Ο Άδωνις ανοίγει όλα τα χαρτιά με τους γιατρούς: Δύο ώρες στο τραπέζι με τον ΙΣΘ πριν τη ΔΕΘ
Πηγή Φωτογραφίας: twitter X Adonis Georgiadis//Ο Άδωνις ανοίγει όλα τα χαρτιά με τους γιατρούς: Δύο ώρες στο τραπέζι με τον ΙΣΘ πριν τη ΔΕΘ
Δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη με χειραψίες και φωτογραφίες.
Για περισσότερο από δύο ώρες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τη συζήτηση για τα εκκρεμή ζητήματα του ιατρικού κόσμου.
Ήταν μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας επισκέφθηκε μαζί τα γραφεία του ιστορικού ΙΣΘ.
Και η χρονική στιγμή έχει τη σημασία της.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στην παραμονή της 90ής ΔΕΘ, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο νέες υποδομές και επενδύσεις στο ΕΣΥ, αλλά και το επόμενο στάδιο της πολιτικής της για την Υγεία.
Άδωνις: Πάνω από δύο ώρες για «όλα τα εκκρεμή θέματα»
Ο Γεωργιάδης επέλεξε μετά τη συνάντηση να υπογραμμίσει τόσο τη διάρκειά της όσο και το εύρος της συζήτησης.
«Για πρώτη φορά μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας @mthemisto και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Βιλδιρίδου επισκεφθήκαμε τα γραφεία του ιστορικού Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Είχαμε διεξοδική, άνω των δύο ωρών συζήτηση με το ΔΣ για όλα τα εκκρεμή θέματα. Τους ευχαριστώ για τη θερμή τους υποδοχή», ανέφερε.
Η επιλογή των λέξεων έχει ενδιαφέρον.
Δεν μιλά για μια απλή ενημέρωση. Μιλά για «διεξοδική» συζήτηση και για «όλα» τα εκκρεμή θέματα.
Και αυτό αποτυπώνει μια συγκεκριμένη πολιτική τακτική: τα δύσκολα ζητήματα να συζητούνται απευθείας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των γιατρών.
Για πρώτη φορά μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας @mthemisto και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Βιλδιρίδου επισκεφθήκαμε τα γραφεία του ιστορικού Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Είχαμε διεξοδική, άνω των δύο ωρών συζήτηση με το ΔΣ για όλα τα εκκρεμή θέματα. Τοὺς… pic.twitter.com/gOJyPDB8Ou
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) September 4, 2026
Ολόκληρη η ηγεσία του υπουργείου στο ίδιο τραπέζι
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρουσία του Μάριου Θεμιστοκλέους μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου.
Η συνάντηση δεν έγινε δηλαδή σε επίπεδο μιας τυπικής επαφής του υπουργού με έναν επιστημονικό φορέα.
Η παρουσία της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας επέτρεψε, τουλάχιστον σε επίπεδο συζήτησης, να μπουν στο τραπέζι ζητήματα που αγγίζουν διαφορετικές πλευρές της λειτουργίας του συστήματος Υγείας.
Το γεγονός ότι η συζήτηση διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες ενισχύει την εικόνα μιας ουσιαστικής θεσμικής επαφής και όχι μιας συνάντησης δημοσίων σχέσεων.
Από το Παπανικολάου στους ίδιους τους γιατρούς
Η επίσκεψη αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ενταχθεί στη συνολική παρουσία Γεωργιάδη στη Θεσσαλονίκη.
Από τη μία βρίσκεται η προβολή νέων υποδομών και προηγμένων θεραπειών, όπως η νέα πτέρυγα κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών στο «Γ. Παπανικολάου».
Από την άλλη βρίσκεται η συζήτηση με εκείνους που καλούνται να λειτουργήσουν το σύστημα στην καθημερινότητά του.
Και αυτή είναι ίσως η δυσκολότερη πλευρά της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.
Γιατί τα νοσοκομεία μπορούν να αποκτήσουν καινούργια κτίρια και τεχνολογικό εξοπλισμό. Χωρίς όμως γιατρούς, νοσηλευτές και επαρκώς οργανωμένες υπηρεσίες, η επένδυση δεν μπορεί να μετατραπεί αυτομάτως σε καλύτερη περίθαλψη.
Ο ΙΣΘ βάζει μπροστά και την ιατρική της επόμενης ημέρας
Η συνάντηση συμπίπτει μάλιστα με μια ιδιαίτερα εξωστρεφή παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη φετινή ΔΕΘ.
Ο ΙΣΘ έχει θέσει ως κεντρικό θέμα των φετινών συζητήσεών του τον γιατρό απέναντι στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, με ατζέντα που περιλαμβάνει ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη, τηλεϊατρική, τηλεδιάγνωση και αξιοποίηση δεδομένων Υγείας.
Και υπάρχει μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνέχεια: το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι προγραμματισμένο να εγκαινιάσει το περίπτερο του ΙΣΘ στην 90ή ΔΕΘ.
Άρα η σημερινή δίωρη συζήτηση δεν αποτελεί απομονωμένη επαφή.
Εντάσσεται σε έναν πυκνότερο κύκλο επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου και ιατρικού κόσμου.
Ο Άδωνις επιλέγει το μοντέλο «πάω εγώ εκεί»
Υπάρχει όμως και μια καθαρά πολιτική διάσταση.
Ο Γεωργιάδης έχει επιλέξει μια εξαιρετικά έντονη παρουσία στο πεδίο. Νοσοκομεία, δομές Υγείας, συναντήσεις με διοικήσεις, εργαζομένους και θεσμικούς εκπροσώπους βρίσκονται συστηματικά στην ατζέντα του.
Η σημερινή επίσκεψη στον ΙΣΘ ταιριάζει ακριβώς σε αυτή τη λογική.
Αντί η συζήτηση να περιοριστεί στα γραφεία του υπουργείου στην Αθήνα, η πολιτική ηγεσία μετακινήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Το μήνυμα είναι ότι η πολιτική Υγείας δεν μπορεί να σχεδιάζεται μόνο από το κέντρο.
Χρειάζεται επαφή με όσους γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα των περιφερειακών νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και της καθημερινής ιατρικής πρακτικής.
Η εικόνα που θέλει να χτίσει: Μεταρρύθμιση, αλλά με ανοικτές πόρτες
Ο Γεωργιάδης είναι πολιτικός που δεν αποφεύγει τη σύγκρουση. Αυτό είναι γνωστό και συχνά αποτελεί χαρακτηριστικό της δημόσιας παρουσίας του.
Στη Θεσσαλονίκη όμως εμφανίζει ταυτόχρονα μια δεύτερη πλευρά της στρατηγικής του στο υπουργείο Υγείας:
διάλογος με τους θεσμικούς συνομιλητές ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες.
Η προηγούμενη δημόσια αναφορά του στην «καλή συνεργασία» με στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ και τώρα η πολύωρη συνάντηση με το ΔΣ του ΙΣΘ σχηματίζουν μια διαφορετική πολιτική εικόνα: έναν υπουργό που μπορεί να συγκρούεται δημόσια, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να κρατά ανοιχτά τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων.
Το πραγματικό τεστ έρχεται μετά τη ΔΕΘ
Φυσικά, μια δίωρη συνάντηση δεν λύνει αυτομάτως τα προβλήματα του ΕΣΥ.
Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το αν ο διάλογος παράγει συγκεκριμένες λύσεις και από το αν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο γίνονται αισθητές στην καθημερινότητα γιατρών και ασθενών.
Αλλά υπάρχει κάτι που δύσκολα αμφισβητείται στη συγκεκριμένη εικόνα:
η ηγεσία του υπουργείου δεν απέφυγε τα ανοιχτά ζητήματα ούτε επέλεξε μια ολιγόλεπτη εθιμοτυπική επίσκεψη. Κάθισε για περισσότερο από δύο ώρες απέναντι από τους εκπροσώπους των γιατρών και άνοιξε τον φάκελο των εκκρεμοτήτων.
Και για τον Άδωνι Γεωργιάδη αυτό εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη πολιτική προσπάθεια: να συνδέσει την εικόνα των νέων έργων στο ΕΣΥ με την εικόνα ενός υπουργείου που βρίσκεται διαρκώς στο πεδίο.
Οι υποδομές είναι το ένα μισό.
Το άλλο είναι να έχεις τους ανθρώπους της Υγείας στο ίδιο τραπέζι.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο