Αγαπηδάκη: «Η πρόληψη σώζει ζωές» – 43.500 ασθενείς ξανά σε θεραπεία και 6.000 έγκαιρες διαγνώσεις!
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Αγαπηδάκη: «Η πρόληψη σώζει ζωές» – 43.500 ασθενείς ξανά σε θεραπεία και 6.000 έγκαιρες διαγνώσεις!
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Από τις εξαγγελίες στα αποτελέσματα της πρόληψης
Με συγκεκριμένα στοιχεία, νέες ανακοινώσεις και ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινότητα των ασθενών, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασε σε τηλεοπτική συνέντευξή της την επόμενη φάση της κυβερνητικής πολιτικής πρόληψης.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν το εθνικό πρόγραμμα «Προλαμβάνω», η επανεκκίνηση της δωρεάν φαρμακευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και η ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για την άνοια.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επέλεξε να αναδείξει όχι μόνο τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά κυρίως το πρακτικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων: ανθρώπους που διαγνώστηκαν έγκαιρα, ασθενείς που οδηγήθηκαν σε αναγκαία θεραπεία και πολίτες που απέκτησαν πρόσβαση σε εξετάσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Η προσέγγιση αυτή αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής της παρουσίας στο υπουργείο Υγείας. Η πρόληψη δεν παρουσιάζεται ως μια συμπληρωματική υπηρεσία, αλλά ως οργανωμένο τμήμα του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο να εντοπίζονται εγκαίρως σοβαρά προβλήματα πριν οδηγήσουν σε επιπλοκές ή νοσηλείες.
«Τουλάχιστον 6.000 γυναίκες διαγνώστηκαν σε αρχικό στάδιο»
Η αναπληρώτρια υπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη από την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις γυναίκες ηλικίας 55 έως 69 ετών, εξηγώντας ότι πρόκειται για ηλικιακή ομάδα με υψηλή θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα.
«Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι ηλικίες 55 έως 69 είναι η ηλικιακή ομάδα που έχει την υψηλότερη θνητότητα στη χώρα μας και επιμένουμε σε αυτό, γιατί, όπως φάνηκε και από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος “Προλαμβάνω”, τουλάχιστον 6.000 γυναίκες διαγνώστηκαν σε αρχικό στάδιο», υπογράμμισε.
Η δήλωση αποτυπώνει ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του προγράμματος: την έγκαιρη διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες που ενδέχεται να μην είχαν αναζητήσει προληπτικό έλεγχο με την ίδια ταχύτητα.
Η Αγαπηδάκη συνέδεσε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα με την ανάγκη να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στον προληπτικό έλεγχο.
«Ξέρω ότι οι γυναίκες έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις. Φροντίζουμε καθημερινά τα επαγγελματικά, τα παιδιά, τον σύζυγο, τους πάντες. Να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, να μην αγνοήσουμε το SMS, να κάνουμε τη μαστογραφία», ανέφερε.
Πρόκειται για μια παρέμβαση με έντονη κοινωνική διάσταση, καθώς αναγνωρίζει ότι οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις συχνά οδηγούν τις γυναίκες να αναβάλλουν τη φροντίδα της δικής τους υγείας.
2,7 εκατομμύρια δικαιούχοι – Δωρεάν εξετάσεις και για ανασφάλιστες γυναίκες
Η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα αφορά τόσο ασφαλισμένες όσο και ανασφάλιστες γυναίκες.
«Έχουμε 2,7 εκατομμύρια δικαιούχους για το πρόγραμμα κατά του καρκίνου του μαστού. Ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες. Δωρεάν όλες οι εξετάσεις», δήλωσε.
Η καθολική πρόσβαση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του προγράμματος, καθώς επιτρέπει σε γυναίκες διαφορετικών εισοδηματικών και ασφαλιστικών κατηγοριών να συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Η Αγαπηδάκη εξήγησε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, οι γυναίκες που πραγματοποίησαν μαστογραφία το 2025 δεν θα λάβουν νέο παραπεμπτικό το 2026, αλλά στον επόμενο προβλεπόμενο κύκλο.
Αντίθετα, όσες είχαν λάβει μήνυμα αλλά δεν αξιοποίησαν το παραπεμπτικό τους μπορούν να ειδοποιηθούν εκ νέου.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε και στην πρόσβαση των γυναικών που δεν χρησιμοποιούν άυλη συνταγογράφηση.
Όπως εξήγησε, μπορούν να αναζητήσουν τις συνεργαζόμενες δομές και να κλείσουν ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους, χωρίς να απαιτείται να έχουν λάβει SMS.
«Έχουμε πάνω από 470 δομές δωρεάν σε όλη τη χώρα. Μπορούν εύκολα να βρουν ραντεβού χωρίς αναμονή», τόνισε.
Η επέκταση του δικτύου εξετάσεων επιδιώκει να περιορίσει ένα διαχρονικό εμπόδιο στην πρόληψη: τις γεωγραφικές και οικονομικές ανισότητες στην πρόσβαση.
Έξι ολοκληρωμένα κέντρα μαστού – «Να μη γυρίζουν οι γυναίκες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο»
Μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις της συνέντευξης αφορούσε την επόμενη ημέρα μετά τη διάγνωση.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε την ανάπτυξη πιλοτικών ολοκληρωμένων κέντρων μαστού σε έξι δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το Θεαγένειο, οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Άγιος Σάββας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή ολοκλήρωση των νέων υπηρεσιών σε ορίζοντα περίπου δύο ετών.
Η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι η εμπειρία από την εφαρμογή του «Προλαμβάνω» ανέδειξε την ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα η συνέχεια της φροντίδας.
«Βλέπετε ότι μετά το “Προλαμβάνω” προσπαθούμε να πάμε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Να τα βελτιώσουμε περισσότερο», δήλωσε.
Και συνέχισε:
«Είδαμε ότι μετά τη διάγνωση οι γυναίκες χρειάζονται ένα κέντρο αναφοράς. Και όχι να γυρίζουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από γιατρό σε γιατρό».
Η συγκεκριμένη επισήμανση αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τους ογκολογικούς ασθενείς: τη δυσκολία συντονισμού διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων και υπηρεσιών μετά τη διάγνωση.
«Γι’ αυτό φτιάχνουμε τα κέντρα μαστού, ώστε οι γυναίκες να έχουν ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη», εξήγησε.
Ο σχεδιασμός φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πιο συνεκτική διαδρομή φροντίδας, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπευτική παρακολούθηση.
Παχυσαρκία: Επανεκκίνηση τον Νοέμβριο για 43.500 δικαιούχους
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ανακοίνωση για την επανεκκίνηση του προγράμματος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, το οποίο είχε διακοπεί προκαλώντας αναστάτωση σε ασθενείς που ήδη λάμβαναν θεραπεία.
Η Αγαπηδάκη δεν απέφυγε να αναγνωρίσει το πρόβλημα.
«Είχαμε πράγματι μια ταλαιπωρία», παραδέχθηκε, εξηγώντας ότι η εμπλοκή που προέκυψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε καθυστερήσεις.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η εμπειρία ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη παρέμβαση για τους δικαιούχους.
«Για μένα αυτό έδειξε πόσο σημαντικό είναι τελικά, στους δικαιούχους που έχουν πράγματι ανάγκη αυτά τα φάρμακα, να τα παρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Διότι ήρθε να καλύψει μια πραγματική ανάγκη», τόνισε.
Η αναπληρώτρια υπουργός υπενθύμισε ότι στην αρχή της εφαρμογής του προγράμματος είχε ασκηθεί κριτική για τη δωρεάν χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κατά της παχυσαρκίας.
«Στις αρχές υπήρχε μια κριτική: “Μα, δίνετε φάρμακα για αδυνάτισμα”. Φάνηκε ότι στοχεύσαμε στην ομάδα που τα είχε περισσότερο ανάγκη. Και είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά», σημείωσε.
Η τοποθέτηση αναδεικνύει την ιατρική στόχευση του προγράμματος, το οποίο αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και όχι μια γενικευμένη παροχή φαρμάκων για αισθητικούς λόγους.
«Κάτι που θα χρειαζόταν οκτώ μήνες, το διευθετήσαμε σε τρεις»
Η Αγαπηδάκη παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης της διοικητικής εμπλοκής.
«Είχαμε την ανατροπή αυτή με την Κομισιόν. Ταλαιπωρήθηκαν οι άνθρωποι. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούσαμε και κάτι που θα έπαιρνε οκτώ μήνες να διευθετηθεί, διευθετήθηκε σε τρεις», ανέφερε.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ταχύτερη επίλυση του προβλήματος δεν αναιρεί την αναστάτωση που υπέστησαν οι δικαιούχοι.
«Ξέρω ότι αυτό δεν είναι παρηγοριά για τους ανθρώπους. Αλλά οφείλω να το πω», συμπλήρωσε.
Η παραδοχή αυτή έχει πολιτική σημασία, καθώς η αναπληρώτρια υπουργός δεν περιορίστηκε στην ανακοίνωση της επανεκκίνησης, αλλά αναφέρθηκε και στις συνέπειες της διακοπής.
Το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται πλέον έτοιμο να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα τον Νοέμβριο, με δυνατότητα συνέχισης της θεραπείας για τους ήδη ενταγμένους δικαιούχους.
«Έως οκτώ νέες δόσεις – Δεν το αποφασίζω εγώ, το αποφασίζει ο γιατρός»
Η αναπληρώτρια υπουργός έδωσε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για τον τρόπο συνέχισης της θεραπείας.
«Είμαστε έτοιμοι τον Νοέμβριο να επανεκκινήσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έχουμε από την αρμόδια επιτροπή ειδικών, θα δώσουμε εκ νέου τη δυνατότητα για οκτώ δόσεις», ανακοίνωσε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η τελική θεραπευτική απόφαση θα λαμβάνεται αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια.
«Αλλά προσοχή. Αυτό δεν το κρίνω εγώ, ούτε ο κύριος υπουργός. Το κρίνει ο γιατρός», υπογράμμισε.
Η διάκριση είναι ουσιαστική: το υπουργείο διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία, αλλά δεν υποκαθιστά την ιατρική κρίση.
«Οι 43.500 δικαιούχοι που είναι ήδη στο πρόγραμμα θα πάνε εκ νέου στον γιατρό, δωρεάν όπως ήταν και πριν. Θα κρίνει ο γιατρός ποιες και πόσες δόσεις πρέπει να λάβουν», εξήγησε.
Με τον τρόπο αυτό, η συνέχιση της θεραπείας συνδέεται με την εξατομικευμένη αξιολόγηση των αναγκών κάθε ασθενούς.
Η ανακοίνωση αποτελεί σημαντική εξέλιξη για χιλιάδες πολίτες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και ανέμεναν τη διευθέτηση της διακοπής.
Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Άνοιας στο Περιστέρι – Μια νέα δομή με πανελλαδικό ρόλο
Μια ακόμη σημαντική είδηση της συνέντευξης αφορά τη δημιουργία Εθνικού Πρότυπου Κέντρου για την Άνοια στο Περιστέρι.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την εξέλιξη, καθώς πρόκειται για μια παρέμβαση που συνδυάζει την τοπική εξυπηρέτηση με την ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο.
«Φτιάχνουμε ένα Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την άνοια, το οποίο έχει μεν για μένα τοπική αναφορά, είναι στο Περιστέρι, θα εξυπηρετεί και τοπικά την περιοχή, αλλά αφορά εθνική παροχή υπηρεσιών», ανέφερε.
Η νέα δομή αναπτύσσεται με τη συμβολή δωρεάς στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 2021 και στοχεύει στη δημιουργία πρότυπων υπηρεσιών για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση της άνοιας.
Η αναπληρώτρια υπουργός περιέγραψε την ανάγκη παρέμβασης ως ιδιαίτερα μεγάλη, επισημαίνοντας ότι η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους.
«Νομίζω ότι απασχολεί σχεδόν κάθε σπίτι. Κάθε οικογένεια έχει στο περιβάλλον της κάποιον που νοσεί με άνοια», σημείωσε.
Στόχος είναι να αξιοποιηθούν νέες μέθοδοι έγκαιρου εντοπισμού, να βελτιωθεί η παρακολούθηση των ασθενών και να αναπτυχθούν κοινά πρότυπα παροχής υπηρεσιών.
Η συνεργασία με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τα νέα κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας
Η Αγαπηδάκη συνέδεσε το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο με την ευρύτερη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη δομών ολοκληρωμένης φροντίδας για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αναφέρθηκε μάλιστα στις δομές που έχουν ήδη εγκαινιαστεί από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εξηγώντας ότι το νέο κέντρο θα έχει διαφορετικό και συμπληρωματικό ρόλο.
«Έχει ξεκινήσει και από το υπουργείο Υγείας, το έχει εγκαινιάσει και ο υπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης, στα πρώτα κέντρα παροχής ολοκληρωμένης φροντίδας για την άνοια», ανέφερε.
Όπως διευκρίνισε, το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο θα συγκεντρώνει εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση προτύπων για τη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα.
«Μιλάμε για το σύνολο των επιστημόνων, την αφρόκρεμα της χώρας μας στο κομμάτι αυτό. Έχουμε μια σειρά από νέες μεθόδους και τη διατύπωση προτύπων, για να μπορούμε να παρέχουμε ισότιμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλη τη χώρα», εξήγησε.
Η πολιτική κατεύθυνση είναι σαφής: η δημιουργία τοπικών δομών να συνοδεύεται από επιστημονική υποστήριξη, κοινές διαδικασίες και δυνατότητα διάχυσης της εξειδικευμένης γνώσης.
«Η Ελλάδα έχει θέσει το πρότυπο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών στην Ευρώπη»
Ιδιαίτερα αισιόδοξο ήταν το μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού για την καρδιαγγειακή πρόληψη.
Η Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στη διεθνή παρουσίαση της ελληνικής εμπειρίας από τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι το «Προλαμβάνω» αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα οργανωμένου προσυμπτωματικού ελέγχου.
«Έχουμε έναν λόγο να είμαστε υπερήφανοι, διότι πράγματι η Ελλάδα, το ανέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο τελευταίο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, είναι η χώρα που έχει θέσει το πρότυπο του πώς πρέπει να γίνεται η πρόληψη στα καρδιακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.
Η αναφορά αυτή αναδεικνύει τη φιλοδοξία της ελληνικής πολιτικής υγείας να συμβάλει στον ευρωπαϊκό διάλογο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες προγραμματίζεται νέα φάση του «Προλαμβάνω» για τα καρδιαγγειακά, με αποστολή μηνυμάτων στους δικαιούχους.
Οι εξετάσεις θα είναι δωρεάν και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λιποπρωτεΐνη(a), γνωστή ως Lp(a), έναν δείκτη που σχετίζεται με τον κληρονομικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
«Δεν είναι οι συμβατικές εξετάσεις που ξέρουν οι πολίτες. Υπάρχει εκεί η Lp(a), μια λιποπρωτεΐνη που δείχνει τον κληρονομικό κίνδυνο», εξήγησε.
Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου και στον σχεδιασμό της ιατρικής παρακολούθησης.
«Εντοπίσαμε 1.163 ανθρώπους που ήταν στο παρά πέντε να χάσουν τη ζωή τους»
Η σημαντικότερη ίσως αριθμητική αναφορά της συνέντευξης αφορούσε τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου καρδιαγγειακής πρόληψης.
«Από την πρώτη φάση του “Προλαμβάνω” βρήκαμε 1.163 ανθρώπους που ήταν στο παρά πέντε να χάσουν τη ζωή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός.
Σύμφωνα με την ίδια, οι συγκεκριμένοι πολίτες εντοπίστηκαν μέσω του προγράμματος και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε σοβαρές καρδιολογικές παρεμβάσεις, όπως τοποθέτηση στεντ ή επέμβαση bypass.
«Αυτοί οι άνθρωποι εντοπίστηκαν μέσα από το “Προλαμβάνω” και έκαναν στεντ, bypass, σοβαρές επεμβάσεις. Ξεκίνησε η διερεύνηση από μια απλή εξέταση αίματος», εξήγησε.
Το στοιχείο αναδεικνύει την αξία του οργανωμένου ελέγχου σε πολίτες που μπορεί να μην εμφανίζουν εμφανή συμπτώματα.
Παράλληλα, η Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι μέσω του προγράμματος εντοπίστηκαν 235.000 πολίτες με υπέρταση την οποία προηγουμένως δεν γνώριζαν.
«Επιπλέον 235.000 πολίτες είχαν υπέρταση και δεν το γνώριζαν», τόνισε.
Η έγκαιρη αναγνώριση της υπέρτασης αποτελεί σημαντικό βήμα για την πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών, καθώς επιτρέπει την ιατρική παρακολούθηση και, όπου απαιτείται, την έναρξη θεραπείας.
Γρίπη και COVID-19: «Δεν είναι ένα απλό κρυωματάκι»
Η συνέντευξη περιλάμβανε και σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη υπενθύμισε ότι ο Οκτώβριος είναι η κατάλληλη περίοδος για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης και, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις, κατά της COVID-19.
«Ο Οκτώβριος, εκτός από τις υπενθυμίσεις που κάνουμε για τον καρκίνο του μαστού, είναι και ο μήνας που εμβολιαζόμαστε κατά της γρίπης και κατά της COVID. Να πούμε ότι η COVID δεν έχει εξαφανιστεί», σημείωσε.
Η αναπληρώτρια υπουργός επέμεινε στην ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των ανοσοκατεσταλμένων και των ανθρώπων με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Υπογράμμισε ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και να οδηγήσει ακόμη και σε νοσηλεία.
«Η γρίπη δεν είναι ένα απλό κρυωματάκι», επισήμανε, καλώντας τους πολίτες να μην υποτιμούν τη σημασία της πρόληψης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους φροντιστές ασθενών, επισημαίνοντας ότι η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων αποτελεί συλλογική ευθύνη.
«Πρέπει και οι ίδιοι οι ασθενείς να εμβολιαστούν και οι φροντιστές τους», δήλωσε.
Το μήνυμα της Αγαπηδάκη: «Να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα πρόληψης»
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επέστρεψε στον βασικό άξονα της πολιτικής της παρέμβασης: την ανάγκη να μετατραπεί η πρόληψη σε καθημερινή πρακτική.
«Έχει μεγάλη αξία να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα της πρόληψης, να γνωρίζουμε έγκαιρα αν μας συμβαίνει κάτι για να το ελέγχουμε», ανέφερε.
Η προσέγγιση που παρουσίασε συνδέει διαφορετικούς τομείς της δημόσιας υγείας μέσα από μια κοινή λογική: την έγκαιρη αναγνώριση του κινδύνου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αναγκαίες υπηρεσίες.
Από τις δωρεάν μαστογραφίες και τον καρδιαγγειακό έλεγχο μέχρι την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την ανάπτυξη εξειδικευμένων δομών για την άνοια, η αναπληρώτρια υπουργός παρουσίασε ένα πλέγμα παρεμβάσεων που επεκτείνεται πέρα από τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε αποτελούν σημαντικούς δείκτες εφαρμογής, ενώ η μακροχρόνια επίδραση των προγραμμάτων στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα θα πρέπει να αξιολογείται διαρκώς.
Η συνεργασία της Ειρήνης Αγαπηδάκη με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αναδείχθηκε ιδιαίτερα στις αναφορές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την άνοια, όπου ο συνδυασμός οργανωμένων ελέγχων και εξειδικευμένων δομών αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα.
Η αναπληρώτρια υπουργός έδωσε ένα σαφές πολιτικό και κοινωνικό στίγμα: η αξία της πρόληψης δεν βρίσκεται μόνο στους αριθμούς των εξετάσεων, αλλά στην έγκαιρη διάγνωση, στη συνέχεια της θεραπείας και στη δυνατότητα κάθε πολίτη να προστατεύει την υγεία του χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο