και νεοφασιστών έξω από τα κεντρικά γραφεία των σοσιαλιστών στη Μαδρίτη.

Παρά τη φήμη που του άξιζε ως τζογαδόρος και πολύ οξυδερκής πολιτικός χειριστής – και παρά τις παραμορφώσεις που τον κράτησαν στο παλάτι Moncloa – ο Sánchez ισχυρίζεται ότι δεν είναι ο τρελλός ηγέτης που οι εχθροί του θα έκαναν τον κόσμο να πιστέψει.

«Παρά όλες τις καρικατούρες που προσπάθησαν να μου επιβάλουν η δεξιά και η ακροδεξιά, δεν έχω κολλήσει ποτέ στην εξουσία», έγραψε προς το τέλος της επιστολής της Τετάρτης. «Αυτό στο οποίο είμαι προσκολλημένος είναι το καθήκον, η πολιτική δέσμευση και η δημόσια υπηρεσία».

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των σοσιαλιστών στη Μαδρίτη το Σάββατο για να δείξουν την υποστήριξή τους στον Σάντσες. Κάποιοι έφεραν σημαίες του κόμματος, άλλοι πλακάτ που έγραφαν «Μείνε!» και «Ναι, Σάντσεθ, συνέχισε!». Στο εσωτερικό, η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος συγκεντρώθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Εάν η απόφαση της Δευτέρας παραμείνει μυστήριο – θα φύγει ο Σάντσες; Θα υποβληθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης; Θα πάει η Ισπανία στις κάλπες τον Ιούλιο για να ψηφίσει στις έκτες γενικές εκλογές της σε εννέα χρόνια; – η μόνη βεβαιότητα είναι η χαρακτηριστική απρόβλεπτη κατάσταση του Sánchez.

Αφού αποδοκιμάστηκε από το ίδιο του το κόμμα το 2016 επειδή αρνήθηκε να διευκολύνει μια άλλη κυβέρνηση του PP που βρισκόταν στη διαφθορά, ο Sánchez ανέκτησε την ηγεσία επτά μήνες αργότερα και το επόμενο έτος έγινε ο πρώτος ηγέτης του Ισπανού κόμματος που ανέτρεψε με επιτυχία μια κυβέρνηση χρησιμοποιώντας πρόταση δυσπιστίας.

Όχι για τίποτα ο Sánchez αποκάλεσε τα απομνημονεύματά του του 2019 Manual de resistencia (Εγχειρίδιο αντίστασης).

Το ερώτημα τώρα είναι αν η αντίσταση σε μια διαιρεμένη Ισπανία και μέσα σε μια ολοένα πιο δηλητηριώδη πολιτική ατμόσφαιρα είναι μάταιη – ή ακόμα αξίζει τον κόπο.

Πηγή:guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments