Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Αντίστροφη μέτρηση στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ξεδιπλώνονται πλήρως, από την ερχόμενη εβδομάδα, οι εκλογικές στρατηγικές των πολιτικών κομμάτων.

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η αντίστροφή μέτρηση μέχρι τις ευρωεκλογές. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν πλέον μόλις 30 ημέρες στη διάθεσή τους για να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Για τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων με την εκκλησία με την κοινή παρουσία του στο Δήλεσι με τον Αρχιεπίσκοπο. Η κυβερνητική παράταξη εξακολουθεί να κυριαρχεί στο χώρο του κέντρου και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει έρχεται από τα δεξιά της. Το ρήγμα που έχει προκληθεί μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν επιθυμούν στην Πειραιώς να τους κοστίσει την απώλεια του βασικού στόχου, που είναι το ποσοστό της ευρωκάλπης του 2019. Αυτός είναι ο πήχυς που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Στο Μαξίμου πιστεύουν πως η μάχη της καθημερινότητας μπορεί να κερδηθεί και επισημαίνουν συνεχώς τις ενέργειες που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά. Θυμίζουν πως με θεσμικές πρωτοβουλίες έχουν στηθεί αναχώματα κατά των ανατιμήσεων, με έκτακτα μέτρα, κυρίως όμως με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις, σε επιδόματα, όπως το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτάθηκε για εννιά μήνες στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. Για τη Νέα Δημοκρατία οι ευρωεκλογές μπορούν να συγκρίνονται μόνο με τις ευρωεκλογές. Ο χαρακτήρας της ψήφου, όπως υποστηρίζουν, δεν επιτρέπει να γίνονται άλλοι παραλληλισμοί παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναβαθμίσει τις συγκεκριμένες κάλπες και τις έχει συνδέσει με την πολιτική σταθερότητα των επόμενων τριών χρόνων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική: σύμφωνα με το επιτελείο της Κουμουνδούρου, οι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν μόνο με βάση την πιο πρόσφατη εθνική αναμέτρηση και όχι πριν από πέντε χρόνια. 2019. Το 23,75% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε φτωχό και ανεπαρκές αποτέλεσμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Ένα μήνα αργότερα, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαμψε και έφτασε το 32%, με την κάλυψη της “νίκης” στη δημοσκόπηση της 9ης Ιουνίου να αμβλύνεται από τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην πραγματικότητα, ένα ποσοστό άνω του 17,8% το καλοκαίρι θα ήταν λυτρωτικό για την αντιπολίτευση. Ο κ. Κασσελάκης έχει περάσει από “χίλια κύματα” από τότε που ανέλαβε τα “ηνία” της Κουμουνδούρου, και μετά από δύο διασπάσεις, αν ξεπεράσει τα ποσοστά του περασμένου Ιουνίου θα έχει αναμφίβολα τον έλεγχο του εσωκομματικού παιχνιδιού και των εσωκομματικών ισορροπιών. Μια μεγάλη ανησυχία που εκφράζεται από τα στελέχη του κόμματος είναι αν οι ψηφοφόροι, που δεν έχουν κανενός είδους “δέσιμο” με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν χτίζοντας μια νέα βάση.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί σκεπτικισμός αυτές τις μέρες, έχοντας χάσει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Η Χαριλάου Τρικούπη είχε την ευκαιρία να “χτίσει” μια διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα ακολουθήσει στρατηγική δεύτερου κόμματος το επόμενο διάστημα. Πάντα υποστήριζε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και την αλαζονική συμπεριφορά της. Στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι η στάση του Στέφανου Κασσελάκη “πριμοδοτεί” τη Νέα Δημοκρατία και ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον προοδευτικό κόσμο σε αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το “θερμόμετρο” μεταξύ των δύο κομμάτων θα εκτοξευθεί στα ύψη τις επόμενες ημέρες και το “κακό” τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι τα δύο κόμματα είναι πιθανό να αντιστρέψουν το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων.

Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ίσως χρειαστεί να παλέψουν για την τέταρτη θέση. Και τα δύο κόμματα έχουν δείξει δυναμική, αλλά η δυναμική, που απέκτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος στη Βόρεια Ελλάδα, τα έχει φέρει πιο κοντά σε διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται να έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα από τις δυναμικές δηλώσεις της στη Βουλή. Η Νέα Αριστερά διεξάγει εκστρατεία εξωστρέφειας με νέο προεκλογικό σύνθημα: “Να ακουστεί η φωνή της αριστεράς”. Ο Αλέξης Χαρίτσης και τα στελέχη του προετοιμάζουν εκστρατεία στη συνέχεια στα ελληνικά νησιά. Το επίκεντρο θα είναι πλέον τα Τέμπη και η έμφαση πρόκειται να δοθεί στην ακρίβεια, την αναδιανομή του εισοδήματος και σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments