Οικονομία

Ψάλτης: «Αφήστε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη» – Το έμμεσο μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα

Ψάλτης: «Αφήστε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη» – Το έμμεσο μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Ψάλτης: «Αφήστε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη» – Το έμμεσο μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο CEO της Alpha Bank προειδοποιεί ότι η Ελλάδα πέτυχε τη δημοσιονομική ανάκαμψη, αλλά τώρα χρειάζεται παραγωγική σύγκλιση με την Ευρώπη. Παράλληλα, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι προτάσεις για βίαιη επιτάχυνση του αναβαλλόμενου φόρου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέους κινδύνους για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Ψάλτης: «Οι τράπεζες δεν προκάλεσαν την κρίση· την απορρόφησαν», υπενθυμίζοντας τις ζημιές των 37 δισ. ευρώ από το PSI, τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τη διάσωση των καταθέσεων.

 Το νέο στοίχημα: Η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, όμως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει μόλις στο 68% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που δείχνει ότι η πραγματική σύγκλιση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Το πολιτικό μήνυμα: Η ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε παραγωγικές επενδύσεις, ιδιωτική αποταμίευση και ισχυρές επιχειρήσεις — όχι σε πολιτικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Οι τράπεζες έγιναν ο εύκολος στόχος»

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Alpha Bank, ο Βασίλης Ψάλτης έστειλε ένα μήνυμα που ξεπερνούσε τα στενά όρια του τραπεζικού κλάδου.

«Σε περιόδους αβεβαιότητας, οι τράπεζες αποτελούν πάντοτε εύκολο στόχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε όμως ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:

  • απορρόφησε ζημιές άνω των 37 δισ. ευρώ από το PSI,
  • πέρασε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις,
  • επέζησε των capital controls,
  • προστάτευσε τις καταθέσεις των πολιτών,
  • μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από ιστορικά επίπεδα σε περίπου 3,3%, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2,2%),
  • διατηρώντας ταυτόχρονα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 15,2%.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, αλλά τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδίδονται «με σαφήνεια και δικαιοσύνη και όχι με βολικές απλουστεύσεις».

Η μεγάλη επιστροφή της οικονομίας δεν αρκεί

Ο Ψάλτης αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση:

  • ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
  • δημοσιονομική αξιοπιστία,
  • υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,
  • ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η πραγματική πρόκληση δεν είναι πλέον η ανάκαμψη.

Είναι η σύγκλιση.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μόλις στο 68% του ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αυτό δείχνει το μέγεθος της δουλειάς που απομένει», σημείωσε.

Η μεγάλη αδυναμία: το παραγωγικό μοντέλο

Ο επικεφαλής της Alpha Bank έθεσε το κρίσιμο ερώτημα:

«Είναι η ανάπτυξη που έχουμε σήμερα αυτή που πραγματικά χρειαζόμαστε;»

Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζεται υπερβολικά:

  • στην κατανάλωση,
  • στον τουρισμό,
  • σε χαμηλή παραγωγικότητα.

Αν δεν υπάρξει επενδυτική επιτάχυνση και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, «θα πληρώσουμε ξανά το κόστος της αδράνειας», προειδοποίησε.

Αποταμίευση και επενδύσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ανάπτυξης της ιδιωτικής αποταμίευσης.

Σύμφωνα με τον Ψάλτη, οι ελληνικές καταθέσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανενεργές, ενώ η χώρα στερείται κουλτούρας μακροπρόθεσμου χρηματοοικονομικού σχεδιασμού.

Υποστήριξε την ανάπτυξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, τονίζοντας ότι:

«Η ενίσχυση της ιδιωτικής και θεσμικής αποταμίευσης δεν αποτελεί επιλογή πολιτικής αλλά αναγκαιότητα μακροοικονομικής σταθερότητας.»

Η πολιτική αντιπαράθεση

Οι τοποθετήσεις Ψάλτη συνέπεσαν χρονικά με νέες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το τραπεζικό σύστημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε:

  • ταχύτερη εξόφληση του αναβαλλόμενου φόρου,
  • αυξημένη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών,
  • μεγαλύτερη πίεση προς τις τράπεζες για χορήγηση περισσότερων δανείων.

Η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος αποτελεί βασικό στοιχείο της κεφαλαιακής δομής των ελληνικών τραπεζών.

Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε βίαιη επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος θα απαιτούσε σημαντική ενίσχυση κεφαλαίων ή άλλες παρεμβάσεις, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Το δίλημμα της επόμενης ημέρας

Το μήνυμα του Βασίλη Ψάλτη δεν περιορίστηκε στα αποτελέσματα της Alpha Bank.

Αφορούσε συνολικά την ελληνική οικονομία.

Η χώρα, όπως υποστήριξε, πέτυχε τη δημοσιονομική σταθερότητα και αποκατέστησε την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές.

Το επόμενο βήμα όμως δεν είναι η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος.

Είναι:

  • περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις,
  • υψηλότερη παραγωγικότητα,
  • μεγαλύτερες επιχειρήσεις,
  • και ένα τραπεζικό σύστημα που θα χρηματοδοτεί βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να επαναλαμβάνει τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση.

Με αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Alpha Bank έστειλε ένα σαφές πολιτικό και οικονομικό μήνυμα: η επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας δεν θα κριθεί μόνο από τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά από το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να μετατρέψει τη δημοσιονομική ανάκαμψη σε πραγματική ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Πηγή: pagenews.gr

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο