Γιατί η ανάπτυξη «εθνικού μαχητικού αεροσκάφους» από την Τουρκία πρέπει να ανησυχήσει τις ΗΠΑ και όχι μόνο…

Πηγή Φωτογραφίας: Wiisource
Το 2016, η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος Turkish Fighter (TF-X), ενός μαχητικού αεροσκάφους κρυφής τεχνολογίας, με δύο κινητήρες και ικανότητα πτήσης σε όλες τις καιρικές συνθήκες, το οποίο μετονομάστηκε σε πρόγραμμα KAAN και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισαγωγές για την αμυντική της βιομηχανία. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Τουρκία εξαρτιόταν από τις εισαγωγές για το 80% των αμυντικών της αναγκών, ποσοστό που έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 20%. Με αυτό, η Άγκυρα αυξάνει τόσο την ανθεκτικότητά της όσο και τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών της, μετριάζοντας τον κίνδυνο μια ξένη χώρα να μπορεί να ασκήσει πίεση στις στρατιωτικές της αποφάσεις.
Όπως αναφέρει το modern diplomacy, το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους KAAN εντάσσεται επομένως σε αυτή την αναμόρφωση της άμυνας, καθώς το αεροσκάφος προορίζεται να αντικαταστήσει τον αμερικανικής κατασκευής στόλο F-16 της Τουρκίας. Οι Τούρκοι είναι σαφώς αισιόδοξοι για αυτή την προσπάθεια, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Turkish Aerospace Industries (TAI), της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους, να δηλώνει ότι το KAAN «θα διαθέτει σχεδόν όλα όσα μπορεί να προσφέρει μια πτητική πλατφόρμα», συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων απόκρυψης, ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης και ακριβείας κρούσης.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έχουν κλονιστεί τόσο λόγω του κουρδικού ζητήματος όσο και, πιο πρόσφατα, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Επιπλέον, το 2019, η Τουρκία αποσύρθηκε από το πρόγραμμα F-35, αυξάνοντας περαιτέρω την ανάγκη για αυτονομία στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών. Αυτή η ταραχώδης σχέση έχει σαφώς σηματοδοτήσει στον Ερντογάν την ανάγκη να μειώσει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, κερδίζοντας έτσι περισσότερη «στρατιωτική κυριαρχία». Το πρόγραμμα, που βρίσκεται σε φάση παραγωγής για πάνω από μια δεκαετία, βρίσκεται τώρα στη φάση της δημιουργίας πρωτοτύπων, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία αρκετές δοκιμές. Το KAAN αναμένεται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση φέτος.
Αν και τα αεροσκάφη KAAN προορίζονται να αντικαταστήσουν τον παλαιό στόλο F-16 της Τουρκίας, το ίδιο το αεροσκάφος φαίνεται να απειλεί το άλλο εμβληματικό μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, το F-35, χάρη στις δυνατότητες κάλυψης και μακράς εμβέλειας του KAAN. Τόσο με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όσο και με καλύτερες επιδόσεις — το KAAN μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες 1,8 Mach, που είναι ταχύτερες από την τελική ταχύτητα 1,6 Mach του F-35 — το KAAN μπορεί να αναδειχθεί όχι μόνο ως ένας βιώσιμος ανταγωνιστής των αμερικανικών αεροσκαφών, αλλά και ως μια ανώτερη εναλλακτική λύση. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αναταραχή σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ θεωρούνταν αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος παραγωγός μαχητικών αεροσκαφών, παρά τις προσπάθειες των Ρώσων και των Κινέζων να τους εκθρονίσουν.
Το οικονομικό δυναμικό της παραγωγής ενός αεροσκάφους που μπορεί να ανταγωνιστεί τα καλύτερα που έχουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτόν τον λόγο, πολλές άλλες χώρες έχουν επιδιώξει να συμμετάσχουν στην παραγωγή του KAAN. Στην έκθεση άμυνας IDEX 2025 στο Αμπού Ντάμπι, ο διευθύνων σύμβουλος της TAI ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη συμπαραγωγή και τη συνεργασία στο αεροσκάφος.
Η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται επίσης να συνεργαστεί με Τούρκους κατασκευαστές στο πρόγραμμα KAAN. Εάν οι Σαουδάραβες καταφέρουν να πείσουν την Τουρκία, τότε θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Βασιλείου. Από το 2017, το Ριάντ ενδιαφέρεται να αγοράσει F-35 από την Ουάσινγκτον, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά ο Τραμπ επιδιώκει να το αλλάξει αυτό, αν και η πρόοδος είναι αργή. Ομοίως, τα ΗΑΕ είχαν προηγουμένως συμφωνήσει σε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για την πώληση F-35, αλλά στη συνέχεια ανέστειλαν την πώληση λόγω ζητημάτων που αφορούσαν «κυριαρχικούς επιχειρησιακούς περιορισμούς». Η Σαουδική Αραβία θα είναι απολύτως ενήμερη ότι τέτοιου είδους περιορισμοί είναι λιγότερο πιθανό να ισχύουν για τις πωλήσεις των αεροσκαφών KAAN από την Τουρκία, και αν υπάρχουν, τότε είναι πιθανό να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις στρατηγικές απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας παρά με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ΗΠΑ.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι θα συνδράμει στην παραγωγή των αεροσκαφών KAAN μέσω της δημιουργίας ενός κοινού εργοστασίου. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την 8η συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας στην Πακιστανική-Τουρκική Βιομηχανική Έκθεση στις αρχές του έτους. Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, από την οποία η Τουρκία θα επωφεληθεί από φθηνότερο κόστος παραγωγής και το Πακιστάν από την πρόσβαση σε τεχνολογία ανώτερη από αυτή που θα μπορούσε να αποκτήσει με άλλους τρόπους. Η ενόχληση που προκάλεσαν τα τουρκικά drones κατά της Ινδίας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν τον Μάιο έγινε αντιληπτή από όλο τον κόσμο. Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα KAAN σε μια μελλοντική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Αυτό συμβαίνει επίσης σε μια περίοδο που οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν βρίσκονται σε επαναπροσδιορισμό, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις μελλοντικές πωλήσεις F-16 και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισλαμαμπάντ. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει μόνο στην ενίσχυση του ήδη κυρίαρχου στρατιωτικού κατεστημένου του Πακιστάν, με τις τόσο αναγκαίες επενδύσεις, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη συνολική ανάπτυξη να ανακατευθύνονται προς τον στρατό, σε βάρος του υπόλοιπου πακιστανικού λαού. Η απόκτηση των αεροσκαφών KAAN από το Πακιστάν, μόλις εγκριθεί η διανομή τους, θα οδηγήσει επίσης σε μεγαλύτερη απειλή πολέμου στη Νότια Ασία, καθώς η περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση του Πακιστάν θα αποτελέσει πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη γειτονική Ινδία.
Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόουο Σουμπιάнто, δήλωσε επίσης το ενδιαφέρον του για συνεργασία με την Τουρκία στο πρόγραμμα αεροσκαφών KAAN, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν τον Απρίλιο του 2025. Μαζί με το Πακιστάν, και ενδεχομένως τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, η Ινδονησία θα αποτελέσει μια ακόμη χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία που ενδιαφέρεται για συνεργασία με την Τουρκία.
Για δεκαετίες, οι ισλαμικές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει ήπιες προσπάθειες να ενωθούν πίσω από την κοινή τους θρησκεία, αν και έχουν σημειωθεί Ελάχιστες πρόοδοι στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μπλοκ εθνών. Ωστόσο, η υπόσχεση ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους υψηλής τεχνολογίας φαίνεται να συμβάλλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη σύγκλιση αυτών των χωρών, με ένα κοινό πρόγραμμα για την παραγωγή του αεροσκάφους KAAN στο οποίο ενδέχεται να συμμετάσχουν μόνο ισλαμικές χώρες. Αν και η στρατιωτική συνεργασία στον ισλαμικό κόσμο είναι απίθανο να αποτελέσει πρόκληση για τη Δύση στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, αποτελεί μια πολύ πραγματική απειλή για το Ισραήλ, το οποίο αναμφίβολα θα φοβάται ότι αεροσκάφη όπως τα KAAN θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του στρατού του.
Οι Πακιστανοί, οι οποίοι διαφορετικά θα δυσκολευόντουσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς λόγω των δυτικών περιορισμών, την αποκτούν τώρα μέσω της Τουρκίας. Αυτό παρακάμπτει τον παραδοσιακό ρόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ως «φρουρών», επιτρέποντας ενδεχομένως ταχύτερο στρατιωτικό εκσυγχρονισμό για τους αντιπάλους της Ινδίας. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα αντίστροφης μηχανικής, ανταλλαγής τεχνολογίας ή διαρροής τεχνολογίας μεταξύ χωρών που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον έλεγχο της Δύσης. Μια ενδυναμωμένη και καλύτερα εξοπλισμένη Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, οπλισμένη με αεροσκάφη KAAN, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης ή λανθασμένων εκτιμήσεων κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου ή στο Τζαμού και Κασμίρ.
Αν και η Τουρκία είναι ονομαστικά μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί το επιχείρημα ότι, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η χώρα είναι μακράν η πιο προβληματική της συμμαχίας, ακολουθούμενη μόνο από την Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της δημιουργίας του KAAN θα ήταν η προθυμία της Τουρκίας να πουλήσει το αεροσκάφος σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές. Με αυτό κατά νου, ο Ερντογάν είναι λιγότερο πιθανό να διαμορφώσει μια παρόμοια λίστα εχθρών με την Ουάσιγκτον και ακόμη λιγότερο να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην πουλήσει τα αεροσκάφη KAAN σε συγκεκριμένες χώρες. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα χώρες που θεωρούνται εχθρικές από τις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, αποκλείονται από την πρόσβαση σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, να αποκτήσουν πρόσβαση σε εναλλακτικές λύσεις που είναι σχεδόν εξίσου καλές, αν όχι καλύτερες.
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία μειώνει σκόπιμα την εξάρτησή της από τις αμερικανικές και δυτικές στρατιωτικές εισαγωγές, ιδίως τα F-16 και την αποτυχημένη συνεργασία για τα F-35, προκειμένου να επιτύχει στρατηγική ανεξαρτησία. Το αεροσκάφος KAAN συμβολίζει αυτή την ευρύτερη προσπάθεια για στρατιωτική αυτάρκεια και περιφερειακή αυτονομία. Η επιτυχία του KAAN θα μπορούσε να αναδείξει την Τουρκία ως παγκόσμιο εξαγωγέα αμυντικού εξοπλισμού, ιδίως μεταξύ των χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των αμερικανικών όπλων, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν και η Ινδονησία. Αυτό δεν σημαίνει μόνο πιθανή απώλεια μεριδίου αγοράς, αλλά και απώλεια επιρροής για τις ΗΠΑ, ιδίως σε περιοχές που ιστορικά συνδέονται με τα αμερικανικά όπλα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας