Γεωπολιτική Οικονομία

Δικαστήριο μπλοκάρει τους δασμούς 10% του Τραμπ – Νέο πλήγμα στην εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ

Δικαστήριο μπλοκάρει τους δασμούς 10% του Τραμπ – Νέο πλήγμα στην εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Δικαστήριο μπλοκάρει τους δασμούς 10% του Τραμπ – Νέο πλήγμα στην εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε παράνομους τους παγκόσμιους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ – Στο επίκεντρο οι εξουσίες του προέδρου και οι σχέσεις με την Κίνα

Σημαντικό πλήγμα για την εμπορική πολιτική του Donald Trump αποτελεί η απόφαση ομοσπονδιακού εμπορικού δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο έκρινε παράνομους τους παγκόσμιους δασμούς 10% που είχε επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση εκδόθηκε από το United States Court of International Trade στο Μανχάταν, έπειτα από προσφυγή μικρών επιχειρήσεων και περίπου είκοσι πολιτειών — κυρίως υπό Δημοκρατική διοίκηση — που ζητούσαν την ακύρωση των μέτρων.

Οι δασμοί είχαν επιβληθεί βάσει του Άρθρου 122 του Trade Act του 1974, μια διάταξη που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν από Αμερικανό πρόεδρο.

Το δικαστήριο αμφισβήτησε τη νομική βάση των δασμών

Το δικαστήριο αποφάσισε να «παγώσει» άμεσα την εφαρμογή των δασμών μόνο για τις εταιρείες που συμμετείχαν στην προσφυγή και για την πολιτεία της Ουάσιγκτον, αποφεύγοντας να εκδώσει καθολική απαγόρευση εφαρμογής.

Στο σκεπτικό της απόφασης, οι δικαστές έκριναν ότι η κυβέρνηση δεν απέδειξε επαρκώς την ύπαρξη «ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών», προϋπόθεση απαραίτητη για την ενεργοποίηση του Άρθρου 122.

Αντίθετα, σύμφωνα με την απόφαση, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το εμπορικό και δημοσιονομικό έλλειμμα ως γενικό επιχείρημα για να δικαιολογήσει τους δασμούς.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στους δικαστές

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα στην απόφαση, κατηγορώντας το δικαστήριο για πολιτική μεροληψία.

«Δύο ριζοσπαστικοί αριστεροί δικαστές ψήφισαν εναντίον μας. Τίποτα πλέον δεν με εκπλήσσει στα δικαστήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση δημιουργεί αβεβαιότητα για το αν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους συγκεκριμένους δασμούς μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη κρίση.

Νέο εμπόδιο στη στρατηγική μονομερών δασμών

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ακόμη ένα σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια του Τραμπ να επιβάλει εμπορικά μέτρα χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, το Supreme Court of the United States είχε ακυρώσει άλλους δασμούς που είχαν επιβληθεί μέσω του νόμου περί διεθνών οικονομικών εκτάκτων αναγκών (IEEPA), κρίνοντας ότι ο πρόεδρος υπερέβη τις εξουσίες του.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε οδηγήσει σε διεκδικήσεις επιστροφών σχεδόν 170 δισ. δολαρίων από εισαγωγείς.

Στο επίκεντρο και οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

Η χρονική συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο Τραμπ προετοιμάζεται για νέα σύνοδο με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δικαστική απόφαση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ουάσιγκτον, καθώς περιορίζει τη δυνατότητα του Αμερικανού προέδρου να χρησιμοποιεί μονομερώς τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει νέο πακέτο εμπορικών μέτρων μέσω ερευνών για αναγκαστική εργασία και υπερβάλλουσα βιομηχανική παραγωγή στο εξωτερικό, βάσει του Άρθρου 301 του Trade Act.

Δισεκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι

Σύμφωνα με αμερικανικά κυβερνητικά στοιχεία, μόνο τον Μάρτιο οι τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ εισέπραξαν περίπου 8 δισ. δολάρια από τους δασμούς που είχαν επιβληθεί βάσει του Άρθρου 122.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει ουσιαστικά ξεπεραστεί από την εποχή που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον κανόνα του χρυσού και ότι η κυβέρνηση μπέρδεψε σκόπιμα τα εμπορικά ελλείμματα με τα ελλείμματα ισοζυγίου πληρωμών για να δικαιολογήσει την επιβολή των μέτρων.

Πηγή: Pagenews.gr

Pagenews Editor
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Pagenews Editor Συντάκτης Ειδήσεων
Δημοσιογράφος με εμπειρία στη σύνταξη και επιμέλεια ειδησεογραφικού περιεχομένου, με έμφαση στη ροή της καθημερινής επικαιρότητας και την άμεση κάλυψη των σημαντικότερων εξελίξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται με πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και γενικού ενδιαφέροντος θέματα, διασφαλίζοντας την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού. Απόφοιτος Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με εξειδίκευση στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και τη σύγχρονη ειδησεογραφία. Διαθέτει εμπειρία στην συγγραφή  online περιεχομένου, τη διαχείριση ειδησεογραφικής ύλης και την παρακολούθηση της επικαιρότητας σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο