Διεθνή

Διάβημα της Λιβύης με φόντο την Τουρκία

Διάβημα της Λιβύης με φόντο την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Πώς ερμηνεύεται η αμφισβήτηση των ερευνών νοτίως της Κρήτης από την Τρίπολη. Αναμένεται η απάντηση από την Αθήνα.

Ζήτημα παράνομης διεξαγωγής ερευνών σε περιοχή η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία της Λιβύης έθεσε η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω διαβήματος που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον πρέσβη της Ελλάδας Νίκο Γαριλίδη.

Πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, έγινε γνωστό ότι η ελληνική πρεσβεία έλαβε μια διακοίνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται νοτίως της Κρήτης. Αναμένεται η απάντηση της Ελλάδας σε αυτή τη διακοίνωση, πιθανότατα με μια ρηματική διακοίνωση, προκειμένου να καταγραφεί η αντίδρασή της. Είναι πιθανό η Ελλάδα να απαντήσει για να δείξει ότι ακολουθεί το διεθνές δίκαιο και όχι επειδή πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Ντμπέιμπα είναι βάσιμοι.

Το διάβημα της Λιβύης αφορούσε τις σεισμικές έρευνες που έχει ολοκληρώσει εδώ και εβδομάδες το νορβηγικό σκάφος «Ramform Hyperion», το οποίο δεν πλέει πια καν στη Μεσόγειο, αλλά στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Η κυβέρνηση του Ντμπέιμπα αμφισβητεί την οριοθέτηση που χρησιμοποίησε η Ελλάδα για την παραχώρηση θαλασσίων οικοπέδων δυτικώς και νοτιοδυτικώς της Κρήτης, βάσει του νόμου του Γιάννη Μανιάτη 4001/2011. Σύμφωνα με αυτήν, εάν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης, το όριο θεωρείται η μέση γραμμή. Ωστόσο, η Τρίπολη αμφισβητεί την αρχική γραμμή μέτρησης για τον υπολογισμό της μέσης γραμμής. Επιπλέον, η απόφαση της Τρίπολης να κλείσει τον κόλπο της Σύρτης έχει αμφισβητηθεί διεθνώς ως προς την εγκυρότητά της.

Η Λιβύη αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την ερμηνεία των θαλασσίων ζωνών που έχει ορίσει, καθώς και στις σχέσεις της με την Αίγυπτο. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, έθεσε τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας με τη Λιβύη με διάταγμά του, απαντώντας έτσι στις ενέργειες της Άγκυρας και της Τρίπολης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη σταθερότητα της Λιβύης και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι επισκέφθηκε την Αθήνα, ενισχύοντας τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments