Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Η γερμανική ακροδεξιά θέλει την ΕΕ “συνομοσπονδία εθνών”

Ευρωεκλογές: Η γερμανική ακροδεξιά θέλει την ΕΕ “συνομοσπονδία εθνών”

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Δεν θέλουμε πια αυτή την Ε.Ε.

Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θέλει να διαλύσει την ΕΕ με τη σημερινή της μορφή και να τη μετατρέψει σε μια συνομοσπονδία εθνικών κρατών με περιορισμένη εξουσία, δήλωσε το κόμμα κατά την επίσημη έναρξη της ευρωεκλογικής του εκστρατείας το Σάββατο (27 Απριλίου). ).

Ο Μαρκ Γιόνγκεν, ένας βουλευτής που θεωρείται μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ιδεολογίας του κόμματος, είπε στο Euractiv ότι «το AfD θέλει να ενισχύσει την εθνική μας κυριαρχία και να περιορίσει την εξουσία της ΕΕ σε ό,τι είναι απαραίτητο και ευνοϊκό» .

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ μετατρέπεται σε ένα «ευρωπαϊκό υπερκράτος» που «δεν θα ήταν πλέον δημοκρατία και θα έκανε τη Γερμανία μόνιμο πληρωτή της Ευρώπης».

Το κόμμα εγκατέλειψε πρόσφατα την ιδέα της αποχώρησης της Γερμανίας από την ΕΕ. Αντίθετα, υποστηρίζει τη νέα στρατηγική του «επανεξέτασης της Ευρώπης» ως «Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εθνών» .

Σύμφωνα με το εκλογικό του πρόγραμμα, το AfD επιθυμεί να πολεμήσει ενάντια στη «συνεχή διάβρωση της κυριαρχίας των εθνών-κρατών» . Τα άλλα μεγάλα κόμματα της ομάδας Identity and Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του National Rally και της Lega του Matteo Salvini, υπερασπίζονται παρόμοια θέση.

«Δεν είμαστε αντιευρωπαίοι, […] αλλά δεν θέλουμε πλέον αυτή την ΕΕ », δήλωσε το Σάββατο ο συμπρόεδρος του AfD, Τίνο Chrupalla.

Η κύρια ιδέα είναι να διατηρηθεί η εσωτερική αγορά της ΕΕ κερδοφόρα για τη Γερμανία, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν τα περισσότερα έργα συνοχής. Η σημερινή ΕΕ θα αντικατασταθεί από μια νέα ευρωπαϊκή κοινότητα οικονομικών και συμφερόντων χωρίς «την επιθυμία της ΕΕ να ενισχύσει τον συγκεντρωτισμό και τον πατερναλισμό» , αναφέρει η εκστρατεία.

Ως μεσοπρόθεσμος στόχος, το κόμμα είχε ως στόχο να «καταργήσει το αντιδημοκρατικά εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» .

Μέχρι να αναδιοργανωθεί η ΕΕ σε συνομοσπονδία εθνικών κρατών, το Συμβούλιο θα πρέπει να έχει νομοθετική εξουσία, «δεσμευμένο από τις αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων» .

Ενάντια στο ευρώ, στη μετανάστευση, στα κλιματικά μέτρα Αλλά η δομική διάλυση της ΕΕ δεν ήταν το κύριο θέμα της διάσκεψης, με την αντίθεση στα μέτρα για την αλλαγή του κλίματος, τη μετανάστευση και τις πολιτικές ισότητας των φύλων να έρχονται στο προσκήνιο.

Ενώ το ακροδεξιό κόμμα θέλει να αποκαταστήσει «την αυτοδιάθεση των κρατών μελών της ΕΕ σε θέματα ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής» , υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό συντονισμό και τον επιμερισμό του κόστους για την «προστασία» των εξωτερικών συνόρων για ένα «ευρωπαϊκό φρούριο» .

Η ιδρυτική τους ιδέα να αντιταχθούν στο ευρώ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής του AfD. «Ένα νέο γερμανικό μάρκο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την ανάκτηση αγοραστικής δύναμης μεγαλύτερης από αυτή άλλων χωρών », διαβάζουμε στο εκλογικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, το κόμμα θεωρεί τις φιλοδοξίες της ΕΕ και της Γερμανίας για την κλιματική αλλαγή ως ενόχληση και κίνδυνο για τη γερμανική οικονομία. Αμφιβάλλει για τις συνέπειες των υπερβολικών εκπομπών CO2 και την ιδέα της αλλαγής του κλίματος και υποστηρίζει την κατάργηση όλων των ευρωπαϊκών και εθνικών μέτρων προστασίας του κλίματος.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές, με επικεφαλής τον επικεφαλής της λίστας Maximilian Krah, επιθυμούν επαναπροσανατολισμό προς τη Ρωσία και την Κίνα με αντάλλαγμα μεγαλύτερη «κυριαρχία» της Γερμανίας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα καταργηθούν, ενώ «οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση πρόκειται να αναπτυχθούν». »

Η Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας βρίσκει σημαντική υποστήριξη: «Προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση της ατζέντας επί ίσοις όροις, το AfD έχει δεσμευτεί για την προληπτική συμμετοχή της Γερμανίας. »

Η εκδήλωση του Σαββάτου έλαβε χώρα στη σκιά πολλαπλών σκανδάλων που αφορούσαν τους Ευρωπαίους υποψηφίους του AfD και το κόμμα συνολικά. Ο κ. Krah αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό τον φόβο περαιτέρω βλάβης της φήμης του μετά τη σύλληψη του βοηθού του, ύποπτου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, και την έρευνα εναντίον του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ισχυρισμοί ότι εργάζονταν για ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα απορρίφθηκαν ως βασισμένοι στον φόβο του AfD και πολιτικά υποκινούμενοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments