Διεθνή

Μέση Ανατολή: Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα [vid]

Μέση Ανατολή: Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Armoured vehicles of the Israel Defense Forces (IDF) are seen during their ground operations at a location given as Gaza, as the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas continues, in this handout image released on November 1, 2023. Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Τη 212η ημέρα του πολέμου αναμένεται να ξαναρχίσουν στο Κάιρο οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Δεν έχουν τέλος οι βομβαρδισμοί από πλευράς του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, την ώρα που Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φαίνεται να έστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας εντός μίας εβδομάδας, προτού ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει στη χερσαία εισβολή.

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στο Ισραήλ

Κάμερα καταγράφει τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό αμάχων, στη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπως μεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης. Διασώστες ανασύρουν αιμόφυρτα παιδιά μέσα από τα χαλάσματα κτιρίων. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για τον θάνατο 35 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν και στη βόρεια Γάζα, στον προσφυγικό καταυλισμό στη Τζαμπάλια.

Η στάση των ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε, για ακόμη μία φορά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα προς τη Χαμάς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Κάιρο για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

«Η πραγματικότητα, αυτήν την στιγμή, είναι πως το μοναδικό εμπόδιο ανάμεσα στον λαό της Γάζας και μία κατάπαυση του πυρός, είναι η Χαμάς. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει πως ο Νετανιάχου έχει δώσει στη Χαμάς διορία μίας εβδομάδας να απαντήσει στη συμφωνία που της προτάθηκε, αλλιώς θα ξεκινήσει την επιχείρηση στη Ράφα.

Αραβικά μέσα ενημέρωσης πάντως μεταδίδουν πως η ηγεσία της Χαμάς ετοιμάζεται να εγκρίνει το πρώτο στάδιο της συμφωνίας με το Ισραήλ, που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Η ηγεσία της Χαμάς επιδιώκει όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους, αν και είναι αμφίβολο αν θα πετύχει το οριστικό τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Κάιρο για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο ανταλλαγή κατηγοριών

Τη 212η ημέρα του πολέμου αναμένεται να ξαναρχίσουν σε λίγες ώρες σήμερα στο Κάιρο οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, με φόντο την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των εμπολέμων για παρεμπόδιση της συμφωνίας.

Επί του πεδίου, αναφέρθηκαν νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στον νότο, στη Ράφα, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να κάνει λόγο για 32 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες.

Ενώ, κάπου επτά μήνες αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), η Σίντι Μακέιν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου διότι πλέον η βόρεια Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από «πραγματικός λιμό», που εξαπλώνεται προς τον νότο.

Χθες, αντιπροσωπεία της Χαμάς υπό τον Χαλίλ αλ Χάγια είχε έναν πρώτο γύρο επαφών με τους μεσολαβητές, που περιμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ωστόσο δεν υπήρξε «καμιά εξέλιξη», ανέφερε εκπρόσωπος της Χαμάς, κινήματος στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως μόνο αν υπάρξουν απτές ενδείξεις προόδου ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον Δαυίδ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της Μοσάντ -της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών- θα πάει στο Κάιρο.

Κατ’ αυτόν, «πρέπει να αναμένονται μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε αληθινή συμφωνία».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο διευθυντής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς, βρίσκεται στο Κάιρο.

Την επομένη της κατηγορίας της Χαμάς πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμποδίζει οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας επιμένοντας πως θα διατάξει επίθεση στη Ράφα, ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε με τη σειρά του τη Χαμάς πως εμποδίζει οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας επιμένοντας στην αξίωσή της για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments