Πολιτική

Η κυβέρνηση “ξορκίζει” τον εφησυχασμό

Η κυβέρνηση “ξορκίζει” τον εφησυχασμό

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα διλήμματα της κάλπης διαμορφώνει ο πρωθυπουργός.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στο ψυχολογικό όριο του 33% (ποσοστό που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές) στο κυβερνών κόμμα ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει εφησυχασμός σε ένα τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το γεγονός άλλωστε πως η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνει- σύμφωνα με τις μετρήσεις- να κλείνει ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα ένα τμήμα των ψηφοφόρων να επιλέξει να πάει στην παραλία αντί για την κάλπη στις 9 Ιουνίου.

Μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η Πειραιώς επιδιώκει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς και να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία γειτονιά με γειτονιά. Μετά το Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να εντείνει την πανελλαδική του περιοδεία και σύμφωνα με πληροφορίες, η Άρτα και η Χίος περιλαμβάνονται πρώτες στο πυκνό πρόγραμμά του. Επιπλέον, στόχος του είναι να επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της χώρας πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ επισκέπτεται με τη σειρά του και δήμους της Αττικής , όπως συνέβη πρόσφατα με την επίσκεψη στο δήμο Αμαρουσίου.

Παράλληλα, υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη καλούνται σε όλα τα σημεία της χώρας για να προωθήσουν τις θετικές πολιτικές της κυβέρνησης και να τονίσουν τη σημασία της ψηφοφορίας της 9ης Ιουνίου. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο χρόνος που προηγείται των ευρωεκλογών πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει στο κοινό με απλή γλώσσα την περιπέτεια που φέρνει η αποχή, την περιπέτεια που φέρνει μια λανθασμένη και επιπόλαιη επιλογή.

Επισημάνθηκε ότι το κύριο δίλημμα που τίθεται στους πολίτες από το κυβερνών κόμμα ενόψει των καλοκαιρινών κάλπες είναι “σταθερότητα ή νέες περιπέτειες” και ότι πρέπει να σταλεί μια σαφής εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το κύριο σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας είναι “σταθερότητα, πιο κοντά στην Ευρώπη” και το ερώτημα, που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα βασικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η γεωργία.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορηθεί ότι δίνουν υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρισμα. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα για προκαταρκτική κοινοβουλευτική συζήτηση (που θα γίνει μετά το Πάσχα) για την ακρίβεια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Μαξίμου εστίασε σε ένα θετικό σενάριο για την οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει να λέει “όχι σε όλα, ναι σε τίποτα” και να μοιράζει ανέφικτες δεσμεύσεις. Την ίδια ώρα, βέλη εκτοξεύονται και κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι δεν καταθέτει αξιόπιστες προτάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ακόμη, σαφώς διαφορετικές γραμμές χαράσσονται σε σχέση με τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσφατα, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “δεν θέλουμε εμπόρους πατριωτισμού, δεν χρειαζόμαστε ιδιοκτήτες της πίστης μας”.

Σταδιακά, όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες, τόσο θα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι και να περιοριστεί το ποσοστό της αποχής. «Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε « όποιο κόμμα κι αν στηρίζετε, στηρίζετε τελικά την ίδια τη δημοκρατία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments