SPOTLIGHTS

Φορολογικές δηλώσεις: Δηλώθηκαν 14,4 δισ. περισσότερα,αλλά 1 στους 2 ζει με κάτω από 10.000 ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: Δηλώθηκαν 14,4 δισ. περισσότερα,αλλά 1 στους 2 ζει με κάτω από 10.000 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Φορολογικές δηλώσεις: Δηλώθηκαν 14,4 δισ. περισσότερα,αλλά 1 στους 2 ζει με κάτω από 10.000 ευρώ

Εντυπωσιακή αύξηση 14,4 δισ. ευρώ στα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα έδειξαν οι περσινές φορολογικές δηλώσεις, με το άθροισμα να εκτοξεύεται στα 106,07 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των εισοδημάτων αποτυπώθηκε άμεσα και στο συνολικό ποσό φόρων που βεβαιώθηκε, το οποίο έφτασε τα 12,27 δισ. ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι, η επιβάρυνση ήταν αυξημένη κατά 2,22 δισ. ευρω, κάτι που σημαίνει οτι μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες έβαλαν -και πάλι- βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια ώρα πάντως, σχεδόν οι μισοί Έλληνες, συγκεκριμένα το 47% των φυσικών προσώπων, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ 831.053 φορολογούμενοι εμφανίστηκαν με μηδενικό εισόδημα, αριθμός αυξημένος κατά 50.144 σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με το newmoney.gr και τον Στέλιο Κράλογλου.

Στον αντίποδα, 3.371 νοικοκυριά δήλωσαν εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ, με 1.499 εξ αυτών να εμφανίζονται με εισοδήματα που ξεπερνούν τις 900.000 ευρώ, αποτυπώνοντας και φέτος τις στεβλωσεις του συστήματος το άνοιγμα την “φορολογικής ψαλίδας”.

Τα τεκμήρια αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο φορολογικό βραχνά για 1.288.038 φορολογούμενους, οι οποίοι φορολογήθηκαν για εισοδήματα υψηλότερα από τα δηλωθέντα κατά 4,17 δισ. ευρώ. Στην πράξη, σχεδόν 1 στους 5 έπεσε στην παγίδα των τεκμηρίων και πλήρωσε έξτρα φόρους, με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους εισοδηματίες να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος σύμφωνα με το newmoney.gr και τον Στέλιο Κράλογλου.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, το 56% φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια, πληρώνοντας επιπλέον 470 εκατ. ευρώ σε φόρους, ενώ το 44% που κρίθηκε με βάση τα πραγματικά εισοδήματα εμφάνισε αύξηση κερδών 4.500 ευρώ ανά δήλωση, με το συνολικό άθροισμα να φτάνει τα 1,13 δισ. ευρώ. Χιλιάδες ήταν και οι επαγγελματίες – 4.592 συνολικά – που προσέφυγαν για να αμφισβητήσουν τα τεκμαρτά ποσά μέσω ελέγχου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη αποδείχθηκε και η παράμετρος των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Πλήθος φορολογουμένων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό μέσω καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπο με πρόσθετο φόρο ύψους 87,2 εκατ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 31,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουλίου 2025, ενώ για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων η προθεσμία παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου.

Η διαδικασία γίνεται και εφέτος πιο απλή με την αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων δηλώσεων για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους.

Παράλληλα, προβλέπονται σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, εκπτώσεις για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου, καθώς και νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την τεκμαρτή φορολόγηση.

Το φετινό Ε1 έχει αρκετές αλλαγές και νέους κωδικούς, με την ΑΑΔΕ να εφιστά την προσοχή για τις προκαθορισμένες προθεσμίες που έχει θέσει, ενώ δεν θα είναι λίγοι οι φορολογούμενοι εκείνοι που θα δουν διαφοροποιήσεις στο εκκαθαριστικό τους.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Η ΑΑΔΕ θα εκκαθαρίσει περίπου 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων έως τις 16 Απριλίου 2025.

Οι προεκκαθαρισμένες δηλώσεις είναι διαθέσιμες για υποβολή από τις 17 Μαρτίου 2025.

Όσοι υποβάλουν δήλωση έως τα τέλη Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ, θα λάβουν έκπτωση 4%.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στο τέλος Ιουλίου και τις υπόλοιπες να καταβάλλονται έως τον Φεβρουάριο του 2026.

Ποιοι φορολογούμενοι εντάσσονται στην αυτόματη υποβολή δήλωσης;

Για δεύτερη χρονιά, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα έχουν προσυμπληρωμένες και προεκκαθαρισμένες δηλώσεις μέσω του myAADE. Αν τα στοιχεία είναι σωστά, η δήλωση θα οριστικοποιηθεί αυτόματα στις 25 Απριλίου 2025. Αν απαιτούνται διορθώσεις, μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση έως τις 24 Απριλίου ή τροποποιητική έως τις 15 Ιουλίου 2025 χωρίς κυρώσεις.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments