Μάριος Θεμιστοκλέους στο pagenews.gr: «Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη αξιόπιστη δύναμη διακυβέρνησης»
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Μάριος Θεμιστοκλέους στο pagenews.gr: «Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη αξιόπιστη δύναμη διακυβέρνησης»
«Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μοναδική αξιόπιστη δύναμη διακυβέρνησης. Οι πολίτες θα συγκρίνουν αυτά που έγιναν με αυτά που υπόσχονται οι άλλοι.» — Μάριος Θεμιστοκλέους
Με σαφές πολιτικό στίγμα και έμφαση στη σταθερότητα της χώρας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Vidcast του Pagenews.gr και τη δημοσιογράφο Σοφία Χύτου, υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης, παρά τη φυσιολογική φθορά που συνεπάγονται επτά χρόνια στην εξουσία.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες κρίσεις, από την πανδημία μέχρι τη διεθνή ενεργειακή αναταραχή και την ακρίβεια, σημείωσε όμως ότι η συνολική εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ουσιαστικά προς το καλύτερο.
Σε μια περίοδο όπου η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί όσο πλησιάζουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, ο υφυπουργός επέλεξε να μεταφέρει το επίκεντρο της συζήτησης από τη θεωρία των προεκλογικών υποσχέσεων στην αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου. Όπως τόνισε, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να συγκρίνουν απτά αποτελέσματα και όχι μόνο εξαγγελίες, έχοντας βιώσει διαδοχικές κυβερνήσεις και διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης κρίσεων.
«Έχουν γίνει λάθη και υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα. Όμως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που παραλάβαμε. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν η μοναδική αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα.»
Η τοποθέτησή του εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να αναδείξει ως βασικό πολιτικό διακύβευμα της επόμενης περιόδου τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διατήρηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, απέναντι –όπως εκτιμά– σε μια αντιπολίτευση που εξακολουθεί να αναζητά συνεκτικό κυβερνητικό αφήγημα.
«Οι πολίτες θα αποφασίσουν με βάση το έργο»
Αναφερόμενος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο υφυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν πάντοτε το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως υπενθύμισε, και πριν από τις προηγούμενες εκλογές οι μετρήσεις έδιναν αισθητά χαμηλότερα ποσοστά από εκείνα που τελικά κατέγραψε η κυβερνητική παράταξη.
«Όταν ο πολίτης φτάνει μπροστά στην κάλπη, δεν απαντά σε μια δημοσκόπηση. Ζυγίζει το μέλλον της χώρας, της οικογένειάς του και της οικονομίας. Εκεί λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα αφορά τη σύγκριση ανάμεσα στο κυβερνητικό έργο και στις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα αξιολογήσουν όχι μόνο την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και τη συνολική πορεία της χώρας σε ζητήματα όπως η απασχόληση, η δημόσια υγεία, η ασφάλεια, η διεθνής θέση της Ελλάδας και η διαχείριση των διαδοχικών κρίσεων. Όπως υποστήριξε, η εκλογική συμπεριφορά διαμορφώνεται τελικά από το αίσθημα εμπιστοσύνης προς εκείνον που θεωρείται ικανός να κυβερνήσει σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Η ακρίβεια παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση
Ο υφυπουργός δεν απέφυγε να αναφερθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα που, όπως είπε, μεταφέρουν καθημερινά οι πολίτες στις συναντήσεις του στην Ανατολική Αττική: την ακρίβεια.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μιλά για την ακρίβεια και για το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά της.»
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επηρεάζεται από τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και τις αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημαντικούς δείκτες ανθεκτικότητας, επικαλούμενος τη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τη συνεχή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
«Για πρώτη φορά η επόμενη γενιά θα παραλάβει μικρότερο δημόσιο χρέος από την προηγούμενη. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή για τη χώρα.»
«Δεν υπάρχει σήμερα αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση»
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους άσκησε κριτική και προς την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο που να μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ιδιαίτερα για τον χώρο της Υγείας, στον οποίο έχει άμεση ευθύνη, σημείωσε ότι ο δημόσιος διάλογος παραμένει γενικός και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για την Υγεία. Ο κόσμος μπορεί να συγκρίνει ποιος κυβέρνησε, τι υποσχέθηκε και τι τελικά έκανε.»
Όπως υπογράμμισε, η αξιοπιστία στην πολιτική δεν οικοδομείται με εξαγγελίες, αλλά με μετρήσιμα αποτελέσματα και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο υφυπουργός επιχείρησε να περιγράψει και το συνολικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο δεν είναι μια αντιπαράθεση συνθημάτων, αλλά μια σύγκριση δύο διαφορετικών αντιλήψεων για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Από τη μία πλευρά, όπως είπε, βρίσκεται μια κυβέρνηση που έχει ήδη διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και διατήρησε την οικονομική σταθερότητα. Από την άλλη, όπως υποστήριξε, βρίσκονται πολιτικές δυνάμεις που ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Για τον Μάριο Θεμιστοκλέους, οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν μια κρίσιμη επιλογή ανάμεσα στη συνέχιση μιας πορείας μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας και στην αβεβαιότητα που, κατά την εκτίμησή του, δημιουργεί η απουσία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.
«Στο τέλος της ημέρας οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με ασφάλεια, αξιοπιστία και σχέδιο. Εκεί θα κριθούν όλοι.»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο