Πολιτική

Η κυβέρνηση επιταχύνει το νομοθετικό έργο ενόψει εκλογών

Η κυβέρνηση επιταχύνει το νομοθετικό έργο ενόψει εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Νομοθετικό "σπριντ".

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων, που έχουν τη σφραγίδα του μεταρρυθμιστικού έργου, που έχει θέσει ως κεντρικό πυλώνα της δεύτερης τετραετίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση προχωρά στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, με κατάληξη τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για δύο νομοσχέδια που αποσκοπούν στον μετασχηματισμό του κράτους και της λειτουργίας του από διαφορετικές αφετηρίες. Από τη μία πλευρά, η εισαγωγή ενός μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους– από την άλλη, οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας και στο Συμβούλιο Επικρατείας, οι οποίες έχουν αποφασιστικές επιπτώσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης, ο οποίος εκκρεμεί εδώ και 110 χρόνια, από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε να ενοποιήσει τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, συζητείται σήμερα στη Βουλή με στόχο τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη δικαστική διοίκηση έως και 30% έως το 2027.

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου με πρόσθετες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που θα έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων και στην προσέλκυση επενδύσεων. Όπως ανακοινώθηκε, το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρούς όρους, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει ορισμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές, προκειμένου να διευκολυνθεί η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση την “υπέρβαση παθογενειών που απορρέουν από το παρελθόν”, με απώτερο στόχο “σταδιακά να προσεγγίσουμε τα επίπεδα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών”.

Βασικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ανασύνταξη του δημόσιου τομέα, που θα εισαχθεί από το 2025, με μπόνους παραγωγικότητας του προσωπικού έως και 15%, άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Το 40% του κινήτρου θα κατανέμεται εξίσου στο προσωπικό, ενώ το 60% θα κατανέμεται ανάλογα με τη συνεισφορά του κάθε υπαλλήλου.

Το μέτρο αυτό θεωρείται ως φυσική συνέχεια της αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία επιβραβεύονται όσοι επιτυγχάνουν και υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Όσον αφορά τη δημιουργία μιας πιο λειτουργικής κρατικής δομής, ο ήδη καθιερωμένος διορισμός μέσω ΑΣΕΠ διοικητικών υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εντάσσεται στην ίδια κατεύθυνση.

Με το σύνολο της κυβέρνησης και του κόμματος πλήρως προετοιμασμένο για τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε το έργο της κυβέρνησης και ζήτησε να γίνει σαφές στους πολίτες το εκλογικό δίλημμα.

Ο πρώτος “αντίπαλος” περιγράφεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως η απουσία των πολιτών από τις κάλπες, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για “την περιπέτεια της αποχής από τη μία πλευρά και τις λανθασμένες και επιπόλαιες επιλογές από την άλλη”, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δηλητηριάζει τους πολίτες με ψέματα και φέρνει στο προσκήνιο “λεφτόδεντρα” και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια και πρότεινε ένα νέο εργαλείο, το e-Katanalotis, για τη σύγκριση και τον εντοπισμό των χαμηλότερων τιμών στα σούπερ μάρκετ. Η προεκλογική προετοιμασία συνεχίστηκε, με τους βουλευτές Αττικής να είναι η τελευταία ομάδα που πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, ο πρωθυπουργός και οι δώδεκα υπουργοί που είναι αρμόδιοι για κάθε περιφέρεια, αναμένεται να ξεκινήσουν σειρά επισκέψεων για να αυξήσουν την επαφή με τους πολίτες και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments