Διεθνή

«Ρώσοι χάκερ» κατέλαβαν 15 τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας

«Ρώσοι χάκερ» κατέλαβαν 15 τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Κατάφεραν να μεταδώσουν μέσω δικτύων σε Ουκρανία και Λετονία την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης που πραγμαοποιήθηκε στη Μόσχα

Χάκερ, που φέρονται να έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, «εισέβαλαν» στο ουκρανικό σύστημα τηλεοπτικών μεταδόσεων την περασμένη Πέμπτη, «κατέλαβαν» ουκρανικές τηλεοπτικές συχνότητες και από αυτές προχώρησαν στη μετάδοση της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα. Την Ημέρα της Νίκης οι Ρώσοι γιορτάζουν της ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Σύμφωνα με το Nacrada, την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις στην Ουκρανία, οι χάκερ αντικατέστησαν τη μετάδοση τουλάχιστον 15 τηλεοπτικών καναλιών που ανήκουν στην Starlight Media. Η Starlight Media είναι ο μεγαλύτερος ουκρανικός όμιλος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, που αποτελείται από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς και εννέα άλλα μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι χάκερ παρενέβησαν στη λειτουργία των επικοινωνιακών δορυφόρων Astra που ανήκουν και διαχειρίζονται από την SES, εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με την SES, τέτοιες παρεμβάσεις «συμβαίνουν συνέχεια» και συνήθως προέρχονται από τη Ρωσία, αναφέρει η Nacrada.

«Αυτό είναι ένα άλλο στάδιο του πολέμου πληροφοριών εναντίον της Ουκρανίας, όταν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και οι καταναλωτές πληροφοριών γίνονται άμεσο αντικείμενο επιθετικότητας», ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία.

Η Ουκρανία συνέστησε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να χρησιμοποιούν «εναλλακτικές μεθόδους» για τη λήψη σήματος και την άμεση ανταπόκριση στις παρεμβάσεις.

Κυβερνοεπίθεση και στην Λετονία

Παράλληλα με την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία, επίθεση δέχτηκε και το λετονικό τηλεοπτικό δίκτυο Balticom, το οποίο επίσης «υποχρεώθηκε» να μεταδώσει την παρέλαση στη Μόσχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικών Μέσων (NEPLP) της Λετονίας, Άιβαρς Αμπόλινς.

Σύμφωνα με το NEPLP, η ίδια η υποδομή της Balticom δεν παραβιάστηκε, αλλά μια κυβερνοεπίθεση στόχευσε τον διαδραστικό διακομιστή τηλεόρασης της Balticom, ο οποίος εδρεύει στη Βουλγαρία. Η ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων πληροφορικής της Λετονίας (CERT.lv) ανέφερε ότι το περιστατικό «είναι μέρος του ρωσικού υβριδικού πολέμου και τέτοιες προκλήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν στο μέλλον».

Ουκρανική απάντηση

Σε απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις, Ουκρανοί χάκερ κατέλαβαν τηλεοπτικά κανάλια στην Κριμαία, χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία με την επέμβαση το 2014, σύμφωνα με τον Όλεγκ Κριουτσκόφ, τοπικό αξιωματούχο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι τα δίκτυα πολλών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών στις ρωσικές περιοχές της Μπασκιρίας και των πόλεων Όρενμπουργκ, Ομσκ και Ιρκούτσκ παραβιάστηκαν επίσης για να μεταδώσουν βίντεο σχετικά με την Ουκρανία, καθώς και τίτλους ειδήσεων από αντιπολιτευόμενα μέσα.

Συνηθισμένη κατάσταση

Οι παραβιάσεις των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοπτικών καναλιών, είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του κυβερνοπολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ειδικά κατά τη διάρκεια σημαντικών πολιτικών γεγονότων όπως η 9η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Αρμενία και άλλες χώρες τιμούν τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Απρίλιο, φιλορώσοι χάκερ κατέλαβαν το Starlight Media για να μεταδώσουν ρωσικές διαφημίσεις και ένα κομμάτι του μπαλέτου της Λίμνης των Κύκνων, το οποίο προβλήθηκε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ ή άλλης πολιτικής αναταραχής.

Πέρυσι, αναφέρει η ιστοσελίδα The Record, χάκερ αντικατέστησαν τις μεταδόσεις της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης του Βλαντιμίρ Πούτιν με ένα αντιπολεμικό μήνυμα που έγραφε: «Το αίμα χιλιάδων Ουκρανών και εκατοντάδων δολοφονημένων παιδιών είναι στα χέρια σας».

Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί που ανήκουν σε έναν από τους μεγαλύτερους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Ουκρανίας παραβιάστηκαν για να διαδώσουν ψεύτικα μηνύματα ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα ουκρανικά ψηφιακά μέσα είναι επίσης συχνός στόχος. Τον Φεβρουάριο, Ρώσοι χάκερ παραβίασαν πολλά δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, δημοσιεύοντας ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο. Όλοι αυτοί οι ιστότοποι παραβιάστηκαν για να διαδοθεί η ίδια ψευδής είδηση ​​- ότι η Ρωσία κατέστρεψε μια μονάδα των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Αντβίικα της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ο εχθρός παρεμβαίνει στη λειτουργία των ουκρανικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για τη διάδοση προπαγάνδας», ανέφερε η υπηρεσία ο Nacrada. «Αυτό δημιουργεί πρόσθετες και εμβαθύνει τις υπάρχουσες απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Πηγή: OT.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments