Γεωπολιτικά

ΝΑΤΟ: Αύξηση αμυντικών δαπανών για 23 από τα 32 κράτη μέλη του

ΝΑΤΟ: Αύξηση αμυντικών δαπανών για 23 από τα 32 κράτη μέλη του

Πηγή Φωτογραφίας: Times Now

Πρόκειται για αριθμό – ρεκόρ εξαιτίας ανησυχιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάνω από 20 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -αριθμός ρεκόρ- πέτυχαν τους στόχους των αμυντικών δαπανών της συμμαχίας, εν μέσω των έντονων ανησυχιών για την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και ιδιαίτερα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στις 23 βρίσκονται η Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Τουρκία που έφτασαν για πρώτη φορά το 2% του ΑΕΠ τους -το μίνιμουμ όριο- για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία της βορειοατλαντικής συμμαχίας, που δημοσιεύθηκαν αργά χθες το βράδυ.

«Από την Ευρώπη και έως τον Καναδά, οι νατοϊκοί σύμμαχοι φέτος έχουν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 18%» τόνισε εμφατικά ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσιγκτον, δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά εμφανώς ικανοποιημένος καθώς πρόκειται για στόχο, που τέθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Το γεγονός ότι 23 χώρες πετυχαίνουν το στόχο «αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς πραγματικά εντείνουν τις προσπάθειες αναλαμβάνοντας το μερίδιο της κοινής ευθύνης για την προστασία όλων μας εντός της νατοϊκής συμμαχίας» πρόσθεσε ο γ.γ. της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πέρυσι στη σύνοδο του Βίλνιους να διαθέσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, με την αύξηση των δαπανών να αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διόλου τυχαία η Πολωνία πλέον φτάνει το 4,12% και ακολουθείται από την Εσθονία με 3,43%, τις ΗΠΑ με 3,38%, τη Λετονία με 3,15% και την Ελλάδα που φτάνει το 3,08%. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ισπανία αλλά και ο Καναδάς είναι οι χώρες με τις μικρότερες αμυντικές δαπάνες.

Πάντως, η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στην αμερικανική πρωτεύουσα έγινε στο πλαίσιο προετοιμασίας της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιουλίου.

Η βορειοατλαντική αμυντική συμμαχία έχει αυξηθεί σε δύναμη και μέγεθος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, με την ένταξη τόσο της Σουηδίας όσο και της Φινλανδίας.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να εξετάσει τι μπορούν να κάνουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, καθώς αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις από τη Ρωσία και καταστροφές κρίσιμων υποδομών.

Στο μεταξύ, με θερμά λόγια καλωσόρισε τον απερχόμενο γ.γ. του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους Γενς Στόλτενμπεργκ η συμμαχία «έγινε μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ». Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε μάλιστα «φίλο» τον γ.γ του ΝΑΤΟ, η θητεία του οποίου λήγει τον Οκτώβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments