Πολιτική

Άδωνις: Η Ελλάδα να παραμείνει όαση σταθερότητας

Άδωνις: Η Ελλάδα να παραμείνει όαση σταθερότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [367545] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αβεβαιότητες, σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα ανταποκρίνεται στο έργο της κυβέρνησης, δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης στο liberal και την κ. Λίδα Μπόλλα, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι και στη βόρεια Ελλάδα το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία, βελτιώνεται. Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύεται ότι στο τέλος του 2027, το ΕΣΥ θα λειτουργεί καλύτερα, χαρακτηρίζει «Λερναία Ύδρα» την ακρίβεια, ενώ δηλώνει για τον Στ.Κασσελάκη ότι «κάνει μία προεκλογική εκστρατεία μόνο με φασαρία» και τον Ν.Ανδρουλάκη ότι «έχασε το τρένο».

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου και παρακολουθούμε μια προεκλογική εκστρατεία εφάμιλλη των εθνικών εκλογών. Το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, που έχει θέσει η κυβέρνηση, έχει «περάσει» στους πολίτες;

Είναι κάτι που θα το κρίνουμε τη βραδιά των εκλογών. Δεν ξέρω αν έχει περάσει, δεν μπορώ να το κρίνω και θα ήταν και λάθος να το κρίνω αυτή τη στιγμή.

Εμείς μαχόμαστε μέχρι την τελευταία στιγμή, για την τελευταία ψήφο. Όταν κλείσει η κάλπη και καταμετρηθούν οι ψήφοι θα κάνουμε ταμείο. Σας διαβεβαιώ ότι δουλεύουμε πάρα πολύ και ως κυβέρνηση και ως κόμμα, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου.

Η βόρεια Ελλάδα είναι από τις περιοχές, όπου καταγράφεται ιδιαίτερη ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς έχετε αναλάβει μια περιφέρεια, την Δυτική Μακεδονία, που θεωρείται από τις δύσκολες, θα έλεγε κανείς. Ποια είναι η εικόνα, που εισπράττετε;

Η πρώτη φορά που πήγα στη Δυτική Μακεδονία ήταν πριν το Πάσχα και το κλίμα για τη Ν.Δ. ήταν λίγο «παγωμένο». Η δεύτερη φορά ήταν μετά το Πάσχα σε τριήμερο περιοδείας στους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Φλωρίνης και Γρεβενών και τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα. Έχω άλλη μία τριήμερη περιοδεία, την επόμενη εβδομάδα, είμαι αρκετά αισιόδοξος.

Γιατί πιστεύετε ότι βρέθηκε ο «χώρος» για να μπορέσει να αναπτυχθεί αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και της πίστης»;

Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους σε κάθε χώρα. Σε εμάς πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος ήταν ο εμβολιασμός που έδωσε πολύ μεγάλη συσπείρωση στον λεγόμενο αντιεμβολιαστικό χώρο και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας, που ταύτισε τους φιλορώσους με τους αντιεμβολιαστές σε ένα συμπαγές σώμα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

Εκτός από μια δύσκολη περιφέρεια, έχετε αναλάβει κεντρικά και ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο, τη στιγμή, που η υγεία δεν είναι μόνο στην κορυφή των θεμάτων για τους πολίτες, αλλά έχει τεθεί ως κεντρική προτεραιότητα από την ίδια την κυβέρνηση σε αυτή την τετραετία. Τι έχει αλλάξει έως σήμερα στο ΕΣΥ, πόσο έχουν αντιμετωπιστεί τα μεγάλα ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού και κυρίως, πόσος χρόνος χρειάζεται ακόμα για να πούμε ότι έχουμε ένα επαρκές νοσοκομειακό σύστημα;

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος διότι επί της δεύτερής μου αυτής θητείας ταυτόχρονα εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού άνω των 100 εκατομμυρίων αλλά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ετησίων προσλήψεων άνω των 6,5 χιλιάδων νέων θέσεων μονίμου προσωπικού.

Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις μας αλλάζουμε τελείως τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ και φέρνουμε εγγύτερα τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, σε μία συνέργεια υπέρ των ασθενών.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την επόμενη τριετία; Μπορείτε να δεσμευτείτε στους πολίτες για το πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία το 2027, στο τέλος της τετραετίας;

Δεσμεύομαι στους πολίτες ότι το τέλος του 2027 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα λειτουργούν πολύ καλύτερα από ότι σήμερα. Θα είναι πολύ λιγότερες οι αναμονές και στα επείγοντα και θα έχουν εκλείψει τελείως τα ράντζα.

Η υγεία είναι στις πρώτες προτεραιότητες μαζί με την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θα επικαλεστώ, λοιπόν, την προηγούμενη θέση σας, για να σας ρωτήσω αν η κυβέρνηση έχει τελικά ένα σχέδιο για να δουν οι πολίτες πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών ή αν λαμβάνονται μέτρα, που απλώς είναι «ασπιρίνες»;

Ο Υπουργός Ανάπτυξης που έχει την αρμοδιότητα έχει παρουσιάσει πολλές νέες πρωτοβουλίες και πρόσφατα ψήφισε κι ένα σχετικό νομοσχέδιο. Του έχω εμπιστοσύνη, είναι καλός Υπουργός. Η μάχη δεν είναι εύκολη, η ακρίβεια είναι σαν τη «Λερναία Ύδρα», ένα κεφάλι κόβεις, νέα βγαίνουν. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Με βάση την κατάσταση στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, την ακρίβεια, η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Δεν θεωρείτε ότι οι πολίτες έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι, έστω σε κάποιο βαθμό;

Ασφαλώς οι πολίτες έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι. Ποτέ μία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια και σίγουρα όχι εμείς σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Όμως αν μας κρίνουν δίκαια οι συμπολίτες μας, θα δουν ότι είμαστε μια κυβέρνηση που πραγματικά εργάζεται και προσπαθεί να κάνει πράγματα. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, αλλά πάντως πράγματα γίνονται και το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά να καταψηφιστεί η κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές, να «κοντύνει» το 41%. Πώς σχολιάζετε την αντιπολιτευτική τακτική έως σήμερα των κυρίων Κασσελάκη και Ανδρουλάκη; Ο κ.Κασσελάκης ζητά «καλύτερη ζωή», αυτό είναι το βασικό σύνθημα, ο κ.Ανδρουλάκης ζητά να γίνει η ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση που έχει η χώρα δεν είναι αντάξια του ελληνικού λαού. Ο κ. Κασσελάκης κάνει μία προεκλογική εκστρατεία μόνο με φασαρία και υπόσχεται περισσότερα και από τον κ.Τσίπρα. Αν είναι δυνατόν.

Τώρα υποσχέθηκε ότι θα φέρει πίσω τα δώρα. Αν τον ρωτήσετε πόσα δισεκατομμύρια κοστίζει αυτό το χρόνο δεν ξέρει να σας απαντήσει. Για το ΕΣΥ μοίρασε 7-8 δισεκατομμύρια επιπλέον το χρόνο. Αν αθροίσεις τα χρήματα που έχει μοιράσει ο κ.Κασσελάκης σε υποσχέσεις είναι περισσότερα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Για τον κ. Ανδρουλάκη πιστεύω ότι «έχασε το τρένο». Η κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ ήταν όταν αποφάσισε να καταψηφίσει το νόμο Πιερρακάκη για τα πανεπιστήμια. Εκεί πιστεύω ότι πήρε διαζύγιο με τους ανθρώπους που θέλουν να ψηφίζουν κάποιον που μπορεί να κυβερνά. Το ΠΑΣΟΚ εκείνη την ημέρα έχασε την κυβερνησιμότητά του.

Στην ατζέντα έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν στείλει τα μηνύματά τους, όπως και η διεθνής κοινότητα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Η δική σας άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσει η χώρα απέναντι στα Σκόπια, ποια είναι;

Η χώρα μας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας αυτής συστηματικά παραβιάζει τη συμφωνία, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το άρθρο 19 της συμφωνίας. Δεν μας δίνει πολλά όπλα, είναι δεμένη η χώρα, ήταν μια κακή συμφωνία που δεν είχε καμία πρόβλεψη για τις συνέπειες που υφίσταται ένα μέλος αν συστηματικά την παραβιάζει, αλλά αυτή τη συμφωνία έχουμε και θα την παρακολουθήσουμε.

Για να επανέλθω στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, οι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν το περιεχόμενο της πολιτικής σταθερότητας την επόμενη μέρα. Υπάρχει περίπτωση ένα ποσοστό κάτω από τον πήχη του 33% που έχει τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη, την προηγούμενη επίδοση δηλαδή του κόμματοςστις ευρωεκλογές του 2019, να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις;

Πολιτικές εξελίξεις με την έννοια αλλαγή κυβερνήσεως την επόμενη μέρα, σίγουρα όχι. Η κυβέρνηση θα είναι η ίδια, όποιο και να είναι το ποσοστό. Ο Μητσοτάκης θα είναι Πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το ποσοστό.

Όμως αν δεν είναι καλό το ποσοστό, η χώρα θα μπει σε περιπέτεια και να σας πω γιατί το πιστεύω αυτό. Διότι θα αρχίσουν οι φασαρίες, οι απεργίες, θα αρχίσει να γράφεται στον διεθνή Τύπο ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά σε φάση πολιτικής αστάθειας, θα έχουμε μειώσεις των επενδύσεων, των τουριστών, θα αρχίσει να γυρνάει η οικονομία μας προς τα κάτω και αυτό θα φέρει νέα γκρίνια και νέα μέτρα. Καλό είναι σε αυτή την αβέβαιη εποχή που ζούμε, η Ελλάδα να παραμείνει μια όαση σταθερότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments