Πολιτική

Οι φρεγάτες αναθερμαίνουν τη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

Οι φρεγάτες αναθερμαίνουν τη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στρατηγική η συμφωνία Αθήνας - Παρισιού.

Από τον περασμένο Οκτώβριο και την ημέρα που καθελκύστηκε ο «Κίμων», η πρώτη Belharra που θα μπει στον στόλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2025 προς επιβεβαίωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, καταγράφηκαν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά της Ελλάδας σε σχέση με την Ουάσιγκτον (ενδεικτική η επιστολή του Αντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη), όχι με το Παρίσι, χωρίς πάντως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που έχουν μακρινό ορίζοντα να «κόβουν» στο μεταξύ την πορεία των γαλλικών προγραμμάτων.

Πρόσφατα, περισσότερες νέες πληροφορίες σχετικά με τους εξοπλισμούς ήρθαν στο προσκήνιο, ιδίως το σενάριο της Αθήνας να χρησιμοποιήσει την αδρανή σήμερα επιλογή για μια τέταρτη φρεγάτα  FDI Berhala, κατασκευασμένη από τις ΑΞΕ.

Η επιλογή αυτή αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πολιτική απόφαση, η οποία όμως θα αξιολογηθεί με βάση τα οικονομικά μεγέθη και τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Πέρα από το θέμα των εξοπλισμών, υπάρχουν όλο και πιο έντονες φήμες ότι οι σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου είχαν επιδεινωθεί κατά το τελευταίο διάστημα και πως υπήρξαν χειρισμοί και παρεμβάσεις που ενόχλησαν τις δυο πλευρές.

Το ευρωπαϊκό κόμμα αναφοράς Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε στις Βρυξέλλες ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, φέρνοντας το Μαξίμου σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, σε ένα συγκεκαλυμένο παιχνίδι εξουσίας που θα κλιμακωθεί μετά τις ευρωεκλογές για να αναδειχθούν τα πρόσωπα-κλειδιά της επόμενης πενταετίας στην Ευρώπη, με τον Μητσοτάκη και τον Μακρόν να φαίνεται να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και με δεδομένη άμεση απόρριψη από τον Μητσοτάκη της προοπτικής αποστολής δυτικών στρατευμάτων στα οποία της Ουκρανίας, την οποία ο Μακρόν είχε θέσει ως μελλοντικό ενδεχόμενο.

Στη σεναριολογία περί ψύχρανσης στις σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου προστέθηκε και η απουσία τελικά ενός κοινού πλάνου των δύο ηγετών από την Αρχαία Ολυμπία κατά την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας λόγω της επίσκεψης του Μακρόν στα χωριά της οροσειράς του Βερκόρ.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και άλλοι ηγέτες διεκδίκησαν ενισχυμένο ρόλο στους “αγώνες” της επόμενης ημέρας, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Πολωνό ηγέτη Ντόναλντ Τουσκ, υπέγραψαν την έγκριση της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά (ΕΛΚ), αλλά ο Μακρόν θεωρείται εμπόδιο σε αυτή την προοπτική.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε επαφή με άλλες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρώμης, για το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας τεχνοκράτης, όπως είναι η περίπτωση του Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments