Πολιτική

Βαθαίνει το ρήγμα Αθήνας – Σκοπίων

Βαθαίνει το ρήγμα Αθήνας – Σκοπίων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Βαθαίνει το ρήγμα Αθήνας

Εμπρηστική η ρητορική της νέας πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Διευρύνει το χάσμα με την Ελλάδα η νεοεκλεγμένη ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς επιμένει να μην κάνει χρήση του συνταγματικού όρου, χωρίς δηλαδή τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Χθες ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δηλαδή ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, κάλεσε την Ελλάδα «αν θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο», αφού νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, ωστόσο στις δηλώσεις ή ομιλίες θα κρατήσει το «ατομικό δικαίωμά» του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός», μάλιστα προέτρεψε και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει το ίδιο.

Επίσης, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε «δεν αρέσει ούτε σε εμάς, ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία», ενώ εξέφρασε την προσδοκία του να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η στάση του κ. Μίτσκοσκι ήταν αναμενόμενη από την Αθήνα, όπως επισημαίνει καίρια η “Καθημερινή”, καθώς είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση και πλήρη σύμπνοια με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι για τη Βόρεια Μακεδονία και το 2025 είναι έτος δημοτικών εκλογών, εκτιμάται ότι υπαναχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι τότε είναι μάλλον απίθανη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, πάντως, είχε νωρίτερα θέσει τη βασική γραμμή της Αθήνας στο ζήτημα, λέγοντας ότι «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια των Πρεσπών όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», απαντώντας μεταξύ άλλων στην παραίνεση του ΣΥΡΙΖΑ να το πράξει. «Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν φέραμε τα μνημόνια. Διαβάζαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση (σ.σ. στα Σκόπια)». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, στη συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό –λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βόρεια Ελλάδα– θύμισε τις διαφωνίες της Ν.Δ. για τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός” κατοχυρώνεται από τις Πρέσπες» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Νωρίτερα, από την Πράγα όπου βρέθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ετάχθη, εκ νέου, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία». Και πρόσθεσε ότι «ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Σήμερα, σε νέες δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε τη στάση των Σκοπίων και επισήμανε πως “θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να μην τη σεβαστούν, θα γνωρίζουν δύο πράγματα: Πρώτον, ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός, Δεύτερον, τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments