Πολιτική

Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν και Ράμα

Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν και Ράμα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην επικείμενη επίσκεψη του Ράμα στη χώρα μας.

Μπορεί να απέχουμε 30 μέρες ως τις ευρωεκλογές, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, όμως, έρχονται ως υπόμνηση της κυβερνητικής καθημερινότητας για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να διαχειριστεί πλείστες όσες προκλήσεις στον δρόμο προς τις κάλπες. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα στην άλλη μεριά του Αιγαίου ότι στη συνάντηση που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα στην τουρκική Προεδρία στην Άγκυρα θα θέσει το ζήτημα που αφορά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί. Ξεκαθάρισε, όμως, μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ ότι δεν πρόκειται να μην πάει στη γείτονα, καθώς είναι προτιμότερο να συζητούμε για τις διαφωνίες μας, παρά να μην υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στην Άγκυρα το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας. Θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο, και δύο διπλωματικούς συμβούλους, την Άννα Μαρία Βρα και τον Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς. Αργότερα, θα γίνουν αξιοσημείωτες δηλώσεις από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ερντογάν για το ποια θέση θα πάρουν στα θέματα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τις δύο πλευρές.

«Είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον πρόεδρο Ερντογάν, να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της τουρκικής Κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες, υπογραμμίζοντας έτσι τη λεπτή ισορροπία, επί της οποίας πορεύεται και η ελληνική πλευρά σε αυτή τη δύσκολη επιχείρηση επαναπροσέγγισης με τη γείτονα που εξελίσσεται εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο. «Έχουμε ένα καλύτερο κλίμα, αλλά δεν έχω αυταπάτες: η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις. Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες στην Άγκυρα θα είναι σύντομες αλλά καλά προετοιμασμένες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν είναι χωρίς ελπίδα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι γνώριζε από την αρχή ότι η διαδικασία θα είναι δύσκολη και όχι απλή. Επίσης, είναι άγνωστο μέχρι πού θα προχωρήσουν οι συνομιλίες για την “ουσιαστική” διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο διορισμός του διαδόχου του υφυπουργού Εξωτερικών Μπρακ Ακτσαπάρ. Ο υφυπουργός λειτουργεί σήμερα ως διαμεσολαβητής για τον πολιτικό διάλογο και την προληπτική ατζέντα της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του αν. υπουργού Κώστα Φραγκογιάννη.

Εκτός από τον Ερντογάν, η κυβέρνηση αναμένει επίσης τον Έντι Ράμα να φτάσει στην Αθήνα την Κυριακή για να εκφωνήσει ομιλία ενόψει των αλβανικών βουλευτικών εκλογών. “Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε”, δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει την άφιξη ή τις συγκεντρώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί άτακτες εορταστικές εκδηλώσεις και γι’ αυτό θέλει έναν κλειστό, ελεγχόμενο χώρο, όπου η αστυνομία θα μπορεί να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα. ‘Αυτό δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό. Το ζήτημα αυτό αφορά το κράτος δικαίου και τον τρόπο με τον οποίο η Αλβανία αντιμετωπίζει τις μειονότητες και το αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει αυτά τα ζητήματα”, πρόσθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Κι αυτό γιατί από τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα και της διοίκησης του γηπέδου για την αίθουσα που θα μπορούσε να “φιλοξενήσει” την ομιλία του Ράμα. Μάλιστα, η διοίκηση του ΣΕΦ επικοινώνησε με το υπουργείο Αθλητισμού και το υπουργείο Εξωτερικών και πήρε το “πράσινο φως” για την παραχώρηση αίθουσας ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι κυκλοφορούν σενάρια ακόμη και για την πλατεία Συντάγματος, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την εικόνα ενός “φεστιβάλ” σε έναν ανοιχτό χώρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments