Γεωπολιτικά

Αποκάλυψη Guardian: Ισραηλινοί στρατιώτες συνεργάστηκαν με ακροδεξιούς για επιθέσεις προς τη Γάζα

Αποκάλυψη Guardian: Ισραηλινοί στρατιώτες συνεργάστηκαν με ακροδεξιούς για επιθέσεις  προς τη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Armoured vehicles of the Israel Defense Forces (IDF) are seen during their ground operations at a location given as Gaza, as the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas continues, in this handout image released on November 1, 2023. Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Βανδαλισμοί σε φορτηγά στη Δυτική Όχθη

Για συνεργασία μεταξύ του στρατού και της αστυνομίας του Ισραήλ με τους ακροδεξιούς εποίκους που επιτέθηκαν στην ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα, κάνει λόγο δημοσίευμα του Guardian.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ παρέχουν πληροφορίες σε ακροδεξιές οργανώσεις ισραηλινών πολιτών, καθοδηγώντας τους να σαμποτάρουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζας, με μπλόκα και βανδαλισμούς, στα καραβάνια που μεταφέρουν τις ζωτικής σημασίας προμήθειες για τους ανθρώπους που λιμοκτονούν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι πληροφορίες, που δίνονται από ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς, αφορούν στην τοποθεσία των φορτηγών, ενώ στη συνέχεια τα μπλόκα και οι λεηλασίες πραγματοποιούνται με την ανοχή των παρευρισκόμενων δυνάμεων ασφαλείας.

Το γεγονός ότι μεμονωμένα μέλη της αστυνομίας και του στρατού έδιναν πληροφορίες στους εποίκους επιβεβαίωσαν πολλές πηγές στον Guardian, ωστόσο σοκάρει το γεγονός ότι το παραδέχθηκε και η εκπρόσωπος της κύριας ισραηλινής ομάδας ακροδεξιών διαδηλωτών που βρίσκεται πίσω από τα μπλόκα.

Ο ισχυρισμός περί συνεννόησης μελών των δυνάμεων ασφαλείας υποστηρίζεται από μηνύματα από συνομιλίες ομάδων στο διαδίκτυο που εξέτασε ο Guardian, καθώς και από πολλές μαρτυρίες.

Αυτοί που μπλοκάρουν τα οχήματα λένε ότι η βοήθεια που μεταφέρουν εκτρέπεται από τη Χαμάς, αντί να παραδίδεται στους πολίτες που έχουν ανάγκη, κάτι που οι οργανώσεις παροχής βοήθειας απορρίπτουν.

Η Ρέιτσελ Τουιτού, εκπρόσωπος της ισραηλινής εξτρεμιστικής ομάδας Tzav 9, δήλωσε ότι η ομάδα μπλοκάρει τα φορτηγά που περνούν από το Ισραήλ από τον Ιανουάριο, με την αιτιολογία ότι η βοήθεια που μεταφέρουν «καταλαμβάνεται» από τη Χαμάς μόλις φτάσει στη Γάζα.

«Όταν η αποστολή ενός αστυνομικού ή στρατιώτη υποτίθεται ότι είναι να προστατεύει τους Ισραηλινούς και αντ’ αυτού στέλνεται να προστατεύει τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας – γνωρίζοντας ότι αυτή θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς – δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αυτούς ή τους πολίτες που παρατηρούν τα φορτηγά να περνούν από τις πόλεις τους για την παροχή πληροφοριών σε ομάδες που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή τη βοήθεια.

Ναι, κάποιες από τις πληροφορίες μας προέρχονται από μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά η Τουιτού παραδεχόμενη επί της ουσίας ότι η ομάδα λαμβάνει πληροφορίες εκ των έσω.

Βανδαλισμοί σε φορτηγά στη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιοι οδηγοί φορτηγών που παραδίδουν βοήθεια στη Γάζα έκαναν λόγο για «βάρβαρες» σκηνές μετά την επίθεση που δέχθηκαν τα οχήματά τους, υποστηρίζοντας ότι Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν τη συνοδεία δεν έκαναν τίποτα για να παρέμβουν.

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως όλο και περισσότερο βίντεο από ακροδεξιούς Ισραηλινούς εποίκους να μπλοκάρουν και να βανδαλίζουν φορτηγά στο σημείο ελέγχου Ταρκούμιγια, δυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν ακόμη και εμπρησμοί φορτηγών. Ένα από τα βίντεο, στο οποίο οι ισραηλινοί εμφανίζονται να πετούν προμήθειες στο έδαφος, προκάλεσε και την αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο οποίος έκανε λόγο για μια «εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά».

Φωτογραφίες από το σημείο έδειχναν σωρούς από κατεστραμμένα πακέτα βοήθειας και ίχνη από ρύζι και αλεύρι κατά μήκος του δρόμου. Αργότερα κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που έδειχναν τα φορτηγά να φλέγονται και εν συνεχεία να έχουν πυρποληθεί.

Πάντως, η Τουιτού αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το κάψιμο των φορτηγών. «Δεν ήταν η Tzav 9 που έκαψε τα φορτηγά … δεν ήταν δική μας ενέργεια», είπε προσθέτοντας ότι άλλες ομάδες ήταν υπεύθυνες για την εμπρηστική επίθεση.

Σε άλλα πλάνα από το περιστατικό που εξασφάλισε ο Guardian, φαίνονται Ισραηλινοί στρατιώτες να βρίσκονται δίπλα στη συνοδεία, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα εναντίον των εποίκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments