Διεθνή

Πολωνός ΥΠΕΞ: Δεν είναι τόσο βέβαιη η στήριξη του Τραμπ στη Ρωσία

Πολωνός ΥΠΕΞ:  Δεν είναι τόσο βέβαιη η στήριξη του Τραμπ στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο Σικόρσκι λέει ότι ελπίζει ο Τραμπ να συνειδητοποιεί ότι η αντίθεσή του στην Ουκρανία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές του να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο.

Η στάση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία «δεν είναι τόσο ασπρόμαυρη όσο πιστεύουν ορισμένοι», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε συνέντευξή του.

Σε διεθνές επίπεδο, οι υποψίες είναι υψηλές ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε «ιδιοφυΐα» και «καταλαβαίνω» για την εισβολή του στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει απλώς επιδεινώσει αυτήν την άποψη προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση του Κογκρέσου για βοήθεια προς το Κίεβο.

Ο Σικόρσκι, ωστόσο, υποστήριξε ότι η εικόνα ήταν πιο λεπτή, ακριβώς τη στιγμή που η Πολωνία ξεκινά μια ευρύτερη διπλωματική ώθηση για να προσπαθήσει να κερδίσει τον Τραμπ σχετικά με τους κινδύνους του αρχέγονου εχθρού της Πούτιν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δίκιο που μας παρότρυνε όλους στην Ευρώπη να ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα», είπε σε συνέντευξή του στην Axel Springer, μητρική εταιρεία του POLITICO, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ έστειλε επίσης στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους «πριν από τον πόλεμο, όταν οι άλλοι δεν το έκαναν. το.”

Για την Πολωνία, οι προόδους της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνουν οποιαδήποτε αποδυνάμωση της δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αποτελεί υπαρξιακή απειλή και η Βαρσοβία επιθυμεί να ασκήσει πίεση και να γοητεύσει τον Τραμπ πριν από μια πιθανή επιστροφή στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ απειλεί να μην υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα.

Ωστόσο, η θέση της Πολωνίας για τις στρατιωτικές δαπάνες είναι μουσική στα αυτιά του Τραμπ. Η Βαρσοβία ξοδεύει περίπου το 4 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην άμυνα – διπλάσιο από τον στόχο του ΝΑΤΟ – και ζητά από τη συμμαχία να αυξήσει τον στόχο της στο 3 τοις εκατό.

Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι οι πολωνικές προσπάθειες θα μπορούσαν να διεισδύσουν στη σκέψη του Τραμπ. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Andrzej Duda στη Νέα Υόρκη νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τραμπ σημείωσε ότι τόσο η «επιβίωση και η δύναμη» της Ουκρανίας ήταν σημαντικές για τις ΗΠΑ και ότι ήταν «πίσω από την Πολωνία σε όλη τη διαδρομή».

Ο Σικόρσκι παρατήρησε επίσης ότι η τελική έλλειψη διαμαρτυρίας του Τραμπ για το πακέτο των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η στάση του πρώην προέδρου απέναντι στην Ουκρανία άλλαζε.

«Δεν άκουσα καμία διαμαρτυρία», είπε. «Ελπίζω λοιπόν ότι ο υποψήφιος Τραμπ έχει δει ότι αυτή η αντίθεση στη βοήθεια της Ουκρανίας δεν είναι πραγματικά δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι βλάπτει τις πιθανότητές του» να επανεκλεγεί.

Η Πολωνία στο στόχαστρο του Πούτιν Ο Σικόρσκι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η απειλή της Ρωσίας για την Πολωνία ήταν —για άλλη μια φορά— πολύ πραγματική.

«Η Ρωσία έχει επιτεθεί στην Πολωνία πολλές φορές στα 500 χρόνια της ιστορίας μας», είπε ο Σικόρσκι, προσθέτοντας ότι «δεν θα εκπλαγεί καθόλου» αν συμβεί ξανά.

Αν και ο Σικόρσκι είναι βέβαιος ότι η Ρωσία θα χάσει έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ καθώς θεωρεί τη Δύση «πολύ πιο ισχυρή από τη Ρωσία», προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι τα πράγματα θα πάνε όπως πρέπει».

Πράγματι, σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα εξουσιοδοτηθεί για περαιτέρω κατάκτηση μόνο με την κατάληψη της Ουκρανίας.

«Έχουμε μια επιλογή: Είτε έχοντας έναν ηττημένο ρωσικό στρατό έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας ή έναν νικηφόρο ρωσικό στρατό στα σύνορα της Πολωνίας. Και αυτό που θα έκανε ο Πούτιν στη συνέχεια είναι αυτό που έκανε ο Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία, θα έπαιρνε τη βιομηχανία και τους ανθρώπους της Ουκρανία και να τους κινητοποιήσουν για να προχωρήσουν παραπέρα», είπε ο Σικόρσκι.

“Ξέρετε, τα μισά γερμανικά τανκ που εισέβαλαν στην Πολωνία το 1939 ήταν στην πραγματικότητα Τσέχικα. Έτσι, αν ο Πούτιν κατακτήσει την Ουκρανία, θα είναι πιο ισχυρός. Και η πρόκληση για εμάς θα ήταν μεγαλύτερη… Είναι καλύτερα να σταματήσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία, 500 -700 χλμ ανατολικά από εδώ», συνέχισε.

Ο Σικόρσκι επέκρινε επίσης την «αποβιομηχάνιση της Ευρώπης στον αμυντικό τομέα», απαιτώντας «να αναιρεθεί».

Ο Σικόρσκι ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το να μπει πολύ βαθιά στις γερμανικές πολιτικές συζητήσεις, αλλά είπε ότι ήλπιζε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έπαιρνε το προβάδισμά του από τις ΗΠΑ – οι οποίες έχουν στείλει τώρα πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Ήταν ένας υπαινιγμός ότι η Γερμανία έπρεπε να στείλει πυραύλους Taurus στο Κίεβο ως απάντηση στις επιθέσεις της Ρωσίας κατά της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής.

“Ελπίζω ότι η καγκελάριος θα ενθαρρύνεται από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία: το περίφημο ATACMS με βεληνεκές 300 χλμ. Και ελπίζω η καγκελάριος σας να εκτιμήσει ότι είναι μια απάντηση στο η ρωσική κλιμάκωση, η οποία είναι δραστική», είπε.

“Υπήρξε μια διάσκεψη στο Βερολίνο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Λοιπόν, τι θα λέγατε να αποτρέψετε την καταστροφή της; Έτσι, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments