Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Προς αποχώρηση στελέχη που ανήκουν στην ομάδα Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Προς αποχώρηση στελέχη που ανήκουν στην ομάδα Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [368712] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ο Τσίπρας επιλέγεται ως ο κορυφαίος για να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστεράς.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν ως σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα και τα οποία διαφωνούν με τα όσα λέει και κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα στελέχη αυτά εμφανίζονται εγκλωβισμένα, καθώς ούτε θέλουν να πάνε σε μία νέα διάσπαση, ούτε όμως και να παραμείνουν στο κόμμα τους έτσι όπως είναι σήμερα.

Αμέσως μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένονται εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δυναμική της ΝΔ, τότε είναι πιθανό να δρομολογηθούν νέες καταστάσεις από τα δύο κόμματα, με βάση τα σενάρια για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε σε πρόσφατη συνέντευξή του τις προθέσεις του για το πώς θα ανασυγκροτήσει το κόμμα του μετά τις εκλογές, κάτι που καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα και τις λύσεις πιο επιτακτικές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον “εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και την αμεσοδημοκρατία” ως το τρίπτυχο που θα καθοδηγήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος, ενώ επίσης τόνισε ότι η “κομματική επετηρίδα ούτε καν θα είναι παράγοντας” για την προαγωγή των στελεχών του κόμματος στο μέλλον.

Οι πρώην συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι το μήνυμα αυτό τους αφορά άμεσα. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, παράλληλα ότι την συγκεκριμένη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι, καθώς ούτε μπορούν να διασπάσουν για τρίτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορούν να παραμείνουν σε ένα κόμμα το οποίο πλέον δεν τους εκφράζει. «Η συγκατοίκηση μας με τα στελέχη του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ιδιαίτερα προβληματική», λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που επιθυμούν να «δραπετεύσουν» και προσθέτουν ότι δεν έχουν τίποτα κοινό με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι μία νέα διάσπαση την συγκεκριμένη στιγμή θα ήταν πολύ δύσκολη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να ηγηθεί ενός νέου σχήματος το οποίο θα προέρχεται μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ακόμα κι αν αποχωρήσουν από το κόμμα τους, αυτά τα στελέχη δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή, καθώς δεν έχουν καμία σύνδεση με κάποιο άλλο κόμμα της Νέας Αριστεράς. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι κάποια από αυτά τα στελέχη είναι σε επαφή με την ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι δεν έχουν πολλά κοινά με τον νέο πρόεδρο, καθώς κινούνται σε διαφορετικά πολιτικά και ιδεολογικά πλαίσια.

Η μοναδική λύση που βλέπουν και για την οποία ήδη εργάζονται παρασκηνιακά είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος με στελέχη που θα προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή θα είναι ανένταχτοι στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. “Ανεξάρτητα από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα”, λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε διαδικασία αποχώρησης από το κόμμα τους. Επιπλέον, θέλουν να μην δώσουν στους ψηφοφόρους τους την εντύπωση ότι απλά αποχωρούν, αλλά να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στον προοδευτικό χώρο με τη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροαριστερού σχήματος.

Τσίπρας: Πρόσωπο ευρείας κεντροαριστερής αναφοράς

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της GPO, ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των ηγετικών προσώπων στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Οι πολίτες στο ερώτημα «ποιος από τους παρακάτω μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών» επιλέγουν ως πρώτο με 16% τον Αλέξη Τσίπρα, παρότι ο ιστορικός ηγέτης του χώρου έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σκοπεύει στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον να επανέλθει σε κόμμα. Ακολουθούν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με 5,4%, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης με 5% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Στο ερώτημα της ίδιας δημοσκόπησης «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη», προηγείται ο Κανένας με 52,6%, ενώ από τα υπαρκτά πρόσωπα πρώτος αναδεικνύεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 16,9% και ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας με 14,3% (που όμως δεν είναι επικεφαλής κόμματος που να κατεβαίνει στις ευρωεκλογές) με 14,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 11,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο ερώτημα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Στ. Κασσελάκης με 56% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 31,4%, ο Κανένας με 8,5%, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει… 0%! Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39,9% και ακολουθούν ο…. Κανένας με 37,1%, ο Αλέξης Τσίπρας με 7,5%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 5,6% και ο Άλλος με 2%, ενώ 7.9% δεν ξέρει ή δεν απαντά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments