Πολιτική

Ζαχαράκη: Οι βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα είναι σημαντικές

Ζαχαράκη: Οι βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα είναι σημαντικές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ζαχαράκη: Οι βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» θα είναι σημαντικές

Η Σ. Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στην «Απογευματινή της Κυριακής» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις βελτιώσεις που θα επέλθουν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», στο πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής

«Ο σχεδιασμός της νέας φάσης του προγράμματος “Σπίτι μου” βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να καλύψει, όπως άλλωστε ανέφερε ο πρωθυπουργός, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο δικαιούχων», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τη Δευτέρα (17/06).

Η Σ. Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στην «Απογευματινή της Κυριακής» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις βελτιώσεις που θα επέλθουν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», στο πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής, στον ευρύτερο στόχο στήριξης της ελληνικής οικογένειας, αλλά και στις προτεραιότητες που θέτει συνολικά για την Ευρώπη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Στην πρώτη πολύ πετυχημένη φάση, υπήρξαν αρκετά παράπονα για τα ηλικιακά κριτήρια και έτσι το νέο πρόγραμμα θα αφορά και ζευγάρια έως και 50 ετών. Είναι επίσης στο τραπέζι και η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι ανακοινώσιμο. Όσον αφορά στον τελικό αριθμό των ωφελούμενων, θα εξαρτηθεί όπως καταλαβαίνετε από το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν», είπε.

«Σας θυμίζω πάντως ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υλοποιεί μια σειρά από στεγαστικά προγράμματα ύψους σχεδόν 2, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με διαδικασίες εξπρές θα έχει προσφέρει έως το τέλος του έτους σε 9.155 ζευγάρια δηλαδή σχεδόν 18.300 νέους από 29 έως 39 ετών το δικό τους σπίτι», επισήμανε η Σ. Ζαχαράκη.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Σ. Ζαχαράκη

Κυρία Υπουργέ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα φάση του προγράμματος «Σπίτι μου». Πότε αναμένεται να εκκινήσει και ποιες αλλαγές εξετάζετε στα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια; Πόσοι δικαιούχοι εκτιμάτε ότι θα ωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα;

Ο σχεδιασμός της νέας φάσης του προγράμματος «Σπίτι μου» βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να καλύψει, όπως άλλωστε ανέφερε ο πρωθυπουργός, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο δικαιούχων. Στην πρώτη πολύ πετυχημένη φάση, υπήρξαν αρκετά παράπονα για τα ηλικιακά κριτήρια και έτσι το νέο πρόγραμμα θα αφορά και ζευγάρια έως και 50 ετών. Είναι επίσης στο τραπέζι και η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι ανακοινώσιμο.

Όσον αφορά στον τελικό αριθμό των ωφελούμενων, θα εξαρτηθεί όπως καταλαβαίνετε από το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν. Σας θυμίζω πάντως ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υλοποιεί μια σειρά από στεγαστικά προγράμματα ύψους σχεδόν 2, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με διαδικασίες εξπρές θα έχει προσφέρει έως το τέλος του έτους σε 9.155 ζευγάρια δηλαδή σχεδόν 18.300 νέους από 29 έως 39 ετών το δικό τους σπίτι.

Μένουμε στο ζήτημα της στέγης και ήθελα να σας ρωτήσω ποιες αλλαγές σχεδιάζετε στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»; Επίσης, σε ποιο στάδιο βρίσκετε το Πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» και πότε θα αρχίσουν να διατίθενται τα ακίνητα για κοινωνικούς λόγους;

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είναι επιβεβλημένες, καθώς υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 1.495 ιδιοκτήτες. Οι βελτιώσεις θα είναι σημαντικές και ως προς το ποσό και ως προς το ποσοστό της επιδότησης. Κινούμαστε σε ένα προγραμματισμό που μπορεί να φτάσει στο 60% της επιδότησης. Αλλά αξιολογούμε και το ύψος της συνολικής δαπάνης.

Σε ό,τι αφορά την «Κοινωνική Αντιπαροχή» θεωρούμε εφικτό στόχο έως το τέλος του 2024, να έχει τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να βγουν οι προσκλήσεις προς τους αναδόχους για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων, οικοπέδων και υφιστάμενων κτιρίων.

Στον γενικότερο στόχο της στήριξης της ελληνικής οικογένειας, πότε θα προχωρήσετε στις ανακοινώσεις για το Εθνικό σχέδιο για το Δημογραφικό. Τελικά, θα εξισωθούν τα προνόμια των τριτέκνων με εκείνα των πολυτέκνων;

Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει ως προς την προετοιμασία από πλευράς Υπουργείου, το Εθνικό Σχέδιο παραδόθηκε στον πρωθυπουργό στα τέλη Μαΐου. Η προβλεπόμενη διαδικασία είναι το σχέδιο να μπει στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως έχει γίνει π.χ. με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με  Αναπηρία και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Με ρωτάτε και αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον για το αν θα εξισωθούν τα προνόμια των τριτέκνων και εκείνα των πολύτεκνων. Πράγματι, οι μεγάλες οικογένειες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και η πολιτεία πρέπει να προστρέξει με περισσότερη φροντίδα, και αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση πολύ συνειδητά.

Υπάρχει όμως μια παράμετρος στο πρόβλημα μείωσης των γεννήσεων στη χώρα, που προέκυψε πολύ καθαρά από μια μεγάλη έρευνα που διενήργησε η Metron Analysis με την πολύτιμη συνδρομή της Eurobank. Δείχνει ότι η μάχη για το δημογραφικό, θα κριθεί κατά πόσο μπορούμε να πείσουμε ως Πολιτεία τις οικογένειες με ένα παιδί να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η προσέγγισή μας, τα μέτρα και οι πολιτικές πρέπει να ισορροπούν στα δεδομένα. Για να είμαι πιο συγκεκριμένη, στο Εθνικό Σχέδιο θα υπάρξουν πράγματι κάποιες κινήσεις που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων αλλά επαναλαμβάνω ότι το κύριο πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι οι οικογένειες διστάζουν να πάνε από το πρώτο στο δεύτερο και από το δεύτερο στο τρίτο παιδί.

Να προσθέσω ωστόσο ότι για την τριτεκνία και την πολυτεκνία υπάρχει ήδη ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο προστασίας, δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών. Αισθάνομαι επίσης υποχρεωμένη να τονίζω διαρκώς – κάτι που ο κόσμος αντιλαμβάνεται καλά – ότι η ανάσχεση στη δημογραφική πτώση δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και απαιτούνται δεκαετίες για να αποδώσουν οι πολιτικές. Πριν από λίγα 24ωρα ήμουν σε μια ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τα δικαιώματα και τη στήριξη της Οικογένειας και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η αξία της πυρηνικής οικογένειας επανέρχονται στην καρδιά της συζήτησης και της αναζήτησης πολιτικών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Υπάρχει η διαπίστωση ότι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια στοίχισε εκλογικά στη Ν.Δ. Με τα σημερινά δεδομένα θα φέρνατε και πάλι προεκλογικά το εν λόγω νομοσχέδιο προς ψήφιση;

Επ’ αυτού έχει απαντήσει πολύ καθαρά ο πρωθυπουργός.

Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην ΕΕ;

Έχω την εντύπωση ότι εδώ και αρκετά χρόνια, μετά τη σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων της Αριστεράς, αναδείχθηκε ένα «αφήγημα» περί έκρηξης της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αναντίρρητα υπάρχει μια αύξηση αλλά όχι στον βαθμό που περιγράφουν οι αναλύσεις και οι δημοσιογραφικοί τίτλοι, όπως άλλωστε απέδειξαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Στο ευρωκοινοβούλιο ενισχύθηκε και κυριαρχεί ξανά η συμμαχία του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων που αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα στον επικίνδυνο αυταρχικό λαϊκισμό των άκρων.

Ωστόσο, η διείσδυση της ακροδεξιάς στου νέους μας δείχνει πως το ευρωπαϊκό δημοκρατικό τόξο έχει πολλή δουλειά να κάνει ώστε οι κοινωνίες μας, να πάψουν να λοξοκοιτάζουν στους κάθε λογής «σωτήρες» που υπηρετούν την πλέον αντιευρωπαϊκή ατζέντα, υπονομεύουν τις αξίες της Ευρώπης σε όφελος των «εχθρών» της, πατώντας πάνω στην ανασφάλεια και το φόβο των Ευρωπαίων. Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης μέρας: αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments