Τεχνολογία

Ερωτικές απάτες: Κόστισαν 1,14 δισ. δολάρια πέρυσι στους Αμερικανούς

Ερωτικές απάτες: Κόστισαν 1,14 δισ. δολάρια πέρυσι στους Αμερικανούς

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ οι ερωτικές απάτες στοίχισαν κατα μέσο όρο 2.000 δολάρια

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους, αξιοποιώντας τα συναισθήματά του. Έτσι, οι λεγόμενες «ερωτικές απάτες» περιλαμβάνουν τη δημιουργία σχέσης και εμπιστοσύνης με το θύμα.

Ο στόχος μπορεί να παρέχει πρόθυμα πρόσβαση στους λογαριασμούς του ή να μεταφέρει χρήματα στον εγκληματία, εξήγησε η Τρέισι Κίτεν (Tracy Kitten), διευθύντρια απάτης και ασφάλειας στο Javelin Strategy & Research, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών οικονομικής έρευνας.

Οι καταναλωτές έχασαν 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια από ερωτικές απάτες το 2023, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ, αναφέρει το CNBC.

Οι μέσες απώλειες ανά άτομο ανήλθαν σε 2.000 δολάρια, οι υψηλότερες απώλειες που αναφέρθηκαν για οποιαδήποτε μορφή απάτης απατεώνων, διαπίστωσε η FTC.

«Οι ερωτικές απάτες τείνουν να είναι μερικές από τις πιο ύπουλες, επειδή λεηλατούν τα συναισθήματα», είπε η Τ. Κίτεν. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματική ζωή, αυτά δεν είναι απλώς σόου που βλέπουμε στο Netflix» συμπλήρωσε.

«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι είναι ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτά τα είδη απάτης θα μπορούσαν να διδάξουν ένα master class στην ανθρώπινη συμπεριφορά», δήλωσε η Theresa Payton, πρώην επικεφαλής πληροφοριών του Λευκού Οίκου που είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Fortalice Solutions.

«Γνωρίζουν τα διαφορετικά συναισθηματικά σημεία ενεργοποίησης που έχουμε όλοι μας και τότε χτυπούν», πρόσθεσε η Payton.

«Εμπιστεύονται το άτομο που τους χειρίζεται»

Οι… ρομαντικοί απατεώνες ξεγελούν τα θύματά τους ώστε να νομίζουν ότι είναι κάποιος που δεν είναι. Με τον καιρό, ο εγκληματίας θα αναπτύξει μια σχέση με το θύμα, εξήγησε η Kitten.

Μόλις εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, το θύμα μπορεί να πειστεί ευκολότερα να στείλει χρήματα, να παρέχει πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να ξεπλύνει χρήματα για λογαριασμό του, είπε.

Περίπου το 22% των ερωτηθέντων οικονομικών συμβούλων με πελάτες που επηρεάζονται από απάτη είχαν πελάτες που έπεσαν θύματα ερωτικής απάτης, σύμφωνα με τον Javelin. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.500 οικονομικοί σύμβουλοι τον Ιούλιο του 2023.

Συχνά, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσεγγίζουν και αναπτύσσουν σχέσεις μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, είπε η Τ. Κίτεν.

Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να ξεγελάσουν τα θύματά τους επειδή δεν υπάρχει επαφή πρόσωπο με πρόσωπο», είπε.

Τα «θύματα»

Περίπου το 40% των ανθρώπων που είπαν ότι έχασαν χρήματα από μια ερωτική απάτη το 2022 είπαν ότι η επαφή ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπίστωσε η FTC.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα, ή το 73%, των καταναλωτών που είχαν πέσει θύματα ερωτικής απάτης ήταν άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία του Javelin. Για αυτήν την έκθεση, ο Javelin ρώτησε 5.000 νοικοκυριά των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2022.

«Σε αυτό το σημείο, είμαστε όλοι εκτεθειμένοι», είπε η Πέιτον της Fortalice Solutions. «Ακόμα κι αν δεν έχετε μεγάλο αποτύπωμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα σημεία δεδομένων σας είναι εκεί έξω».

Υπάρχουν τρόποι να ανιχνεύσετε εάν ένας απατεώνας σε ρομαντική σχέση σας έχει στοχοποιήσει. «Η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία», είπε ο Payton, είναι τα αιτήματα για χρήματα.

Πέντε προειδοποιητικά σημάδια

Ανεπιθύμητα μηνύματα κειμένου: Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν bots που μπορούν να προσεγγίσουν εκατοντάδες άτομα κάθε φορά μέσω αριθμών κινητών τηλεφώνων, διευθύνσεων email και λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένα μηνύματα είναι τόσο απλά όσο το “γεια”. «Το μόνο που χρειάζεται είναι μόνο ένα άτομο να πάρει το δόλωμα», είπε.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό: Εάν το άτομο ξαφνικά ενδιαφέρεται πολύ για τα ίδια πράγματα με εσάς και θέλει να μεταφέρει τη συνομιλία σε διαφορετική πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων, αυτό μπορεί να είναι άλλη μια κόκκινη σημαία.

Άρνηση συνάντησης από κοντά: Ο απατεώνας θα βρει δικαιολογίες για να μην θέλει να συναντηθούμε στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προκύψει η εναλλακτική: Ο απατεώνας μπορεί να ζητήσει χρήματα για τα έξοδα ταξιδιού για να βγει και να σας συναντήσει, είπε ο Payton.

Προσπάθειες απομόνωσης: Εάν ο απατεώνας σας αποθαρρύνει να μιλήσετε με την οικογένεια ή τους φίλους του νέου ρομαντικού ενδιαφέροντος.

Τακτικές πίεσης: Εάν η νέα επαφή σας κάνει να συνεχίσετε τη σχέση, ζητήστε χρήματα ή οικονομικές πληροφορίες.

Πηγή: OT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments