Μελόνι: «Η άμυνα δεν θα υπαγορευθεί από κανέναν» –Η Ρώμη στηρίζει το ΝΑΤΟ, αλλά κρατά το τιμόνι των αποφάσεων
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Μελόνι: «Η άμυνα δεν θα υπαγορευθεί από κανέναν» – Η Ρώμη στηρίζει το ΝΑΤΟ, αλλά κρατά το τιμόνι των αποφάσεων
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν αποτέλεσε μόνο μια επίδειξη ενότητας απέναντι στις γεωπολιτικές απειλές. Ανέδειξε και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών ως προς τον τρόπο εφαρμογής των νέων αμυντικών δεσμεύσεων.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, εμφανίστηκε απολύτως θετική ως προς την ανάγκη ενίσχυσης της Συμμαχίας, ξεκαθάρισε όμως ότι η Ρώμη δεν πρόκειται να δεχθεί εξωτερικές υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
«Εμείς θα καθορίσουμε τους χρόνους και τις προτεραιότητες»
Η Μελόνι υπογράμμισε ότι η Ιταλία παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών, όμως η εφαρμογή τους θα γίνει με εθνικά κριτήρια.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:«Θέλουμε να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά με βιώσιμο τρόπο, καθορίζοντας εμείς τους χρόνους, τους τρόπους και τις προτεραιότητες.»
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα τόσο προς την Ουάσιγκτον όσο και προς τις Βρυξέλλες ότι η Ιταλία αποδέχεται τον στρατηγικό στόχο, όχι όμως μια οριζόντια εφαρμογή χωρίς δημοσιονομική ευελιξία.
Η άμυνα ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε μόνο στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανική διάσταση της άμυνας, υποστηρίζοντας ότι τα νέα κονδύλια πρέπει να ενισχύσουν πρωτίστως την ιταλική οικονομία.
Όπως ανέφερε, οι επενδύσεις οφείλουν να κατευθύνονται:
- στις ιταλικές αμυντικές βιομηχανίες,
- στην τεχνολογική έρευνα,
- στην εγχώρια καινοτομία,
- στη δημιουργία νέων παραγωγικών δυνατοτήτων.
Με τον τρόπο αυτό, η Μελόνι υιοθετεί μια στρατηγική που ακολουθούν πλέον αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως υποχρέωση ασφαλείας, αλλά και ως μοχλός βιομηχανικής ανάπτυξης.
Σαφής απόσταση από τον πόλεμο κατά του Ιράν
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε ότι η χώρα της δεν συμμετείχε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
«Η Ιταλία είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν θα λάβει μέρος σε επιθέσεις κατά του Ιράν και αυτό ακριβώς έκανε», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας την επιλογή της Ρώμης να παραμείνει εκτός των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ιταλικής συμβολής στην αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ, εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Η σχέση με τον Trump
Ερωτηθείσα για τις πρόσφατες αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ προς το πρόσωπό της, η Μελόνι απέφυγε να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση.
Αντίθετα, επέλεξε να υπενθυμίσει ότι εξακολουθεί να θεωρεί σημαντική τη διατήρηση της διατλαντικής ενότητας.
Όπως σημείωσε, εξακολουθεί να συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο σε μια σειρά ζητημάτων, όπως:
- η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης,
- η κριτική στη λεγόμενη woke ατζέντα,
- η ανάγκη ενίσχυσης της δυτικής συνοχής.
Παράλληλα όμως, απέφυγε να συνδέσει τις κοινές αυτές θέσεις με την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν.
Στήριξη στην Ουκρανία και νέο ενδιαφέρον για τον Λίβανο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ρώμη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.
Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Γαλλία για κοινές πρωτοβουλίες στήριξης του Λιβάνου μετά την ολοκλήρωση της αποστολής UNIFIL, σε μια περίοδο κατά την οποία η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία.
Οι δηλώσεις της Τζόρτζια Μελόνι αποτυπώνουν τη νέα ευρωπαϊκή ισορροπία που διαμορφώνεται στο ΝΑΤΟ. Η Ιταλία δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της Συμμαχίας ούτε τον στόχο για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Αντίθετα, επιδιώκει να μετατρέψει την αμυντική ενίσχυση σε εργαλείο εθνικής βιομηχανικής πολιτικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, διατηρώντας τον έλεγχο του ρυθμού και των προτεραιοτήτων. Η στάση αυτή αντανακλά μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση: περισσότερη άμυνα, αλλά με μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία στις αποφάσεις και με στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο